Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zasilacz komputerowy. Jak go sprawdzić na sucho?

zelud 07 Sty 2005 23:18 4208 32
  • #1 07 Sty 2005 23:18
    zelud
    Poziom 12  

    jak sprawdzić zasilacz komputerowy na sucho, wiem że należy zewrzeć nóżke 14 z masą,wiatraczek się kręcił ale strzelił mi kondesator, czy muszę go czymś obciążyć?


    Proszę zwracać uwagę w jakim dziale należy założyć temat.
    Przeniesiony z działu "Telefony komórkowe".
    ankuch.

    0 29
  • #2 07 Sty 2005 23:39
    ankuch
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Opinie na ten temat są podzielone ponieważ zasilacze w głównych gałęziach mają wewnętrzne obciążenie. Zdarza się, że jest ono niewystarczające, dlatego wskazane jest obciążenie, np. żarówką samochodową, starym dyskiem lub CD-ROM-em.
    Zwłaszcza gałęzie +5V i +12V.

    0
  • #3 08 Sty 2005 00:11
    zelud
    Poziom 12  

    czy strzelenie tego kondensatora może być spowodowane nie obciążeniem tego zasilacza, czy to może wina czegoś innego?

    0
  • #4 08 Sty 2005 00:48
    Andrzej Wilk
    Poziom 11  

    Wystrzelenie tego kondensatora w zadnym wypadku nie moze byc spowodowane brakiem obciazenia . zobacz przeciez zasilacz jest caly czas pod napieciem obojetnie czy pracuje albo wylaczony. startuje tylko gdy go sie obciazy np.jak wyzej 12V 21W zarowka sam.
    kondek wystrzelil bo zasilacz dostal zwarcie gdzies na wtyczkach moze obrociles kostke o180 stopni albo przesuneles o 1pin np.przy czytnik dyskietek

    0
  • #5 08 Sty 2005 01:49
    zelud
    Poziom 12  

    ale ja go nie podpiołem do niczego, sprawdzam go na sucho, zwarłem ps_on z masą pokręcił się chwilę wiatraczek no i wystrzelił kondesator.

    0
  • #6 08 Sty 2005 02:12
    Zbynia
    Poziom 31  

    powinno się obciążać ale i tak w tak krótkim czasie kondensator nie powinien strzelić.....
    wymień go ,obciąż czymś i sprawdź jeszcze raz...

    0
  • #7 08 Sty 2005 05:37
    Przemyslaw
    Poziom 28  

    W ZADNYM wypadku nie podlaczaj tego zasilacza do komputera!!! Kondensator strzelil, bo dostal wieksze napiecie niz dopuszczalne dla niego. Napisz nam jeszcze jaki to kondensator, gdzie mniej-wiecej sie znajdowal, etc. Zasilacz na 100% jest i byl juz wczesniej uszkodzony a przyczyną takiego zachowania są w większości przypadków uszkodzenia przetwornicy ST-BY. Nalezy w jej pierwotnym obwodzie wymienic kondensator ok 10-47uF/35-50V oraz diode Zenera a takze uszkodzone kondensatory po jej stronie wtornej. O ile jeszcze nie popalily sie inne elementy w tym uklad TL494 (KA7500).

    Taki zasilacz moim zdaniem nie powinien juz po naprawie sluzyc w komputerze bo tak naprawde to wszystko jest w nim przepracowane. (Kiczowata konstrukcja - bo zaloze sie, ze o takiej rozmawiamy) - za duze ryzyko uszkodzenia sprzetu ale mozna go naprawic "dla sportu" ew. uzyc do mniej wymagajacych celow. Pozdrawiam.

    0
  • #8 08 Sty 2005 13:59
    zelud
    Poziom 12  

    kondensator wystrzelił zaraz na wyjściu tego pierwszego małego transformatorka. przy pdłączeniu do sieci bez żadnego obciążenia i bez zwarcia PS-ON napięcie na standby to 5v czyli dobrze.

    1
  • #9 08 Sty 2005 14:42
    TONI_2003
    Moderator

    Witam ... a może kolego zelud tak więcej szczegółów jaka firma i model zasilacza jakieś fotki bo że się nie znasz na tym to jesteś oszczędny w słowach , a my nie jesteśmy wróżkami .Więc się postaraj jeśli chcesz by coś z tego było .
    Pozdrawiam naprawiaczy i brać lutującą !

    1
  • #10 08 Sty 2005 17:39
    zelud
    Poziom 12  

    firma to megabajt,a model to MPS-8831

    0
  • #11 08 Sty 2005 18:52
    TONI_2003
    Moderator

    ... no to już coś ! Podaj wartość napięcia na układzie na nodze nr. 12 oraz 13-15 . Oraz sprawdź czy opór 22 Ω jaki jest obok tego wystrzelonego elektrolitu ma dobrą wartość?

    0
  • #12 08 Sty 2005 19:35
    zelud
    Poziom 12  

    napięcie na 12 to 60v, 22om jest dobry,c223 47uf znów strzelił

    0
  • #13 08 Sty 2005 19:38
    Przemyslaw
    Poziom 28  

    coz dodac :) 60V to "troche" za duzo!!! powinno tam byc ok. 24V. A 5V jest prawidlowe bo stabilizuje je LM7805. Sek w tym ze na wejsciu LM powinno byc ok 12V a jest pewnie o wieeele wiecej!
    Napisalem wyzej wszystko co trzeba zrobic aby ten zasilacz dzialal.

    0
  • #14 08 Sty 2005 20:00
    TONI_2003
    Moderator

    ... no to się nie dziw że tak się dzieje . Napięcie masz dużo za duże .Powyżej tego oporu masz elektrolit 4,7uF/50V musisz go wymienić oraz ten co wystrzelił również. Być może , a raczej na pewno masz uszkodzony układ. Gdy wymienisz elektrolity od strony zasilania zasilacza (230V) podepnij szeregowo żarówkę 40-60W. Dopiero wtenczas podłącz zasilacz i obserwuj jak się zachowa żarówka . Jeżeli będzie dobrze powinna zabłysnąć pełnym blaskiem , a następnie zgasnąć ewentualnie ledwo może się włókno żarzyć. Jeśli tak będzie dopiero zmierz ponownie na nodze 12 napięcie i napisz .

    0
  • #15 08 Sty 2005 21:40
    zelud
    Poziom 12  

    z żarówką jest tak jak napisałeś, napięcie na nóżce 12 wynosi 50v, zauważyłem że to napięcie na początku jest większ i powoli spada, do jakiego napięcia niewiem,niechcę zbyt dłógo trzymać włączonego bo boje się że znowu strzeli kondensator.

    0
  • #16 08 Sty 2005 21:44
    TONI_2003
    Moderator

    ... zrobiłeś to co pisałem ?
    "4,7uF/50V musisz go wymienić "

    0
  • #17 08 Sty 2005 22:04
    cyruss
    Poziom 30  

    proponuję wymienić wszystkie elektrolity i sprawdzić resztę elementów po pierwotnej stronie, jeśli jest transoptor to też go sprawdzić. Warto też przemierzyć lub wymienić resztę elektrolitów, szczególnie te którym jest ciepło lub są jako pierwsze po diodach prostowniczych. Zwykle to pomaga. Jeśli to nie pomoże to może być uszkodzony transformatorek, ale tu niestety trudno znależć coś na wymianę.

    0
  • #18 08 Sty 2005 22:21
    zelud
    Poziom 12  

    tak ten kondensator też wymieniłem

    0
  • #19 08 Sty 2005 22:39
    TONI_2003
    Moderator

    ... powyżej tego elektrolitu jest dioda zenera sprawdź ją , a następnie w prawo od niej jest mały tranzystorek 1815 jest też do sprawdzenia . Poza tym jak pisałem wcześniej układ jest zapewnie do wymiany więc go musisz podmienić . Wylutuj również i sprawdź końcówki na trafie T3 czy nie masz coś tam upalone ( inaczej nie sprawdzisz )

    0
  • #20 09 Sty 2005 00:09
    zelud
    Poziom 12  

    tą diodę i tranzystor sprawdzałem są dobre. najciekawsze w tym wszystkim jest to że napięcia na wyjściach są w pożądku, jedynie na minusowych jest mniej, jakieś 0,5v-0,8v

    0
  • #21 09 Sty 2005 06:49
    TONI_2003
    Moderator

    ... rychło w czas napisałeś .Szukaj na czym masz robione -12V i nie zapominaj że jest to robione na tych samych uzwojeniach co12V.

    0
  • #22 09 Sty 2005 12:16
    zelud
    Poziom 12  

    nie zabardzo rozumie pytanie?

    0
  • #23 09 Sty 2005 12:39
    TONI_2003
    Moderator

    ... cofnij się po kablach jak i na czym masz zrobione napięcie -12V. Pamiętaj że to napięcie ma w pływ na +12V .(masz zwartą małą diode na -12V)

    0
  • #24 09 Sty 2005 13:19
    zelud
    Poziom 12  

    didy są dobre sprawdziłem wszystkie

    0
  • #25 09 Sty 2005 13:48
    TONI_2003
    Moderator

    czy były wylutowane do sprawdzenia?

    0
  • #27 09 Sty 2005 14:25
    TONI_2003
    Moderator

    ... wiec nie mów że były sprawdzane bo takie sprawdzanie i pisanie nie ma sensu i przydałoby się więcej zaangażowania!

    0
  • #28 12 Sty 2005 01:49
    zelud
    Poziom 12  

    diody są dobre, znalazłem spalony tranzystor C4106 wymieniłem go, ale spalił się znowu?

    0
  • #29 12 Sty 2005 07:33
    TONI_2003
    Moderator

    ... co to za tranzystor mały czy duży gdzie on jest nie spotkałem się chyba z takim nigdy uszkodzenia szukaj dookoła niego zobacz gdzie co i jak idzie co za zadanie ma spełniać ? Pozdrawiam

    0
  • #30 12 Sty 2005 10:48
    zelud
    Poziom 12  

    na 220v są 3 duże tranzystory na radiatorze, ten jest na środku

    0
  Szukaj w 5mln produktów