logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór domofonu na klatkę schodową: Laskomex czy Urmet? 15 lokali, budżet 3300zł

NTI-NT 25 Kwi 2012 21:19 5088 8
  • #1 10832931
    NTI-NT
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam mam pytanie co lepiej zainstalować domofon Laskomexu czy Urmetu.Założenie jest takie klatka schodowa 15 lokali zestaw jak poniżej co byście wybrali lub co polecacie innego kasa około 3300zł na całość z robocizną.

Urmet:
    PANEL BASIC 1062/10D Z DASZKIEM
    UNIFON 1132/620 DO SYSTEMU MATIBUS SE
    TRANSFORMATOR GROTHE GT1975 12V AC 1,5A
    RYGIEL DES07-12ADU (NC 12V AC/DC)

Laskomex:
    Elektronika EC2502A z obsługą akumulatora
    Panel CP2503TP z czytnikiem DALLAS
    Zasilacz TR/B 2300 12/14V 25VA int
    Panel lista lokatorów do paneli CP2502
    Unifon LM8 z 3 pozycyjną regulacją wyw
    Płaskownik BIRA
    Rygiel BIRA symetryczny z regulacją
  • #2 10833932
    gurgi
    Poziom 12  
    Jedna i druga firma jest dobra.Ja montuję Laskomex- jest trochę głośniejszy sygnał wywołania plus jeszcze kilka innych przydatnych funkcji.Lecz w bardzo niskich temperaturach jest problem z klawiaturą optyczną. Ale decyzja należy do Ciebie.
  • #3 10836766
    abcug
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Jeżeli wybór z tych 2 modeli to stawiam na Laskomex,
  • #4 10836843
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Jeżeli mogę to polecam domofony firmy ACO typ CDNP. Działa bezawaryjnie, a na plus ma klawiaturę.
  • #5 11489429
    exba
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    System Miwi-Basic jest bardzo nie stabilny, bardzo często się zawiesza pomaga wtedy reset centrali. Tylko pomyśl kto będzie przeprowadzał reset centrali. Sprawdź jak długo będziesz czekał na serwis producenta. Najbardziej stabilnym systemem jest ACO. Natomiast Laskomex jest ok ! tylko ta klawiatura. :D
  • #6 11489643
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    Urmet nbasic- brak doświadczeń.
    Aco- nie znam w warszawie żadnego poważnego dystrybutora, a więc serwis + zakup elementów może być utrudniony ( przynajmniej u mnie) klawiatura z centralą w jednym kawałku?
    laskomex- to co mnie przekonało to wybór klawiatur, unifonów, i nastawy indywidualne ( głośność, długość i typ melodii),wada - wymiary centrali. Instaluje obecnie głownie to, mimo że serwis i dostepność przemawia w moim wypadku za proelem

rozumiem że to cena z wykonaniem okablowania w nowych listwach?

Pozdrawiam
  • #7 11489952
    333mario
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    Aco CDNP sprawdzona centrala w bojach, super wykonanie, klawiatura podobna jak w automatach telefonicznych, bardzo dobry serwis i wsparcie. System ramek, modułów zaspokoi najbardziej wymagającego użytkownika.
    Cała elektronika jest w panelu zewnętrznym, podajesz tylko napięcie i działa.
    Tak samo wygląda Elfon Optima, bardzo dobre wykonanie, klawiatura jak powyżej.
    Oba panele mają wyświetlacz LCD co ułatwia komunikację z panelem, programowanie itp. Centrale mogą także być wyposażone w czytnik kluczy RFID, z tym że w Elfonie jest to ładniej rozwiązane, w Aco troszkę mi się to mniej podoba.
    Obie centrale współpracują z unifonami aco oraz TK7, DG1 oraz najlepszymi stylistycznie i wykonaniem według mnie Fermax City, głośne dzwonki itd.

Laskomex omijam z daleka ze względu na kapryśną klawiaturę. Urmet Basic także, chyba ze ktoś lubi jeździć na serwisy. Oba systemy dały mi trochę popalić.

W dobie usług kurierskich wszystko masz na drugi dzień, większość dystrybutorów ma w przypadku awarii, panel serwisowy na "pożyczenie" na czas serwisu.
  • #8 11489983
    karl102
    Poziom 28  
    Ocena: 265
    Od czterech lat zakładam tylko ACO. Zakup od producenta z dostawą do domu.
    Serwis i części zapasowe? nie wiem co to takiego.
    Centrala i klawiatura w jednym, kompaktowym module, proste programowanie i w razie potrzeby bezproblemowa rozbudowa wersji podstawowej o inne moduły funkcyjne.
    Brak czytnika Dallas, ale czytnik breloków zbliżeniowych jest wg mnie wygodniejszy w użyciu, szczególnie dla osób w starszym wieku i w dodatku nieczuły na zabrudzenia.
  • #9 11999326
    eltech.gliwice
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    10 lat doświadczenia polecam ACO są dobre.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji porównano dwa systemy domofonowe: Laskomex i Urmet, w kontekście instalacji na klatce schodowej dla 15 lokali z budżetem 3300 zł. Użytkownicy wskazali, że Laskomex oferuje głośniejszy sygnał wywołania oraz różnorodność klawiatur i unifonów, ale ma problemy z klawiaturą w niskich temperaturach. Urmet, z drugiej strony, nie był tak pozytywnie oceniany, a niektórzy użytkownicy sugerowali alternatywne rozwiązania, takie jak ACO, które charakteryzują się stabilnością, dobrym serwisem i łatwością w programowaniu. Wiele osób podkreślało, że ACO jest bardziej niezawodne i łatwiejsze w obsłudze, zwłaszcza dla starszych użytkowników.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA