logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh 1045 - kod SC 350 mimo, że wyczyściłem ID, wymieniony developer i bęben

marcinwro 20 Kwi 2012 01:06 2140 8
REKLAMA
  • #1 10813883
    marcinwro
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    Ksero zaczęło robić blade kopie, więc wymieniłem nośnik, bęben, listwę bębna, wałek ładujący, no i wszystko wyczyściłem. Po uruchomieniu ksera wyskoczył kod SC 350, bęben był cały w tonerze a wywoływaczka zapchana tonerem. Oczywiście wyczyscilem ID sensor i dalej zle. Po włożeniu do tej maszyny innego zestawu wywoływaczki i bębna wszystko śmiga pieknie, ale na poprzednim nic nie działa. Siedziałem nad tym do 24:00 i nic nie poradziłem, ale liczę na WAS.
  • REKLAMA
  • #2 10814044
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    Śmieszne pytanie - poinicjowałeś wszystko w kodach serwisowych ?

C.
  • #3 10814204
    marcinwro
    Poziom 16  
    Może problemem jest to, że przed naprawą ksero włączyło ikonke mało toneru, a po włożeniu nowych części zaczęło od uzupełniania toneru.

Teraz pozostanie tylko mi oczyszczenie nośnika z toneru za pomocą magnesu i wsypanie jeszcze raz do wywoływaczki, a następnie powtórzyć procedury startowe.
  • REKLAMA
  • #4 10815091
    machyl
    Poziom 22  
    Ocena: 33
    a może wywoływaczka uszkodzona? przyjrzałbym się mieszadłom i ich napędowi a zwłaszcza tym kółkom z przodu a może badziewiasty toner?
  • #5 10815165
    huberto233
    Poziom 26  
    Ocena: 27
    Wyglada na wywolywaczke
  • REKLAMA
  • #6 10815934
    cezar80
    Poziom 27  
    Ocena: 67
    Podstaw sam wałek magnetyczny (pasuje od af 350). już w 2 maszynach miałem podobny problem
  • REKLAMA
  • #7 10820062
    marcinwro
    Poziom 16  
    PROBLEM ROZWIĄZANY

1. Zębatka wywoływaczki była wyjechana (ta podwójna), więc nośnik pozostawał z jednej strony. A ksero głupiało i wyskakiwał kod SC 350.

2. Bęben już się nie robi czarny, bo oczyściłem tulejkę plastikową przez którą przechodzi końcówka spiralki, przesuwającej nadmiar toneru, w stronę zębatki. Była zatarta.

Splot wielu przypadków jest nieraz powodem dużych problemów :)
  • #8 10821058
    huberto233
    Poziom 26  
    Ocena: 27
    Jezeli wymieniles tylko zebatki to badz poinformowany. ze problem wroci bo to ogolnie oznacza ze przepuszcza sama wywolywaczka.

Nie wiem czy ktos to uszczelnia bo ja ogolnie wymieniam wywolywaczke.

Pozdr
  • #9 10821090
    marcinwro
    Poziom 16  
    Wiem

Ale nie ma tam żadnej uszczelki, więc robi się tak długo aż szczelina nie bedzie za duża.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Ksero Ricoh 1045 zaczęło produkować blade kopie, co skłoniło użytkownika do wymiany nośnika, bębna, listwy bębna oraz wałka ładującego, a także do czyszczenia sensora ID. Po tych działaniach pojawił się kod SC 350, a bęben był zanieczyszczony tonerem. Użytkownik zauważył, że po wymianie na inny zestaw wywoływaczki i bębna problem zniknął. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie zębatek wywoływaczki, ich napędu oraz jakości tonera. Ostatecznie problem został rozwiązany przez wymianę wyjechanej zębatki wywoływaczki oraz oczyszczenie tulejki, co przywróciło prawidłowe działanie ksera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA