logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować lampowy odbiornik CW na pasmo 80m z lampami 12Ż1Ł?

26 Kwi 2012 22:20 1667 8
REKLAMA
  • #1 10836560
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 10837592
    karol
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Witam! Kolego była kiedyś opisywana taka konstrukcja chyba w Radioamatorze i krótkofalowcu.Była to pięciopasmowa , podwójna przemiana,zrealizowana na naszych krajowych lampach.Może stanowić wzór dla Twojego RXa. A tak z ciekawości dlaczego 3,5 a nie 7. Siódemka to bardzo wdzięczne pasmo.
  • #3 10837781
    wieswas
    Poziom 34  
    Ocena: 398
    Odbiornik z podwójną przemianą częstotliwości 5-lampowy, to już poważne zadanie.
    Sam projekt konstrukcji mechanicznej oraz zestrojenie filtrów jest dość trudne.
    Ma początek radziłbym poszukać schematu odbiornika reakcyjnego na jednej lampie ECL. Mało tam elementów wymagających strojenia, a dzięki "reakcji" czyli dobieranego ręcznie do każdej stacji wielkości dodatniego sprzężenia zwrotnego aż do granicy wzbudzenia, uzyskuje się bardzo dużą czułość i selektywność.
    Dla nasłuchowca dostrajanie się do odbieranej stacji za pomocą dwóch gałek (częstotliwość i reakcja) nie powinno stanowić problemu.
    Co innego, gdyby ten odbiornik miał służyć do słuchania muzyki. Tu reakcja byłaby przeszkodą.
  • REKLAMA
  • #4 10837824
    karol
    Poziom 16  
    Witam! Kolego wieswas to ,że sprawa nie jest prosta to fakt,ale do zrobienia.Ja mając 16lat popełniłem konstrukcję RXa SP5WW. Tam było jak dobrze pamiętam chyba osiem lamp.Schemat jest na Elce w dziale "Warto zajrzeć".Wiesz "szału" nie było ,ale przez kilka lat stanowił część odbiorczą mojej stacji.Osobiście nigdy nie bawiłem się RX-ami z rakcją więc trudno mi się do tego odnieść.
  • REKLAMA
  • #5 10839461
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 10839696
    karol
    Poziom 16  
    Zajrzyj na wspomniane wcześniej SP5WW. To całkiem przyzwoita "lampka"
    Pozdrawiam Krzysztof - SP3BED!
  • REKLAMA
  • #7 10840363
    fugasi
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    A może ten? Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #8 10840486
    M.G1
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - Może zainteresuje Cię ta ładnie wykonana niemiecka konstrukcja na lampach 12Ż1Ł. Układowo nie jest to nic szczególnie "wymyślnego" ale przy dobrej antenie powinien zapewnić znośny odbiór.
  • #9 10840735
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 520
    Dużo opracowań jest w Internecie, zwłaszcza na niemieckich stronach - wspomniany już Jogis Roehrenbude. Robienie tu linkowni nie ma sensu.

3.1.17. Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

Kosz.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować lampowy odbiornik nasłuchowy na pasmo 80m, szczególnie do odbioru CW, z wykorzystaniem lamp elektronowych, preferując rosyjskie lampy wojskowe 12Ż1Ł. W dyskusji poruszono różne aspekty budowy odbiornika, w tym trudności związane z podwójną przemianą częstotliwości oraz zestrojeniem filtrów. Użytkownicy sugerują rozpoczęcie od prostszych schematów, takich jak odbiornik reakcyjny na jednej lampie ECL, który zapewnia dużą czułość i selektywność. Podano również linki do schematów i konstrukcji, które mogą być pomocne w realizacji projektu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA