logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowanie akumulatorków AA i AAA szeregowo - czy to bezpieczne?

lewincjusz 22 Kwi 2012 19:48 1470 6
  • #1 10822604
    lewincjusz
    Poziom 9  
    Mam kilka pytań, a moja wiedza jest znikoma, więc:
    Czy mogę połączyć szeregowo 4 akumulatorki AA z 1 akumulatorkiem AAA? AA ma 2100 [mAh], a AAA ma 900 [mAh].
    Czy mogę podłączyć 4 akumulatorki AA, razem 4,8[V] bezpośrednio do mp3? Ładuje się je z 5[V].
    I czy warto kupić z allegro ładowarkę za ok. 20zł taką na 1 baterię AA, z ilomaś tam końcówkami. Czy może lepiej bawić się w budowę samemu, i tak muszę koszyczki na baterie z allegro kupić bo na zadupiu, gdzie mieszkam nie ma odpowiednich dla mnie.
  • #2 10822661
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Nie wolno łączyć na czas ładowania ani nie wskazane na czas pracy. Ten temat był wielokrotnie wałkowany. Szukaj a znajdziesz.

--
    pozdrawiam
  • #3 10822723
    12pawel
    Poziom 34  
    Ocena: 697
    cyberdar napisał:
    nie wskazane na czas pracy

No jak nie wskazane jak większość urządzeń ma połączone akumulatorki w szereg by uzyskać odpowiednie napięcie. Ważne jest żeby miały tą samą pojemność. Rozbierałeś kiedyś baterię 3R12? Widziałeś jak są tam podłączone "paluszki" R12?
  • #4 10822747
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 551
    cyberdar napisał:
    Nie wolno łączyć na czas ładowania ani nie wskazane na czas pracy.

12pawel napisał:
    No jak nie wskazane jak większość urządzeń ma połączone akumulatorki w szereg by uzyskać odpowiednie napięcie. Ważne jest żeby miały tą samą pojemność. Rozbierałeś kiedyś baterię 3R12? Widziałeś jak są tam podłączone "paluszki" R12?

lewincjusz napisał:
    4 akumulatorki AA z 1 akumulatorkiem AAA? AA ma 2100 mAh, a AAA ma 900 mAh.
  • #5 10823454
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2801
    12pawel napisał:
    Ważne jest żeby miały tą samą pojemność. Rozbierałeś kiedyś baterię 3R12? Widziałeś jak są tam podłączone "paluszki" R12?

Przeczytaj ze zrozumieniem pierwszy post w wątku.
  • Pomocny post
    #6 10823952
    12pawel
    Poziom 34  
    Ocena: 697
    Mi każecie czytać ze zrozumieniem, a sami widzę czytacie tylko pierwsze zdanie w wątku. Ale jeśli uważacie że ogólne stwierdzenie że nie wolno łączyć akumulatorków jest odpowiedzią na wszystkie postawione pytania to ok.

Co do tematu to jak już pisałem żeby łączyć akumulatorki musisz mieć tą samą pojemność i napięcie, czyli nie możesz razem podpinać akumulatorka AAA z AA bo one z reguły mają różną pojemność.
    Co do pytania drugiego to możesz połączyć 4 akumulatorki AAA w szereg i podłączyć do mp3 ale tak jak wyżej pisałem powinny mieć taką samą pojemność.Może być problem jedynie z tym że jeśli akumulatorki się rozładują do np 50% to napięcie już będzie zbyt niskie by mp3 działało.
    Co do trzeciego pytania to raczej polecałbym ładowarkę na kilka akumulatorków bo pojedyncze ładowanie trwa wieki (jak np masz do ładowania na raz 4 szt)
  • #7 10824935
    lewincjusz
    Poziom 9  
    Wielkie dzięki za odpowiedzi, a zwłaszcza za odpowiedź 12pawła. Bardzo mi pomogliście.

Podsumowanie tematu

✨ Ładowanie akumulatorków AA i AAA szeregowo jest niezalecane, ponieważ różne pojemności (2100 mAh dla AA i 900 mAh dla AAA) mogą prowadzić do problemów z wydajnością i bezpieczeństwem. Użytkownicy podkreślają, że akumulatorki powinny mieć tę samą pojemność i napięcie, aby uniknąć uszkodzeń urządzeń. Możliwe jest podłączenie czterech akumulatorków AAA w szereg do mp3, ale również muszą mieć one tę samą pojemność. Warto rozważyć zakup ładowarki na kilka akumulatorków, ponieważ ładowanie pojedynczych akumulatorów trwa długo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA