logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Scania 124-420: Alternator nie ładuje po wymianie, co sprawdzić?

kwantor 27 Kwi 2012 20:48 6394 4
REKLAMA
  • #1 10839035
    kwantor
    Poziom 38  
    Ocena: 1225
    Witam.
    Auto jedzie z daleka, przestał ładować alternator, w serwisie Scania założyli nowy, ujechał 15 km- ładowanie zniknęło..
    Kierowca zawrócił, serwis ponownie wymienił alternator, posprawdzał wiązki, kable, ok.
    Po trzech dniach zapaliła się na 5 sek lampka ładowania, zatrzymał się obrotomierz, ale wszystko wróciło.
    Dzisiaj kierowca oznajmił, że jest koło Opola, jedzie bez świateł bo brak ładowania, poinstruowany podał na "krótko" niezależne wzbudzenie na zacisk alternatora, brak reakcji, ja jutro mam się tym zająć, więc chcę podpowiedzi: czego szukać?
    Podejrzewam zwarcie wewnątrz baterii, ale to dopiero sprawdzę na miejscu, co i tak nie będzie łatwe, bo bateria będzie totalnie wyładowana- baterie wymienię, czy jeszcze coś może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10840792
    kwantor
    Poziom 38  
    Tak jak pisałem (w koszu)- cudów nie ma.
    Otworzyłem pokrywę akumulatorów, rzucił się w oczy przyciśnięty kabel 2 żyłowy, szary i czarny- żyły na wierzchu ze śladami zwarcia..
    Po zapaleniu silnika, na czarnym pojawia się 28V i alternator ładuje.
    Ten kabel, to prawdopodobnie pozostałość obwodu do zasilania tachografu po zlikwidowaniu wyłącznika masy- czyli specjaliści ze Scania nie popisali się i wymienili 2 sprawne alternatory-dzięki temu ja zarobiłem, właściciel cieszy się, że nie trzeba zmieniać po raz 3.
    Jestem nieco nienasycony, bo wg. żadnego schematu te kable nie istnieją, i nie wiem gdzie prowadzą (szkoda czasu na szukanie), logika podpowiada, że jakimiś drogami mndz.inn. do zacisku alternatora D+ (kabel 61) i zwarcie unicestwiało napięcie z diod pomocniczych.
    Trudność wykrycia polegała na losowym zwieraniu do masy.
    Samo życie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10841848
    serwis_gh
    Specjalista - układy wtrysku Diesel
    Ocena: 1234
    kwantor napisał:
    do zacisku alternatora D+ (kabel 61)
    "Hebel" ADRowski po wyłączeniu zasilania zwierał 61 do masy aby silnik mógł szybko zgasnąć, i to jest pozostałość instalacji po nieudolnym jego wymontowaniu.
  • #5 10841900
    kwantor
    Poziom 38  
    No zależało mi na wyjaśnieniu tego, dzięki.
REKLAMA