logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat programatora równoległego do AVR Atmega8 kompatybilny z Bascom

wrobel 07 Sty 2005 16:20 4648 15
REKLAMA
  • #1 1118117
    wrobel
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Potrzebuje schematu jakiegoś równoległego programatora do AVR (w szczególności Atmega8). Czy ktoś zna takowy? A jeszcze byłoby super gdyby współpracował z Bascomem.
  • REKLAMA
  • #2 1118180
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Ocena: 83
    Też jestem zainteresowany...z tymże szukam najprostrzego rozwiązania programatora równoległego do AT90S2313.
  • #3 1118459
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Programator dla procesorów AVR. Obsługiwany z AVR Studio.
    Załączniki:
    • Avr.rar (22.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 1118607
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Ten programator ma jakąś nazwe czy jest anonimowy ? :) używał już ktoś takiego? a może miałby ktoś wzrór płytki drukowanej? :) Thx from mountain

ps. co to za scalak w układzie przetwornicy 5/12 V? jest łatwo dostępny? a te śmieszne tranzystorki można zastąpić czymś normalnym w rodzaju BC547 ? według mnie można bo to układ cyfrowy (chociaż programowanie pamięci to zalicza się raczej do zjawisk analogowych..) a nie analogowy więc tranzystory i tak pracują dwustanowo ale wole spytać... a te śmieszne diody z dwoma kreseczkami to zwykłe zenerki czy jakies tunelowe? Jak jest wogóle z dostępnością tych elementów?
  • #5 1118936
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Mówiąc szczerze przymierzam się dopiero do zrobienia tego programatorka. Jak się przyglądałem schematowi to uważam, że przetwornica jest niepotrzebna. Można dać stabilizator 12V i 5V i podłączyć w odpowiedznie miejsca. Całość zasilić napięciem stałym 15-16V. Tranzystory kluczujące powinny raczej zostać :). Dioda (tu nota katalogowa: http://elenota.iele.polsl.gliwice.pl/search.p...zyscy--&ile=50&start=0&szukaj.x=0&szukaj.y=0) może być zastąpiona zwykłą dioda lub jakąś diodą Schottky'ego. Nie zamierzam robić płytki pod konkretny układ bo mam do czynienia z różnymi ATMELami i byłby z tym problem. Może nie wszyscy ze mną się zgodzą ale lepiej będzie wykonać płytkę z odpowiednimi podstawkami i kołkami żeby podpinać programator. Ktoś może powiedzieć, że to męczące ale programator ten służył mi będzie w zasadzie tylko do zmiany fusebitów - odblokowywania.
  • REKLAMA
  • #6 1134996
    roblob
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    witam

Czy ktoś złożył ten programator.
    Jeżeli tak to jakich użyliście tranzystorów i co zamiast diody 1SS319.
    Czy trzeba coś wstawić w pole oznaczone linią przerywaną (TTL-CMOS).
  • #7 1159042
    neutronix
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Ludziska kochane!
    poco wyważać otwarte drzwi!
    W necie jest mnóstwo wersji śmiesznie prostego programatora
    typu STK200/STK300 obsługiwanego przez Bascom na jednym
    scalaku HCT244. Zrobiłem sobie płytkę na wersję SMD, która
    mieści się we wtyku DB25. Działa wspaniale z AT90S2313, ATmega8,
    AT90S8515,AT90S8535,AT90s2343. innych nie testowałem,ale
    sądzę, że też pójdą.
    Jak ktoś zainteresowany, to mogę wrzucić schemat.
  • #8 1159068
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Programowanie równoległe stwarza dodatkowe mozliwosci, które nie są dostępne przy programowaniu szeregowym.
  • #9 1328317
    <Przemek>
    Poziom 11  
    Jaki typ programatora mam wybrac w avr studio dla tego ukladu? dlaczego wszystko w avr studio jest na com'ach? trzeba miec jakis plugin???..
  • #11 1328499
    zami
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    A próbował ktoś może ustawiać fusebity i Lockbity przez podłączenie ATmega8 w podstawkę od AT90S4433 (są kompatybilne wyprowadzeniami) w adapterze MCS-51 do Willema?? Czy to zdałoby egzamin??
  • #12 1329857
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Najbardziej imponujący jest czas programowania, przez ISP to po prostu ślimak... ;)
    Pozdr. LightI
  • REKLAMA
  • #13 1372546
    kombo
    Poziom 14  
    Ocena: 39
    neutronix napisał:
    Ludziska kochane!
    poco wyważać otwarte drzwi!
    W necie jest mnóstwo wersji śmiesznie prostego programatora
    typu STK200/STK300 obsługiwanego przez Bascom na jednym
    scalaku HCT244. Zrobiłem sobie płytkę na wersję SMD, która
    mieści się we wtyku DB25. Działa wspaniale z AT90S2313, ATmega8,
    AT90S8515,AT90S8535,AT90s2343. innych nie testowałem,ale
    sądzę, że też pójdą.
    Jak ktoś zainteresowany, to mogę wrzucić schemat.

A co zrobisz jak źle ustawisz fusy ? (powiedzmy pin reset jako port w mega8) procesorek do kosza ?

Dodano po 44 [minuty]:

tani i prosty http://pruszkow.edox4.net/pr1105/avrp.htm
  • #14 1373002
    tmpat
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Jak na mnie to wszystkie podane linki do tej pory wskazują na ten sam programator... z tym że ten ostatni jest nieco przerobiony - przerysowany :)

Ale ogólnie rzecz ujmując to ciekawy układ. Myślę, że sporo osób ucieszy sie jeżeli ktoś potwierdzi że takie cosik działa.

Aha jak na mnie to wywalić przetwornice i wstawić 7812, zastanowiłbym sie nad serią rezystorów 1k - kazde dodatkowe zabezpieczenie jest przydatne gdy dbamy o port ale jeżeli bedzie to układ programowany na oddzielnej płytce to nie wiem czy jest sens. No i tranzystory zamieniłbym na BC...

POZDRAWIAM,
    patryk
  • #15 1453423
    Michał_z1
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Witam.

Jaki typ tego programatora ustawić w opcjach w BASCOM-ie?
    Jak i czy da rade zaprogramować znany 90s1200 przy pomocy tego programatora, czy ktoś już to kiedyś próbował?

pozdrawiam
  • #16 1459827
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    tmpat napisał:
    No i tranzystory zamieniłbym na BC...
    No, ale z tą zamianą wiąże się również konieczność dołożenia dodatkowych rezystorów, bo oryginalnie tranzystory są typu "Bias Resistor Transitor". Istnieją też odpowiedniki tych tranzystorów RN.... z serii DTC i DTA innych firm, np. ON Semiconductor. Jeden z kolegów na tym forum już opracował gotowe rozwiązanie programatora "ELM-Chain".
    Załączniki:
    • Schemat programatora równoległego do AVR Atmega8 kompatybilny z Bascom BRT.png (1.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu programatora równoległego do mikrokontrolerów AVR, szczególnie Atmega8, kompatybilnego z Bascomem. Użytkownicy poszukują prostych i sprawdzonych rozwiązań, często odwołując się do popularnych programatorów typu STK200/STK300 opartych na układzie HCT244, które działają z różnymi AVR, w tym Atmega8 i AT90S2313. Poruszono kwestie elementów układu, takich jak tranzystory (proponowane zamienniki BC547 lub tranzystory typu BRT), diody (1SS319, diody Schottky’ego, zenerki), oraz zasilanie – sugerowano rezygnację z przetwornicy na rzecz stabilizatorów 7812 i 7805 z zasilaniem 15-16V. Wskazano na możliwość stosowania podstawek i adapterów do różnych układów, co ułatwia programowanie fusebitów i lockbitów. Wspomniano o problemach z wyborem typu programatora w AVR Studio i kompatybilności z Bascomem. Podkreślono zalety programowania równoległego, takie jak szybszy czas programowania w porównaniu do ISP. Pojawiły się linki do schematów i gotowych rozwiązań, m.in. programatora "ELM-Chain". Dyskusja obejmuje także kwestie techniczne dotyczące zabezpieczeń portów i konieczności stosowania rezystorów przy zamianie tranzystorów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA