logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przywrócić auto start karty Wi-Fi Atheros AR 5007 w Compaq CQ50-105EW?

LECHIT 01 Maj 2012 11:09 3241 9
REKLAMA
  • #1 10848756
    LECHIT
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam, mam następujący problem. Rozebrałem laptopa w celu wyczyszczenia, wypiąłem baterie podtrzymującą pamięć Biosu. Wcześnie karta wi-fi włączała się samoczynnie po starcie systemu teraz włącza się tylko ręcznie. Czy może mi ktoś poradzić co zrobić by wróciło do poprzedniego stanu. Takie włączanie jest nie za bardzo wygodne. Dodam że Karta to Atheros AR 5007, a bios to Hewlett-Packard F.3E. Proszę o Pomoc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 10849076
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Wyjecie bateryjki biosu =ponowna konfiguracja. Tym posunieciem zresetowales sobie po prostu bios.
  • REKLAMA
  • #4 10849734
    LECHIT
    Poziom 13  
    Pytanie gdzie go znaleźć jak bios jest strasznie okrojony :( To że zrestartował się to wiem, ale gdzie są ustawienia tej karty w biosie?? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 10849810
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Jak przywrócić auto start karty Wi-Fi Atheros AR 5007 w Compaq CQ50-105EW?

Popatrz tutaj, to są ustawienia z tego biosu.
  • #6 10850389
    LECHIT
    Poziom 13  
    U mnie właśnie czegoś takiego nie ma. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 10856076
    LECHIT
    Poziom 13  
    Pomożecie mi coś ? U mnie bios wygląda inaczej i tu jest ból.. System to Vista dla informacji. Pozdrawiam
  • #8 13951370
    speedluke
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Szanowne Koleżanki, Koledzy,

pozwolę sobie dodać post, mimo że temat stary, to w moim przypadku wciąż aktualny.

Laptop hp compaq cq50 105ew. Karta wifi atheros ar5007.

Po włączeniu lub restarcie systemu lampka karty sieciowej świeci się na czerwono co sygnalizuje wyłączone wifi.

Przy logowaniu do systemu muszę nacisnąć dwukrotnie przycisk od karty wifi i wtedy lampka zapala się na niebiesko. Póżniej karta działa normalnie, aż do następnego uruchomienia laptopa/ restartu systemu.

Co zrobić, aby wifi włączała się wraz z uruchamianiem komputera ?
    W biosie nie ma żadnych ustawień odnośnie wifi.

Może komuś udało się znaleźć rozwiązanie tego problemu na przestrzeni czasu ?
  • #9 13951434
    janeczekkk
    Poziom 22  
    Ocena: 76
    Można jeszcze spróbować ustawić domyślne ustawienia biosu.
    Przydałby się model biosu.
  • #10 13952376
    speedluke
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Bios jest tak okrojony, że dosłownie jedyne co można w nim przestawić to opcje bootowania oraz datę w systemie. Model Phoenix Bios 4.0 Release 6.1. Wgrana jest wersja 2009-08-27 , WersjaF.54 A, 3.83M. Mimo wszystko to nie wina biosu.

Problem powstał kilka dni temu, gdy dostałem do użytku ten laptop z niekompletnym oprogramowaniem. Od tego czasu męczyłem się z włączaniem wifi ręcznie. Jednak potrzeba jest matką wynalazku. Przy użyciu różnych fraz na google udało mi się znaleźć rozwiązanie.

Okazuje się, że hp dodaje do tego modelu oprócz sterownika do karty wifi, dodatkowo taki programik o nazwie HP Wireless Assistant. Można go pobrać ze strony HP. Trzeba go zainstalować, a w nim po włączeniu ustawić na stałe we właściwościach włączoną sieć WLAN.

Po włączeniu komputera i po restarcie sieć wifi działa jak należy. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Compaq CQ50-105EW z kartą Wi-Fi Atheros AR5007 napotkał problem z automatycznym włączaniem karty Wi-Fi po rozebraniu urządzenia i wyjęciu baterii BIOS. Po restarcie systemu karta Wi-Fi włącza się tylko ręcznie. Użytkownicy sugerują, że w BIOSie powinny być opcje do automatycznego włączania karty, jednak w przypadku tego modelu BIOS jest ograniczony. Ostatecznie rozwiązaniem okazało się zainstalowanie programu HP Wireless Assistant, który umożliwia ustawienie stałego włączenia sieci WLAN, co przywraca funkcjonalność automatycznego uruchamiania karty Wi-Fi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA