logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM A21m typ 2628 – błąd 127 przy starcie, brak uruchamiania systemu

meratronik 03 Maj 2012 23:59 1477 3
REKLAMA
  • #1 10858146
    meratronik
    Poziom 2  
    Wprawdzie nie jestem specem komputerowym, ale już w dużym stopniu oswoiłem sie z tym sprzętem. Ostatnio kupiłem laptopa IBM model A21m typ 2628 i ze zdumieniem stwierdzilem istnienie w nim biosu, którego jeszcze nigdy nie widziałem i - co ciekawe - zamiast strzałki fruwa sobie bardzo wdzięczny koliberek. Bardzo fajnie to wygląda. Ale nie o tym chcialbym się wypowiedzieć i zadać pytanie. Otóż nie mogę zmusić go do podjęcia żadnych funkcji. Po włączeniu jawi się logo firmy IBM i napis error (błąd) 127.Nie wiem co ten błąd oznacza; w dalszych działaniach on znika. W sekwencji "test" wykazuje dla wszystkich zainstalowanych w nim urzadzeń - począwszy od stanu instalacji, poprzez pamięć operacyjną, dysk twardy, napęd dvd itp. OK. A mimo to kliknięcie przycisku start nie wywołuje pożądanego efektu, a prowadzi ponownie do okienka test/cancel lub restart i tak w kółko. Może ktoś doradzi mi co albo jak mam zrobić, aby móc korzystac z tego sympatycznego laptocika. Z góry dziękuję. Wladyslaw Wisniewski
  • REKLAMA
  • #2 10858510
    jkbgajda
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Jaki to system operacyjny?
  • REKLAMA
  • #3 10858599
    meratronik
    Poziom 2  
    Szanowni Państwo, serdecznie dziękuję za szybką reakcję na zgłoszony przeze mnie problem. Jednocześnie bardzo przepraszam za błąd, jaki popełniłem w określeniu cech rozpoznawczych laptopa, którego problem dotyczy.Otóż dotyczy on laptopa IBM ThinkPad 600E typ 2645 a nie laptopa IBM ThinkPad A21m typ 2628, który zawiera inne problemy niż opisałem i odkładam je do rozwiązania "na później", ponieważ on nie przejawia żadnych reakcji.

Z najlepszymi życzeniami i uszanowaniem Władysław Wiśniewski

PS. Zakładałem do napędu zarówno dyskietkę (DVD) z systemem operacyjnym Windows XP Home Edition jak i Windows 98 SE ze skutkiem, jak w opisie problemu.
  • #4 10859961
    meratronik
    Poziom 2  
    jkbgajda napisał:
    Jaki to system operacyjny?

Ad. system: Windows 98 SE i Windows XP Home Edition) - próby zainstalowania nie wywołały żadnej reakcji i odwrotnie - dyski twarde (łącze ATE) z nagranymi systemami jak wyżej również nie dały żadnego efektu, mimo iż w opcji "test" dyski w obu przypadkach zostały wykryte i skwitowane aprobatą OK - tak zresztą jak wszystkich innych zainstalowanych urządzeń, które w tym laptopie powinny pełnić określone dla nich funkcje.
    Dodam, że w laptopie zainstalowany jest procesor 500 mHz oraz dodatkowa (ponieważ jak się okazało już jako element stały tkwi w nim 78 MB) pamięć operacyjna 256 MB. No i wreszcie ERROR 127, czyli błąd - nie wiem czego on dotyczy, ale znika po podjęciu operacji na przyciskach na zasadzie prób i błędów.
REKLAMA