logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SHARP 54DT-25SC, blokada "Child lock" i PIN

ppawl 07 Sty 2005 11:35 8354 10
REKLAMA
  • #1 1117364
    ppawl
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Zablokowane kanały i możliwośc strojenia kodem "rodzicielskim". No i rodzice zapomnieli PIN-u :)
    Przeszukałem forum, metoda z innych modeli Sharpa, np.

"jesli sharp to wypróbuj
    -wcisnąć vol- oraz klawisz klucza (pilot)
    -wcisnąć mode (pilot)
    -wybrać pozycję klucza (ch+/-)
    -mode (pilot)
    -wybrać PIN i wpisać nowy kod (dowolny)
    -wybrać exit i mode"

nie zadziałała.

Proszę o jak najprostszy sposób jej usuniecia, gdyż jest to sprawa załatwiana "na odległość - przez telefon" i w tym przypadku np. podmiana bin-u nie wchodzi w grę.
  • REKLAMA
  • #2 1117773
    ado
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    jest to chassis ca1 tu masz wycinek z serwisowki
    Załączniki:
    • SHARP 54DT-25SC, blokada "Child lock" i PIN ca1 kod pin.JPG (33.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 1118183
    jez
    Poziom 31  
    Ocena: 42
    witam
    To co napisze dotyczy Hotel mode.
    Wejdz w serwis dojdz do NVM i dalej do adresu OB
    -aby uaktywnic lub zablokowac szukanie programow nacisnij 2 .W adresie OB musi byc liczba 70 aktywne szukanie ,a przy zablokowanym jest 74
  • REKLAMA
  • #4 1128833
    ppawl
    Poziom 11  
    Dzięki za dotychczasową pomoc. Niestety jednak, nie wiem dlaczego, ale ta metoda nie daje rezultatu. Z tego co się dowiedziałem znajomy zablokował jeden z kanałów właśnie przez "child lock" i dlatego mu się również zablokowało strojenie. Tryb hotelowy na pewno nie był tam włączony.

Czy ktoś miałby jeszcze jakąś podpowiedź?
  • #5 1134725
    ado
    Poziom 23  
    Musi dzialac !!!!!! to jest z serwisowki od tego chassis i nie ma mocnych,moze masz cos z pilotem jakis klawisz nie zaskakuje albo nie robisz tego dokladniejak pisze.
    Podaj email to wyslke calosc na poczte.
  • REKLAMA
  • #6 1149107
    ppawl
    Poziom 11  
    Ja tego nie robiłem osobiście, tylko dyktowałem znajomemu przez telefon. Nie bedę jechał 300km tylko po to :) Może rzeczywiście coś nie tak robi. Mój email ppawl(_at_)et.put.poznan.pl
    Efekt jest taki, że mimo wciśnięcia jednocześnie klucza i ściszania, wpisywanie pinu wygląda identycznie jak w sytuacji gdy wpisujesz znany Ci pin, by odblokować. Pomęczymy to jeszcze raz. Może się uda :)
  • #7 1154896
    ado
    Poziom 23  
    klucz ma byc na pilocie to jest oczywiste a sciszanie na TV
    serwisowki narazie nie wysylam bo wszystko co potrzebne jest zawarte w tym poscie
  • #8 1155032
    pawelszo1
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    a czy to pasuje do sharpa 37em-33s
  • #9 1155684
    jez
    Poziom 31  
    Ocena: 42
    witam
    pawelszo1 - to jest takie samo chassis CA1
  • Pomocny post
    #10 1156797
    czeladnik
    Spec od TV
    Ocena: 8
    Mialem dzisiaj taki wlasnie przypadek (jak w temacie ) i nalezy postapic tak:
    Załączniki:
    • sharp-pin-code.rar (13.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 1196868
    ppawl
    Poziom 11  
    Udało się zdjąć blokadę modyfikująć zawartość pamięci NVM w trybie serwisowym wg ostatniego postu. Dzięki :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu zablokowanych kanałów i niemożności strojenia telewizora Sharp 54DT-25SC z powodu aktywnej blokady "Child lock" oraz zapomnianego PIN-u. Standardowa metoda resetowania PIN-u znana z innych modeli Sharpa, polegająca na kombinacji klawiszy na pilocie (vol-, klawisz klucza, mode, wybór pozycji klucza, wpisanie nowego PIN-u), nie przyniosła efektu. Telewizor oparty jest na chassis CA1. Wskazano, że blokada nie jest związana z trybem hotelowym (Hotel mode), który można kontrolować poprzez modyfikację pamięci NVM w serwisie, zmieniając wartość pod adresem OB (70 – aktywne strojenie, 74 – zablokowane). Ostatecznie rozwiązaniem okazała się modyfikacja zawartości pamięci NVM w trybie serwisowym, co pozwoliło zdjąć blokadę "Child lock" i przywrócić możliwość strojenia kanałów. Procedura wymagała precyzyjnego wykonania i była realizowana zdalnie, bez konieczności fizycznej ingerencji w sprzęt lub wymiany oprogramowania (bin-u).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA