logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zablokować porty na routerze TP-Link WR340G? Instrukcja krok po kroku

dawideo94 01 Maj 2012 17:18 3493 8
  • #1 10850007
    dawideo94
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam!
    Posiadam router tp-link wr340g.
    Czy istnieje możliwość blokowania na nim portów?
    Jeśli tak to jak to zrobic?
    pozdrawiam
    Dawid
  • #2 10850175
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 723
    Sam brak przekierowania i NAT już po części blokuje porty ale chcesz je zablokować całkowicie ?
    Ten router to budżetówka potrzebujesz coś lepszego aby blokować całkowicie porty i konkretne protokoły
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 10851558
    dawideo94
    Poziom 9  
    Chodzi o to, żeby nie działał np. cs.
  • #4 10851788
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2683
    dawideo94 napisał:

Co oznacza skrót "cs"? Bo dla mnie rodzaj obiektywu w kamerach CCTV.
  • #5 10852091
    dawideo94
    Poziom 9  
    Counter-Strike (często nazywany skrótowo CS) – gra komputerowa z gatunku first-person shooter, stworzona przez Minha "Gooseman" Le'a i Jessa "Cliffe" Cliffe'a 19 czerwca 1999[1] i będąca modyfikacją (modem) gry Half-Life. Początkowo Counter-Strike wymagał do działania Half-Life'a, jednak wraz z upływem czasu stworzono kolejne jego wersje, które przekształciły się w samodzielne produkcje, jedynie korzystające z silnika oryginalnej gry.
    Rozgrywka w Counter-Strike'u opiera się na walce terrorystów z antyterrorystami, w której jedna ze stron musi bronić bombsite'u (miejsce gdzie podkłada się bombę) lub uwolnić zakładników, a druga podłożyć bombę albo pilnować zakładników. Gra została stworzona z myślą o grze w sieci, a dopiero z czasem, gdy jej popularność wzrosła, zostały opublikowane dodatki imitujące graczy (tzw. boty) umożliwiające grę w CS-a bez udziału żywych przeciwników.
    Gra dostała wsparcie od Valve Software, dzięki czemu jest ciągle uaktualniania i została włączona do projektu Steam. Counter-Strike dość szybko zyskał ogromną popularność i stał się platformą turniejową na imprezach e-sportowych, na których znajduje się do dziś.
    Więcej znajdziesz na http://pl.wikipedia.org/wiki/Counter-Strike.
    Co ma wspólnego obiektyw z portami, wg mnie to całkiem inna bajka.
    pozdrawiam
    DAWID
  • #6 10852092
    Bródka
    Poziom 42  
    dawideo94 napisał:

Counter-Strike ?
    Samo bark przekierowania powoduje problemy z połączeniem do serwerów, ale na tym routerze nie zablokujesz całkowicie portów z reszta serwery CS maja rozne adresy i porty wiec musiał byś zablokować prawie że wszystkie porty

Dodano po 2 [minuty]:

dawideo94 napisał:
    Więcej znajdziesz na http://pl.wikipedia.org/wiki/Counter-Strike.
    Co ma wspólnego obiektyw z portami, wg mnie to całkiem inna bajka.

Nie każdemu kojarzy sie skrót CS z Counter-Strike wiec następnym razem podawaj pełne nazwy
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 10852124
    dawideo94
    Poziom 9  
    Mówisz, że całkowicie się nie da, wiec jak częściowo je zablokować i na czym to polega? Wiem że serwery działają na rożnych portach. Najwyżej zablokuje 80 i 8080.
  • #8 10852153
    Bródka
    Poziom 42  
    No to ci napisałem, brak przekierowania portu i NAT to już częściowo blokujesz port bo sygnał wychodzi po stronie LAN na porcie np 1500, a od strony WAN wychodzi na porcie np 5471
    NAT i brak przekierowania masz ustawiony fabrycznie bo inaczej router nie był by w stanie podzielić internetu
    Nie zablokujesz na tym routerze portów, musisz mieć lepszy router np WR740N do którego wgrasz linuxa i znać sie na tym linuxie, a przynajmniej na iptables
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 10852177
    dawideo94
    Poziom 9  
    no ok, dzieki za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiadający router TP-Link WR340G pyta o możliwość blokowania portów. Odpowiedzi wskazują, że router ten, będący budżetowym modelem, nie pozwala na całkowite blokowanie portów, a jedynie na częściowe poprzez brak przekierowania i NAT. Użytkownik rozważa blokowanie portów 80 i 8080, jednak eksperci sugerują, że do skutecznego blokowania portów, zwłaszcza dla gier takich jak Counter-Strike, potrzebny jest lepszy router, np. TP-Link WR740N, który umożliwia wgranie systemu Linux i korzystanie z iptables.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA