logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak efektywnie diagnozować i naprawiać płyty główne w serwisie laptopów?

feristronic 22 Kwi 2012 20:29 1376 7
REKLAMA
  • #1 10822805
    feristronic
    Poziom 2  
    Chciałbym dowiedzieć się coś o naprawianiu płyt głównych. Otóż, mam ofertę pracy, gdzie ogólnie zajmowałbym się jedynie diagnozowanie i naprawianiem plyt głównych. Krótko mowiąc, dostane sterte różnych plyt głównych - walcz i radz sobie sam, napraw jakąś. Jestem młodą osobą, odbyłem jedynie staż w serwisie komputerowym, takowej pract szukałem, aczkolwiek znalazła się taka (to jest serwis laptopów).

Do czego zmierzam, szukam sposobu, jak najszybciej i efektywniej moge zdiagnozować jakąkolwiek płyt głowna, nie bede wiedzial co im dolega, każda inna, jedna z laptopa, druga ze stacjonarnego. Bede musial zdiagnozować daną usterkę na płycie głównej i ja naprawić (lutowanie/wymiana itp.)

Szukalem dużo odnośnie diagnozwania płyt głownych, malo znalazłem.
    Myślałem o prostym zestawie: płyta/proc/ram + speaker i szukanie w kodach, aczkolwiek nie wiem czy to przejdzie na kazdej plycie i czy to bedzie mialo jakikolwiek sens.

Chciałbym zapytać o jakies porady/pomysly doswiadczonych osob, ktore moze sie czyms takim zajmuja, jestem pewny, że na tym forum jest duzo takich osob.

Z góry dziekuje i Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 10822958
    feristronic
    Poziom 2  
    @Paw_el-jwe i @zuzek1, bardzo dziekuję jedno i drugie napewno sie przyda, troche lektury nikomu nie zaszkodzi, jakby ktoś mial jeszcze jakieś pomysły, niech sie podzieli :)
  • REKLAMA
  • #5 10822987
    captain4
    Poziom 25  
    Ocena: 52
    @ pawel-jwe- Karta ISA teraz?? hmm

Naprawa płyt to głownie praktyka i wiedza teoretyczna jak płyta działa.
    Niestety tu nie ma łatwych dróg.
    Raczej poprzez doświadczenie dochodzi się do jakiegoś poziomu.

Doradzic, to tylko jak na razie teoria działania i brak strachu przed....
  • #6 10823012
    pawel-jwe
    Poziom 30  
    Ocena: 273
    captain4 napisał:
    @ pawel-jwe- Karta ISA teraz??

Fakt, już troszkę nie na czasie to ISA ;) Aczkolwiek chodziło mi ogólnie o możliwość stosowania kart diagnostycznych.
    A tu jest coś na PCI
    http://www.epsilon.com.pl/support/post_pci.htm
  • REKLAMA
  • #7 10823072
    captain4
    Poziom 25  
    Ocena: 52
    Tez tak myślę,
    jednak jeżeli mainboard się nie włącza to żadna karta nie pomoże.
    Poza tym wylutowywanie BGA to raczej sprawa sprzętu do tego przystosowanego.
    Reszta np. stabilizatory etc. to nie problem.
  • #8 10823295
    Oximon
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Zależy jak uszkodzona płyta(fizycznie, czy w inne sposób). Zaczyna się od osmolonych elementów, poprzez przypalone ścieżki, kończąc na odpalaniu w różnych konfiguracjach. Każda płyta jest inna i sposób także będzie inny. Myślę, że nie ma jednej i tej samej sprawdzonej metody na wszystkie. Musisz działać bardziej intuicyjnie, niż trzymać się jednego określonego schematu, choć nie przeczę, że w niektórych przypadkach będzie to niemała pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat efektywnej diagnozy i naprawy płyt głównych w serwisie laptopów. Użytkownik poszukuje metod szybkiej identyfikacji usterek na różnych płytach głównych, które mogą pochodzić zarówno z laptopów, jak i komputerów stacjonarnych. Uczestnicy forum sugerują korzystanie z kart diagnostycznych, takich jak ISA i PCI, oraz podkreślają znaczenie praktyki i teoretycznej wiedzy o działaniu płyt. Wskazują, że każda płyta jest inna, co wymaga intuicyjnego podejścia do diagnozy, a także zwracają uwagę na różnorodność uszkodzeń, od osmolonych elementów po przypalone ścieżki. Wymiana komponentów, takich jak stabilizatory, oraz umiejętność wylutowywania BGA są również kluczowe w procesie naprawy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA