logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uniden QVA4505, "troubleshooting" nie pomaga

Marjusz Marjano 07 Sty 2005 05:56 1547 8
REKLAMA
  • #1 1116900
    Marjusz Marjano
    Poziom 11  
    Witam i pozdrawiam wszystkich.
    To mój pierwszy temat-post na forum.

Mam problem z tytułowym 25 kanałowym Unidenem.
    Aparat kupiłem w 1999, płyta bazy jest z 1995 i ma oznaczenie PE-1085CA. Zaczęły kończyć się akumulatorki w słuchawce i dioda na niej sygnalizowała już (na czerwono), że pzyszedł jej czas, a w trakcie rozmowy zrywało komunikacje z baza i słyszalny był tylko szum. Potem był problem aby baza ze słuchawka się chciały skomunikować, ale po chwilowym uruchomieniu interkomu wszystko wracało do normy.

Teraz sytuacja wygląda tak, że po wymianie aku 300mAh 3.6V (w instrukcji 270mAh i 3,6V) ładowałem go zgodnie z zaleceniem 15-20 godz. na bazie i w słuchawce cisza. Nowy Aku był zbyt słaby aby na początku w ogóle uruchomić słuchawkę. Wcześniej słuchawka bez baterii leżała kilka dni na bazie, potem obok.

Przy rozmowie wychodzącej w słuchawce wciśkam "Talk" (odpala się zielona dioda na słuchawce) słychać jak to zwykle bywało pik w drugim aparacie w domu oraz odpala sie na bazie "in use", ale w słuchawce cisza. Wciskając przyciski cyfr słuchawka wydaje dźwięki takie jak zawsze.
    Przy rozmowie przychodzącej słuchawka czy to na bazie czy poza normalnie dzwoni - po odebraniu ("Talk", zielona dioda) i cisza.

Funkcja interkom działa w obie strony, ale tylko do momentu odebrania tak jak przy normalnych połączeniach. Ze słuchawki mogę sterować autom. sekretarką po wciśnięciu przycisku "Remote" i tu nie ma problemu.
    Na słuchawce jest funkcja "chan", która ma zmieniać te 25 dostepnych kanałów i zielona dioda za każdym wciśnięciem tego przycisku czyli chyba przełącza.

Sprawdziłem połączenia na słuchawce i bazie, napięcie nowego aku słuchawki po naładowaniu to 4,18V bez obciążenia. Poprawiłem kilka lutów na bazie i w słuchawce, sprawdziłem diody i kilka innych elementów.
    Ściezki bez najmniejszych niepokojących uszkodzeń.
    Nie kręciłem (jeszcze) żadnymi trymerkami na bazie i w słuchawce.
    Wył./zał. nie pomaga, użyłem też funkcji "reset" (z tyłu bazy) także bez rezultatu.

Jest po piątej rano, a ja dalej w martwym punkcie.
    Proszę o jakieś wsparcie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1116983
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1124984
    mrx
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Jeżeli sygnał z linii dochodzi do bazy to sprawdz :

1. cewki zabezpieczające na wejściu linii

2. kontaktron, diode która zabezpiecza jego cewkę i tranzystor nim sterujący

3. sprawdz transformator separujący (w bazie jest tylko jeden :) )

4. trymerami (?) i rdzeniami na razie nie kręć .. po co Ci problem ze strojeniem skoro teraz jest komunikacja baza-słuchawka

5. Jeżeli sprawdzenie z pkt 1-3 nie dało żadnych wyników to ..
    prawdopodobnie leży M5223 lub 3N74 .. (wzmacniacze)

Pytania uzupełniające :
    a) czy na interkomie mozna rozmawiać między słuchawką a bazą ?

b) czy jak ktoś dzwoni to jest sygnał bazy ( czy tylko sprawdzałeś na interkomie) ?

c) czy po wciśnięci przycisku scrambler w słuchawce kolor diody zmienia się na czerwony ?

Jeżeli dobrze pamiętam to schemat jest na elektrodzie
  • #4 1126271
    Marjusz Marjano
    Poziom 11  
    Na wstępie dzięki za pomoc.

Znalazłem Twoje posty ze schematami do tego telefonu.
    Czy moge liczyć na przesłanie ich na adres mejlowy tow.lenin(_at_)wp.pl ? Niestety nie posiadam jeszcze odpowiedniej ilości punktów.
    Jescze raz dzięki za wskazówki co do lokalizacji usterki.
    Zaraz zabieram się do sprawdzania...

Odp. na pytania uzupełniające:
    a) tak jak pisałem wcześniej: "Funkcja interkom działa w obie strony, ale tylko do momentu odebrania tak jak przy normalnych połączeniach". Czyli nie mogę rozmawiać między słuchawką, a bazą.

b) Przy połączeniu przychodzącym jest sygnał dźwiekowy bazy, także słuchawki (oczywiście w zależności od położenia przełącznika na niej). Poprawnie działa również cyfrowa sekretarka, tzn. normalnie nagrywa i odtwarza.

c) Tak po wciśnięciu "Talk", a potem "Scambrle" zmienia sie kolor na czerwony.

Czy SkyNet to nazwa firmy z Wrocławia?

Dzięki Picia za podpowiedź, ale sprawdziłem to wcześniej na różnych kablach jak i centralach tel. tzn. w pracy i w domu.

pozdrawiam
    nick: Marjusz Marjano
  • REKLAMA
  • #5 1127774
    mrx
    Poziom 18  
    Marjusz Marjano napisał:

Czy moge liczyć na przesłanie ich na adres mejlowy tow.lenin(_at_)wp.pl ? Niestety nie posiadam jeszcze odpowiedniej ilości punktów.

Niestety skasowałem skany..nie były mi potrzebne mając papierową wersję. .. PICIA zapewne Ci pomoże .. wystarczy mu powiedziec, jeszcze nikomu nie odmówił pomocy.

Marjusz Marjano napisał:

Odp. na pytania uzupełniające:
    a) tak jak pisałem wcześniej: "Funkcja interkom działa w obie strony, ale tylko do momentu odebrania tak jak przy normalnych połączeniach". Czyli nie mogę rozmawiać między słuchawką, a bazą.
    połączenie interkomowe nie włącza się jak przy normalnych rozmowach przyciskiem "talk" tylko "int" .. ale może mi się tylko zdawać :-)
    Marjusz Marjano napisał:
    c) Tak po wciśnięciu "Talk", a potem "Scambrle" zmienia się kolor na czerwony.
    .. to mnie przekonuje bys niczym nie kręcił ani w bazie ani w słuchawce... radio działa OK.

Moim skormnym zdaniem padł M5223 (to koszt w granicach 10 pln) choć ciężko coś konkretnego powiedzieć "na odległość" nie widząć sprzętu.

SkyNet .. niestety to nie firma a tylko lokalizacja (?) i niestety nie z Wrocka ..
  • #6 1130059
    Marjusz Marjano
    Poziom 11  
    Dzięki mrx! Sprawdziłem przez Ciebie wskazane elementy i według mnie sa sprawne. Kontaktron po włączeniu słuchawki funkcjonuje normalnie, diody i tranzystor też są ok, transformator nie ma przerwy.

Teraz Podstawowa sprawa dla mnie to jak zidentyfikować ten wzmacniacz na płycie :?: (M5223)

Oznaczenie na płycie to IC6, na 8 pinowej obudowie jest 5223 poniżej 58B, symbol (EK), wydaje mnie się że to ten. Jeśli miał byś jakieś wskazówki jak go sprawdzić?

Są jeszcze inne:
    IC12: 5223
    582
    symbol (ZM)

IC15: 5223
    582
    symbol (>M) lub (ZM)

IC16: 5223
    582
    symbol (*T)

Tych symboli nie jestem pewien.

mrx napisał:
    połączenie interkomowe nie włącza się jak przy normalnych rozmowach przyciskiem "talk" tylko "int" .. ale może mi się tylko zdawać :-)

Mnie chodziło o odebranie połączenia interkomowego przez wciśnięcie "talk" (inicjalizacja z bazy). Uruchomienie interkomu ze słuchawki oczywiście tak jak piszesz... odebrać na słuchawce można również przyciskiem, o którym piszesz (z tego co pamiętam).
  • REKLAMA
  • #7 1130820
    mrx
    Poziom 18  
    Nie mogę dogrzebać się do płyty tego modelu .. ale oznaczenie jest M5223 L (pionowy) . Z tego co pamiętam mogą tam być dwa takie wzm.. najlepiej dokupic 2 sztuki i wymienić, zakup i tak się zwróci.
  • #8 1134954
    Marjusz Marjano
    Poziom 11  
    Dalej mam problem ze zidentyfikowaniem ich na płycie, ale być może jak będę je już miał to będzie łatwiej...
  • #9 1165382
    Marjusz Marjano
    Poziom 11  
    Nie mogę kupić wzmacniacza M5223 L, próbowałem na giełdzie elektronicznejwe Wrocławiu, w sklepach. Podobno to starszy układ i tylko na specjalne zamówienia. Polecacie jakiś elektroniczny sklep?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy 25-kanałowego telefonu Uniden QVA4505 z bazą PE-1085CA z 1995 roku, który po wymianie akumulatorków 3,6V 300mAh przestał prawidłowo komunikować się ze słuchawką – brak dźwięku podczas rozmowy i problemy z połączeniem interkomowym. Wskazano konieczność sprawdzenia połączeń kablowych i przelutowania gniazda na płycie bazy. Zalecane jest także zweryfikowanie cewek zabezpieczających, kontaktronu, diody zabezpieczającej, tranzystora sterującego oraz transformatora separującego. Podejrzewane są uszkodzenia wzmacniaczy M5223 lub 3N74, które są kluczowymi elementami w układzie audio. Użytkownik potwierdził działanie interkomu do momentu odebrania połączenia oraz poprawne sygnały dźwiękowe przy połączeniach przychodzących. Wzmacniacze M5223 oznaczone na płycie jako IC6, IC12, IC15, IC16 z różnymi symbolami (EK, ZM, >M, *T) są trudne do zidentyfikowania i dostępne tylko na specjalne zamówienia, co utrudnia ich wymianę. Sugerowano zakup dwóch sztuk M5223 L i ich wymianę jako potencjalne rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA