logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik suwnicy 15kW: Czy prąd magnesujący 13,5A jest za wysoki?

ekosz 20 Kwi 2012 10:43 2876 3
REKLAMA
  • #1 10814414
    ekosz
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    mam silnik podnoszenia na suwnicy: 15kW, 400V Y, 30A, 1470 rpm. Podczas podnoszenia ciężaru znamionowego 8t prąd obciążenia wynosi 38 A, czyli za dużo. Prąd magnesujący odczytany na falowniku wynosi 13,5A. Czy to normalna wartość? Czy nie jest to za dużo?

Dziękuję.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10817780
    ekosz
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Falownik to Unidrive SP firmy Control Techniques (40A). Pracuje on w zamkniętej pętli sprzężenia zwrotnego, z enkoderem. Suwnica jest wyprodukowana w latach 70-tych, ale teraz właśnie wymieniono całą elektrykę.

Przeprowadzono eksperyment. Przełączyliśmy się na Open Loop i silnik pobierał znacznie mniej prądu, mniej niż znamionowy (czyli prawidłowo). W zamkniętej pętli pobiera dużo ponad znamionowy.

I stąd moje pytanie: widzę, że prąd magnesujący ma bardzo wysoką wartość, ale nie wiem jaka wartość jest prawidłowa.
  • #4 10820087
    noplis
    Poziom 21  
    Ocena: 48
    Prąd magnesujący powinien mieć wartość 30-40% prądu znamionowego, czyli 9-12A.
    Zrobiliście autotuning? Kiedyś w mechanizmach podnoszenia suwnic stosowałem falowniki Eurotherm i tam trzeba było wyjąć silnik z przekładni i zrobić autotuning - silnik na obroty 2 x prędkość znamionowa i wszystko było cacy.
    Przy okazji: stary silnik pierścieniowy? Czy wymieniliście na klatkowy?
REKLAMA