logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amplituner ONKYO TX NR807 - różnica w poborze mocy standby vs. włączony na 0

nivepl 01 Maj 2012 15:40 2829 2
REKLAMA
  • #1 10849721
    nivepl
    Poziom 11  
    Witam,
    Mam nadzieje ze w odpowiednim dziale to umiescilem.
    Posiadam amp ONKYO TX NR807 ale sadze ze podobne proporcje wystepuja dla innych modeli tego producenta.
    Chcialbym sie dowiedziec czy ktos z was wie jaka jest roznica w poborze pradu w trybie Standby (swieci sie tylko czerwona dioda) a wlaczonym ampli ale z poziomem glosnosci ustawionym na 0 oraz hdmi control na off?
    Podejrzewam ze tryb standby to cos w regionie 1-2W ale ciekawi mnie ile pradu zrera ampli gdy jest wlaczony ale nie pracuje z zadnym obciazeniem. Niestety nie mam zadnych urzadzen pomiarowych bo nie pytalbym tutaj tylko sam zmierzyl.
    Dzieki
  • REKLAMA
  • #2 10849900
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2632
    Najprościej to zmierzyć pobór mocy (licznik zużycia energii elektrycznej). Są do dostania za 35-45zł. Może nie są zbyt dokładne, ale do takich testów wystarczą.

U mnie amplituner KD Denona AVR-3802 o max poborze 400W z sieci ma następujące pomiary:
    - Standby - miernik pokazuje 0W, ale na zapisie zuzycia co jakieś5-6 minut są szpilki 3-4VA
    - włączone, volume na 0 - około 70W / 105VA (czyli dość sporo).

(pomiar robiony: Link)
  • #3 10849917
    nivepl
    Poziom 11  
    No wlasnie obawialem sie takich wartosci. To zgroza zeby praktycznie w takim standby pobierac az tyle;( Niestety chyba do przepuszczania sygnalu przez HDMI musi byc wlaczona opcja hdmi control bo jak ja wylaczylem to ciemosc widze po przejsciu ampli do pelnego standby:(

No nic, dzieki za informacje a urzadzenie moze kiedys kupie jak takie tanie. Myslalem ze drozej to kosztuje.
REKLAMA