logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prosty lampowy odbiornik FM 88-108MHz? Szukam schematów i porad

madart 02 Maj 2005 16:26 7742 16
REKLAMA
  • #1 1455302
    madart
    Poziom 26  
    Ocena: 64
    O jakiegos czasu chcialbym zbudowac radio lampowe na pasmo FM 88-108MHz, bo tylko takiego slucham :).
    Po poszukiwaniach znalazlem konstrukcje z EP 1i2/2004, tu link: http://www.elektronika.qs.pl/tuner.html . Czy ktos budowal juz cos takiego?
    Moze istnieja prostsze schematy na ktore nie wpadlem a ktos ktos moglby podrzucic? Liczy sie oczywiscie prostota i spelnienie okreslonej funkcji.
    Jakie ewentualne problemy moglbym napotkac przy budowie takeigo urzadzenia?
    Zachecam do wyrazenie opinii i pogladow w tej sprawie.
  • REKLAMA
  • #2 1456087
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 191
    witam !! zachęcony do wyrażenia opini w tej sprawie - oświadczam co następuje- sprawa jest trudna, naprawde trudna ,wszystko wyglada prosto i łatwo dokąd nie pojawią się trudności. tym nie mniej nie chcę Cię odwodzić od pomysłu - broń Boże . musisz tylko zdać sobie sprawę z tego że idzie lato ,wakacje, a na jesień i zimę może to być zajęcie krztałcące !! kompletuj elementy szczególnie lampy ( znając życie dwa komplety) zacznij od mechaniki i do dzieła - napewno będą tacy co pomogą !! pozdrawiam !!
  • REKLAMA
  • #3 1456383
    AlekZ
    Specjalista - lampy próżniowe
    Ocena: 2814
    Nie demonizowałbym. Ten tuner naprawdę działa. Starałem się, by strojenie dało się w miarę łatwo przeprowadzić; jest to naprawdę możliwe. Liczę, że ktoś nieco ten układ zmodyfikuje, ulepszając tę moją konstrukcję.

Prostszy, a przy tym gorszy układ masz tu:
    http://www.elektronika.qs.pl/lampowyukf.html
  • #4 1456467
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 191
    witam !! ja absolutnie nie demonizuję !!! i nie twierdzę że układ nie działa !!! - niby dlaczego miał bym tak twierdzić?? wiem tylko z własnej praktyki ile to roboty zrobić coś od nowa. dlatego napisałem że napewno znajdą się tacy co pomogą - choćby ja .poszukam jakiś lamp po pudełkach i jak kol. będzie chciał to Mu chętnie wyślę za zwrot kosztów przesyłki . pozdrawiam !!
  • #5 1458038
    Panda02
    Poziom 32  
    Ocena: 118
    A może wykorzystać gotowe podzespoły? Głowice można za grosze kupić na allegro. Będzie łatwiej uruchomić wszystko razem. Przy okazji, czy faktycznie dźwięk z takiego radia jest lepszy niż nowoczesnego zbudowanego na półprzewodnikach, czy to tylko sztuka dla sztuki, żeby było na lampach? Pytam dlatego, że mam gdzieś schowane lampowe radio dobrej klasy i zastanawiam się czy go odkurzyć czy ma dalej stać na strychu.
  • REKLAMA
  • #6 1458494
    madart
    Poziom 26  
    -> Panda
    Wszystko razem :)
    Nauczyc sie mozna tylko budujac a nie rysujac na kartce czy czytajac :)
    Na razie rozwazam potencjalne rozwiazania i zeczywiscie na allegro widzialem glowice za 5zl :)
    Co do brzmienia to podjalem to tak: bede mial lampowy zmacholek wlasnej konstrukcji i sygnal bede mu dawal z wybajerzonego elektronika CDeka :D , wiec moze jak i sygnal bedzie "tworzony" lampami to to bedzie to :D
  • #7 1460987
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Jest to jak najbardziej sztuka dla sztuki - ale ile przy tym przyjemności dla maniaka lamp (chyba nim jestem) i chyba tylko to się liczy :) . Myślę, że przez zbudowanie odbiornika z gotowych bloków cała zabawa straci urok. Sam takie radyjko skonstruowałem z synchrodetektorem i głowicą na dwóch lampach - konstrukcja jednak wymaga jeszcze "szlifu" :) (całość jest w linku: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic101010.html).
  • #8 1461398
    mareb
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Witam,
    na początek jedna uwaga - zasilanie warykapów w w/w projekcie nie gwarantuje stabilności temperaturowej odbieranej częstotliwości - odbiornik może w trakcie pracy "uciekać" z odbieranej stacji. Wykonałem podobnie strojony odbiornik i niestety miał wspomnianą niedogodność - zwłaszcza, że strojony napięciem można wyposażyć w przełącznik i kilka potencjometrów i programować wiele stacji (w planie mam zastosować układ TL431) . Ale sam w sobie projekt godny polecenia - wymaga cierpliwości i staranności.
  • #9 1463752
    madart
    Poziom 26  
    -> krzkomar
    dzienki za link, juz mam sie czego chycic :)
    ->mareb
    ogolnie to nie chodzi o skopiowanie calego schematu bo to nie jest zadna frajda, lecz o udoskonaleniu go w oparciu o przemyslenia i doswiadczenia swoje i innych. A co do programowania to krzem odpada :twisted:
  • #10 1464178
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    madart napisał:
    A co do programowania to krzem odpada :twisted:

No właśnie... Można by wogóle zamiast warikapów wykorzystać agregat kondensatorów nastawnych. Odpadał by problem stabilności temperaturowej, tak jak i wogóle wrażliwości układu na jakiekolwiek niestabilności napięcia strojenia.
    No i w odbiorniku nie pozostałoby już ani grama półprzewodnika :) .

Ja sam już od dłuższego czasu noszę się z zamiarem skonstruowania projektu Alka, z zamiarem zaaplikowania agregatu. Tylko jak to bywa, ciągle czasu brakuje :roll: ...
  • #11 1470699
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    czy w odbiorniku lampowym można zastosować głowicę półprzewodnikową - wiem, że działać będzie, tylko czy nie wpłynie to na 'lampowość' sprzętu?
    drugie pytanie - czy można zastąpić trafo głośnikowe toroidem aby zwiększyć pasmo częstotliwośc?
    Ogólnie z lamp jestem zadowolony - proste układziki, nie ma co źle złożyć :D, dobre wzmocnienie, brak zniekształceń... mam lampowy przedwzmacniacz przy końcówce LM3886 i działa to doskonale.
  • #12 1470960
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    k4be napisał:
    czy można zastąpić trafo głośnikowe toroidem aby zwiększyć pasmo częstotliwośc?

Można, z zastrzeżeniem faktu iż w toroidzie trudno o szczelinę powietrzną, wobec tego jest to dobre rozwiązanie ale jedynie dla stopni przeciwsobnych.
  • #14 1471509
    AlekZ
    Specjalista - lampy próżniowe
    Ocena: 2814
    Poszukaj na forum. Ten temat orzestrajania poruszany już parę razy.
  • #15 1472498
    madart
    Poziom 26  
    :arrow: k4be
    Sens tej konstrukcji, przynajmniej dla mnie, jest jednoznaczny: brak krzemu, ma to byc konstrukcja w pelni lampowa, tak jak za czasow w ktorych jeszcze mnie tu nie bylo :D

Co do brzmienia to moim zdaniem wielu ludzi przyciąga to, że lampy brzmia "inaczej" . Ja tego nie slysze, tak jak nie rozrozniam rodzajow miedzi w kablach :twisted: . Moze to jedynie wplyw sugesti i od podatnosci na nia ktos to slyszy lub nie :twisted: .

Co do przestrajania lub kupywania czesci to tak jak z klockami :) , niby cos sie zbuduje ale gdzie tu cos swojego? A jak komus sie podoba oryginalne bo ladniejsze to zawsze moze to sobie kupic 8-)
  • #16 1475907
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    Mi się rzeczywiście wydaje, że lampowy sprzęt brzmi lepiej przy nieskomplikowanej konstrukcji - pisałem o tym wcześniej, a lampowego w 100% sprzętu nie jestem w stanie wykonać - zbyt drogie i trudne do zdobycia lampy i za małe doświadczenie z projektowaniem układów. Poza tym sprzęt lampowy ma 'własności kaloryferowe' nie do wytrzymania latem :D
  • REKLAMA
  • #17 1476027
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    k4be napisał:
    czy w odbiorniku lampowym można zastosować głowicę półprzewodnikową - wiem, że działać będzie, tylko czy nie wpłynie to na 'lampowość' sprzętu?

Zasadniczo każdy półprzewodnikowy element, w jakimś stopniu wpłynie na nią. Już sam fakt iż w głowicy omawianego odbiornika zostały wykorzystane warikapy, urąga jego "lampowości".

madart napisał:
    Co do brzmienia to moim zdaniem wielu ludzi przyciąga to, że lampy brzmia "inaczej" . Ja tego nie slysze, tak jak nie rozrozniam rodzajow miedzi w kablach :twisted: . Moze to jedynie wplyw sugesti i od podatnosci na nia ktos to slyszy lub nie :twisted: .

No aż takim hadrcore'owcem nie trzeba być, aby umieć rozróżnić dźwiek układu lampowego i półprzewodnikowego :wink: .
    Chociaż mawiają, że dany sprzet gra w 50% tak, jak sami to sobie wyobrażamy. Miedzy innymi dlatego też kablarze praktycznie zawsze się wykładają, gdy przychodzi do "ślepych" testów :) .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego lampowego odbiornika FM w paśmie 88-108 MHz, ze szczególnym uwzględnieniem schematu z EP 1/2 2004 oraz poszukiwania prostszych rozwiązań. Uczestnicy podkreślają, że konstrukcja lampowa jest trudna i wymaga cierpliwości, zwłaszcza w doborze i kompletowaniu lamp oraz mechaniki. Zwrócono uwagę na problem stabilności temperaturowej strojenia, szczególnie przy zastosowaniu warikapów, które mogą powodować dryft częstotliwości odbioru; jako alternatywę proponowano agregat kondensatorów nastawnych eliminujący tę niedogodność. Dyskutowano także o wykorzystaniu gotowych głowic FM, które można tanio nabyć, choć ich użycie może zmniejszyć „lampowość” konstrukcji. Poruszono temat wpływu elementów półprzewodnikowych na charakterystykę dźwięku lampowego odbiornika oraz o różnicach brzmieniowych między sprzętem lampowym a półprzewodnikowym, z uwzględnieniem subiektywnego odbioru. W kwestii transformatorów głośnikowych zasugerowano, że toroidy mogą być stosowane, ale najlepiej w stopniach przeciwsobnych ze względu na trudność uzyskania szczeliny powietrznej. Autorzy podkreślają, że budowa lampowego odbiornika FM to przede wszystkim pasja i sztuka dla entuzjastów, a nie tylko praktyczne urządzenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA