logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Ubuntu Niebiańska Nimfa obok Windows XP SP2 brak wyboru systemu

kingsly 21 Kwi 2012 10:56 5753 15
REKLAMA
  • #1 10817481
    kingsly
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam jak w temacie zainstalowałem windows xp dzieląc na następujące partycje.
    Dysk 160GB:z dziel
    C: 70GB
    D: 90GB
    Dysk 240GB:
    E: 240GB

Zainstalowałem Win Xp SP2 i później uruchomiłem Ubuntu 11.03 z płyty i wybrałem instalacje, wybrałem opcje instalacja obok windows i było okno z dzieleniem partycji, wybrało po równo około 35GB, instalacja przebiegła bez problemowo. Po uruchomieniu ponownym komputera ładuje się tylko windows XP bez okna wybierania systemu. Czy ja zrobiłem coś źle czy trzeba to jakoś uruchomic?
    uruchom>msconfig>uruchamianie mam tylko windows xp

Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Dodam że szukałem rozwiązania na google, nie jestem taki leniem co sam nie próbuje naprawić. próbowałem easyBCD ale nie moge znależć pliku do edycji.
  • REKLAMA
  • #2 10817797
    F1X
    Poziom 20  
    Ocena: 36
    Windows nie widzi plików Linuxa z tego powodu, że zapewne wybrałeś (lub instalator wybrał za Ciebie) system plików "ext4". Także z poziomu Win raczej nic nie zrobisz.

Instalacja Ubuntu czasem nie kończy się pełnym sukcesem. Ubuntu czasem nie informuje o błędach instalacji.

Ja bym spróbował uruchomić z płytki instalatora i wybrać naprawę systemu. Nie pamiętam jak oni to dokładnie nazwali w instalatorze.

Pozdrawiam
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 10817820
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 723
    Nie wiem co ustawiłeś w instalatorze ale wygląda na to ze nie zainstalował ci sie grub, a bez niego nie masz możliwości wyboru systemu, zobacz czy po włożeniu płyty z linuxem wykryje ona linuxa wgranego na dysk, jak tak włącz go i wgraj gruba
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #4 10817877
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 401
    Pewnie bootloader linuxowy jest zainstalowany na partycji a nie w MBR, więc albo go przeinstaluj tam gdzie być powinien albo całe Ubuntu.

Dodano po 1 [minuty]:

F1X napisał:
    Windows nie widzi plików Linuxa z tego powodu, że zapewne wybrałeś (lub instalator wybrał za Ciebie) system plików "ext4". Także z poziomu Win raczej nic nie zrobisz.

A jaki miałby wybrać według ciebie żeby zrobić coś z "poziomu win"?

Dodano po 1 [minuty]:

kingsly napisał:

Dodam że szukałem rozwiązania na google, nie jestem taki leniem co sam nie próbuje naprawić. próbowałem easyBCD ale nie moge znależć pliku do edycji.

No i słusznie bo magazyn BCD występuje od Visty w górę.
  • #5 10818229
    kingsly
    Poziom 17  
    Tak więc, próbowałem tak jak kolega pisał "naprawianie" ubuntu, lecz to samo. Przy wybieraniu systemu mam tylko Win Xp. Może wystarczyło by dodać jakiś wiersz do boot.ini przez msconfig?
    Czy trzeba to jakoś inaczej zrobić? Proszę o szczegółową instrukcje ponieważco do ubuntu jestem jeszcze laikiem.

Po włożeniu płyty z linuxem mam do wyboru:
    Tą naprawe, Wgranie na nowo, aktualizacje ubuntu 11.04 na 11.04 i niestandardowe.
    O ile pamięć mnie nie myli, po włożeniu płytki tak czy tak albo instaluje albo uruchamiam z płyty.
    Może można było by odpalić z płyty i tego zainstalowanego linuxa jakoś skonfigurować czy jak?

Oto moje partycje:
    Instalacja Ubuntu Niebiańska Nimfa obok Windows XP SP2 brak wyboru systemu
  • #6 10818273
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 723
    kingsly napisał:
    Tak więc, próbowałem tak jak kolega pisał "naprawianie" ubuntu, lecz to samo. Przy wybieraniu systemu mam tylko Win Xp. Może wystarczyło by dodać jakiś wiersz do boot.ini przez msconfig?
    Czy trzeba to jakoś inaczej zrobić? Proszę o szczegółową instrukcje ponieważco do ubuntu jestem jeszcze laikiem.

Windows nie ma nic do bootmanagera linuxa, po wgraniu linuxa używasz wyboru systemu z linuxa (grub)
    Nikt ci nie powie co gdzie zle zrobiłeś bo nawet sam nie wiesz co zmieniałeś podczas instalacji systemu, wgraj raz jeszcze linuxa bo i tak jest czysty wiec nic nie stracisz
    Domyślnie grub sie instaluje
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 10818339
    F1X
    Poziom 20  
    Ocena: 36
    Jarosx9 napisał:
    A jaki miałby wybrać według ciebie żeby zrobić coś z "poziomu win"?

A gdzie wyczytałeś, że ja doradzam naprawę z poziomu Win ?

Źle zinterpretowałeś to co napisałem, więc dla jasności napiszę:

Choćbyś się dwoił i troił to na Win nie zobaczysz nic co jest na Ubuntu. Również w "boot.ini" nie znajdziesz wpisu dotyczącego Ubuntu. Taka polityka firmy na "M".

Do autora:
    Może Tutaj znajdziesz odpowiedź w poście i komentarzach.

Pozdrawiam
  • #8 10818365
    kingsly
    Poziom 17  
    Tylko chodzi o to że 1 instalacja była tam że coś zmieniałem z partycjami i windows nie działał, tylko linux sie wczytywał. Zrobiłem formata zainstalowałem windows, na to linux. 2 razy wgrałem windows xp i potem linux na czysto z usuwaniem wszystkich partycji. A reinstal ubuntu bez prowadzania zmian robiłem z 4 razy. Co do nowych instalacji zawsze wybierałem opcje obok bez przesuwania suwaka wydzielenia miejsca na partycji i dalej, dalej, dalej i nic nie zmieniałem.

Co do instalacji GRUB-a nie jest to możliwe ponieważ nie mogę wejść na linux, chyba że z płyty lub od nowa instalacje a po instalacji trzeba uruchomić ponownie i wtedy ładuje się windows.

Spróbuje metodą opisaną
    Tutaj.
  • Pomocny post
    #9 10818390
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 401
    F1X napisał:

Źle zinterpretowałeś to co napisałem

To ty źle to napisałeś. Twoja wypowiedź sugeruje że jeśli wybrałby inny możliwy to Windows zobaczyłby pliki.

Dodano po 1 [minuty]:

F1X napisał:

Choćbyś się dwoił i troił to na Win nie zobaczysz nic co jest na Ubuntu.

Znowu sugerujesz coś co nie jest prawdą, jest możliwy odczyt i to przy użyciu darmowego narzędzia (ext2fsd - ext2/3/4).

Dodano po 3 [minuty]:

F1X napisał:
    Również w "boot.ini" nie znajdziesz wpisu dotyczącego Ubuntu.

Co nie znaczy, że go tam nie może być - wystarczy zgrać sektor rozruchowy partycji z zainstalowanym grubem/lilo itp. i dodać odpowiednią pozycję w boot.ini np:

c:\sektor.bin="Ubuntu"

Wracając to tematu, skoro to nowa instalacja to po prostu zainstaluj jeszcze raz - będzie najprościej, tylko wybierz w instalatorze żeby GRUB'a zainstalował w MBR (Master Boot Record).
  • REKLAMA
  • #11 10820440
    kingsly
    Poziom 17  
    No tak wszystkie pięknie bez ponownej instalacji tylko jak mam włączyć to ubuntu? Mogę jedynie z płyty uruchomić
  • Pomocny post
    #12 10820527
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Zainstaluj ponownie ubuntu. Tak bedzie najszybciej. Przy partycjonowaniu wybierz zaawansowane i wybierz partycję sda6 do instalacji (opcja format .punkt montowania / , system plików ext3 ).
    grub ma być na sda zainstalowany (tak jest domyślnie ale sprawdź )
    Pozdrawiam.
    Co masz na dysku 240 GB ?
  • #13 10820682
    kingsly
    Poziom 17  
    Na dysku 240GB mam aktualnie nic, ale nie chce całęgo dysku na ubunty przeznaczyc :)

Dodano po 15 [minuty]:

Dysk 240 GB, zrobiłem nowa tablice partycji, dodałem partycje, 50GB, księgowanie zmienie na ext3 zaznaczone formatuj partycje i dodaje punkt montowania " / ". Zaznaczam na pomarańczowo utworzoną partycje i wybieram zainstaluj teraz. Nie ustawiałem partycji wymiany ponieważ mam 3GB ram DDR2.

Nadal uruchamia się windows xp, kumpel mówił zainstaluj ubutnu a potem xp, czy takie rozwiaązanie by zadziałało?
  • Pomocny post
    #14 10821432
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Najpierw xp potem ubuntu. Napisz jak instalujesz i na jakich partycjach bo nie mam pojęcia co żle robisz.
    Po zainstalowaniu xp a potem ubuntu domyślne opcje uruchamiają grub i wybór systemu.
  • Pomocny post
    #15 10822005
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1581
    kingsly napisał:
    No tak wszystkie pięknie bez ponownej instalacji tylko jak mam włączyć to ubuntu? Mogę jedynie z płyty uruchomić

Napisałem wyżej jak - przy pomocy SGD (link masz), nagrywasz obraz ISO na np. DVD/CD-RW i z niej startujesz -> Detect any Operating System
    SGD skanuje partycje na obecność O/S i powinien być wybór w stylu:
    Windows NT/2000/XP loader
    Linux 2.6.38-xx-generic
    Linux 2.6.38-xx-generic (single-user mode)

Wybierasz środkowe i ładuje się Ubuntu :wink:
  • #16 10835058
    kingsly
    Poziom 17  
    No to rozwiązanie problemu było bardzo łatwe lecz rozwiązałem problem gdy robiłem koledze dysk twardy a u siebie dyski podłączyłem dyski w odwrotnej kolejności i GRUB działa. Dziekuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował Windows XP SP2 na dysku podzielonym na partycje, a następnie próbował zainstalować Ubuntu 11.03 obok Windows. Po instalacji Ubuntu system uruchamia się tylko w Windows XP, bez opcji wyboru systemu. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z braku zainstalowanego bootloadera GRUB w MBR, co uniemożliwia wybór systemu operacyjnego. Proponowane rozwiązania obejmują ponowną instalację Ubuntu z poprawnym ustawieniem GRUB oraz użycie narzędzi takich jak Super Grub Disk do naprawy bootloadera. Ostatecznie użytkownik rozwiązał problem, podłączając dyski w odwrotnej kolejności, co umożliwiło działanie GRUB.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA