logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lark 50.3 - brak obrazu po wymianie uszkodzonego digitizera, co sprawdzić?

brnx 23 Kwi 2012 20:39 1954 2
REKLAMA
  • #1 10825951
    brnx
    Poziom 2  
    Witam szanownych forumowiczów!

Mam pewnego typu problem z ww. nawigacją, mianowicie:
    wyswietlacz działał ale był potrzaskany dotyk, po rozebraniu nawigacji rozkleilem wszystkie elementy, odciąłem tasiemkę z felernego dotyku(odlutowaniem mialem zamiar zająć się podczas przylutowywania nowego digit), i przypadkowo włączyła się nawigacja podczas wsuwania tasiemki wyświetlacza.. moje lenistwo nie pomyslalo o odlutowaniu kabla baterii.
    Po wszystkim chciałem się upewnić czy wyświetlacza nie uszkodziłem rozklejając elementy, podpiałem, włączyłem i strasznie zagrzała się jedna część płyty głównej przykryta osłoną, a na wyświetlaczu nic.

Nawigacja odpala, swieci dioda, reaguje na podpięcie pod komputer, wydaje odgłosy, lecz nic nie wyświetla.

Widziałem temat na forum gdzie przepalona była dioda, ale nie jestem pewny czy wyświetlacz działa bez odczytu z digitazera który odciąłem.. i nie chce dalej rozgrzebywać.

Proszę o pomoc Pozdrawiam!

EDIT!::
    Witam ponownie po rozebraniu okazało się, że przepaliła się dioda podobnie jak koledze z innego tematu, zdołałem odczytać liczbę 4 na przepalonej diodzie oraz znaleść identyczny element na plytce o oznaczeniu A4.

Pytanie: co znaczy A4, oraz co mogę w to miejsce wstawić, gdyż nie posiadam żadnej nawigacji w częściach.. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10840516
    Pontikos
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Zwykle producenci maja wlasne wewnetrzne oznaczenia, niekatalogowe, wiec mozesz nie znalesc. Jesli nie masz czegos rozbiorkowego, mozesz probowac wstawic diode o podobnych parametrach (prosciej, rozmiarze ;)
  • #3 10862482
    brnx
    Poziom 2  
    Spróbuje podejść do jakiegoś serwisu navi/gsm moze będą coś mieli :)
    Dzieki za zainteresowanie ;)
    Pozdrawiam
REKLAMA