logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM 600x ThinkPad 2645 - zawiesza się przy instalacji Windowsa, co sprawdzić?

Wolf_RP 22 Kwi 2008 10:57 3432 19
REKLAMA
  • #1 5063857
    Wolf_RP
    Poziom 10  
    Witam Wszystkich!
    Kupiłem używanego laptopa IBM 600x TP 2645.
    Jego parametry:
    Cytat:
    Procesor: 450 MHz
    Ram : 320 SDRAM (64 wbudowane + 2x 128)
    Dysk : 20GB

Osoba sprzedająca twierdziła że jakiś czas temu wyskoczył jej komunikat o jakimś wirusie... następnie Win XP odpalał, a czase nie... w końcu przestał odpalać Very Happy
    Komputer wygląda na sprawny gdyż:

- Komputer wchodzi do BIOSU
    - sprawdzałem IBM'owskimi programami do testowania wszystkie podzespoły i nie pokazywał żadnych błędów - wszystko OK!
    - próbowałem na wyjętych kościach RAM (zewnętrzynych)
    - próbowałem wyłączyć Hex edytorem wew. RAM
    - robiłem Flash BIOS
    Nadal podczas próby instalcji Windowsa wiesza się podczas komunikatu instalacyjnego: "Sprawdzanie komponentów..." zaraz po wystartowaniu (bootowaniu) z płyty instalacyjenej.

Co może być padnęte i jak to naprawic bądź ewentualnie wymienić?
    P O M O C Y !
    Prosze pisać na forum lub maila: rafcio-poczta(małpa)wp.pl
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5063989
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 415
    1) Uruchom MHDD sprawdź HDD F4 F4 opis tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic868490.html#4147863
    2) Podaj również na forum wyniki plus SMART (w MHDD F 8 )

2) Warto by podpatrzeć w ERRLogu instalacyjnym Windowsa co mu się nie podobało.

Jeśli uważasz ,że Ci pomogłem naciśnij przycisk IBM 600x ThinkPad 2645 - zawiesza się przy instalacji Windowsa, co sprawdzić? to nic nie kosztuje ;).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 5063997
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 313
    Pewnie kłopot z dyskiem twardym. Sprawdż go.
  • #4 5064848
    Wolf_RP
    Poziom 10  
    Wydaje mi się że to nie jest dysk ponieważ...
    1) instalowałem na tym dysku Windowsa po wpięciu go do innego laptopa.
    Następnie ponownie podłączyłem do swojego komputera i podczas
    uruchamiania systemu (zaraz po teście CMOS) się zawiesza.
    2) Udało mi się zainstalować Linuxa Mandrice 2008... która działa
    bezproblemowo. Mimo wszystko wolał bym mieć tam Windowsa...
  • Pomocny post
    #5 5064852
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Próbowałeś odpalić ten system zostawiając tylko 64 MB wbudowanej pamięci? (czyli bez RAM-u).
  • REKLAMA
  • #6 5064860
    Wolf_RP
    Poziom 10  
    Tak, próbowałem. Bez rezultatu.
  • Pomocny post
    #7 5064892
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Po instalacji przy zawieszeniu weź dysk podepnij gdzie indziej i popatrz poszukaj logu instalacyjnego. Końcówka .log lub .txt install.log setup.log error.log nie pamiętam dokładnie nazwy zobacz na czym dokładnie się zatrzymuje.

Jeśli uważasz ,że Ci pomogłem naciśnij przycisk IBM 600x ThinkPad 2645 - zawiesza się przy instalacji Windowsa, co sprawdzić? to nic nie kosztuje ;).
  • #8 5064901
    Wolf_RP
    Poziom 10  
    migol21 napisał:
    1) Uruchom MHDD sprawdź HDD F4 F4 opis tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic868490.html#4147863
    2) Podaj również na forum wyniki plus SMART (w MHDD F 8 )
    2) Warto by podpatrzeć w ERRLogu instalacyjnym Windowsa co mu się nie podobało.

A jak podpatrzeć tego ERRloga skoro instalator nie zdążył jeszcze niczego na dysk skopiować?
  • Pomocny post
    #9 5064909
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Jeśli Windowsem zakładasz partycje i formatujesz to po formacie sa pierwsze zapisy między innymi tego loga.

Podaj kolejnosć wykonywania akcji podczas instalacji systemu.

1) Uruchamia się płytka
    2) Wybór instalacji nowej świeżej
    3) Potwierdzenie licencji
    4) usuwanie tworzenie partycji (bardzo istotne co tu się dzieje)
    5) Wybór partycji
    6) Formatowanie partycji (jakieś komunikaty ?)
    7) Rozpoczęcie kopiowania (co się dzieje ?)

Może czytnik nie może odczytać płytki instalacyjnej.

W Viście jest tu
    Cytat:
    C:\$WINDOWS.~BT\Sources\Panther\setuperr.log Zawiera informacje dotyczące błędów występujących podczas instalacji.

• #10 5064924
    Wolf_RP
    Poziom 10  
    migol21 napisał:
    Jeśli Windowsem zakładasz partycje i formatujesz to po formacie sa pierwsze zapisy między innymi tego loga.

Podaj kolejnosć wykonywania akcji podczas instalacji systemu.

1) Uruchamia się płytka
    2) Wybór instalacji nowej świeżej
    3) Potwierdzenie licencji
    4) usuwanie tworzenie partycji (bardzo istotne co tu się dzieje)
    5) Wybór partycji
    6) Formatowanie partycji (jakieś komunikaty ?)
    7) Rozpoczęcie kopiowania (co się dzieje ?)

Może czytnik nie może odczytać płytki instalacyjnej.

Chodzi o to że instalator zaraz po uruchomieniu... tuż tuż po wystartowaniu (bootowaniu) z płyty gdy wyskakuje komunikat: iż "sprawdza komponenty..." czy jakoś tak.
    Już wtedy DVD staje dębem, a komputer się wiesza.
    To wszystko jeszcze na czarnym tle... to jakby wstęp do instalacji...
  • Pomocny post
    #11 5064945
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    W takim razie czeka cię testowanie komponentów a w szczególności RAM-u.

(mimo iż Linux wstaje)

Dobrze by było również zrobić zerowanie dysku i założenie partycji w MHDD

uruchamiasz MHDD (o ile dane nie są potrzebne) wydajesz komendę erase . po tym dajesz komendę fdisk ( to jest czyszczenie dysku z danych i założenie partycji (nie sformatowanej tylko wpis do MBR) o wielkości całości dysku. Potem spróbuj jeszcze raz sprawdź odtwarzacz CD DVD oraz samom płytkę posprawdzaj komponenty typu RAM MEMtest-em.
  • REKLAMA
  • #12 5064948
    Wolf_RP
    Poziom 10  
    To też nie wina płyt czy czytnika ponieważ próbowałem na kilku instalacjach i kilku systemach windows...
    Wprawdzie win '98 mimo kilku błędów zainstalował się na dysku (wziąłem go sposobem i uruchomiłem komputer z dyskietki a następnie instalacje) lecz podczas pierwszego uruchomienia - po wyświetleniu logo win98 z napisem "pierwsze uruchomienie" znów się wiesza i ratuje tylko twardy reset!
    Kości RAM jak też wszystkie podzespoły testowałem jakimś IBM'owskim oprogramowaniem które to nie wykazało żadnych błędów a test zaliczony pomyślnie.
  • Pomocny post
    #13 5064956
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Jeśli masz możliwość to sprawdź dokładnie Memtestem pamięci wbudowane.

Bez żadnej podłączonej kości zewnętrznej.
  • Pomocny post
    #14 5064958
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Wygląda to jednak RAM lub Procesor tylko testy dobre RAM-u i Procesora . Najwyraźniej w stresie nie chce działać . Jest jeszcze jedna możliwość.

1) Kiedy Karta Grafiki jest zintegrowana czasem wymaga pliku wymiany dla pamięci (bylo tak w kompach HP BRIO) Wtedy Win98 nie chciał się instalować
    2) Wyjściem było zainstalowanie na podobnym komputerze Windowsa i uruchomienie go na komputerze aby się dostosował do HP Brio

Niestety z tego co mówisz Win 98 tez nie startuje sprawdź dlaczego jaki błąd podaje setuperr.log

http://www.memtest86.com/
  • #15 5067593
    Wolf_RP
    Poziom 10  
    1) Wyzerowałem dysk poleconym programem.
    2) Założyłem pod nim również partycje.
    Próbowałem ponownie na wypiętych kościach RAM (z wew. 64).
    3) Sprawdzałem RAM...

23 Kwi 2008 08:38
    Na końcu spróbowałem zainstalować '98 startując "z dyskietki".
    I jak opisałem wcześniej instalacja przebiegła bezproblemowo...
    Ale na "pierwszym uruchomieniu po instalacyjnym" się zakończyło...
    Rozkładam ręce !
    Proszę przeczytać i stosować...
    [
    Przykład już zastosowałem wystarczy porównać (pierwsze cztery fotki)...
    TONI_2003
  • Pomocny post
    #16 5067621
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    1) Popraw wszystkie zdjęcia wklejając je po przez ten link "Załaduj zdjęcie" pod pisaną wiadomością !!

2) Po uruchomieniu Win98 popatrz w log tam również się tworzy więc jesteśmy bliżej zobacz co tam napisane errorlog setuplog czy installlog

Podczas startu Win98 możesz nacisnąć F8 i wejść do trybu awaryjnego ?

http://support.microsoft.com/kb/193156/pl Tu masz opisany problem Win98 jeśli to przejdziemy to będziemy bliżej XP.

Win 98
    Cytat:
    W celu ustalenia przyczyny problemu, może być konieczne sprawdzenie plików, których Instalator używa do tworzenia dziennika. Istnieją trzy pliki tworzone w trakcie instalacji:

• Detlog.Txt. Ten plik zawiera listę rozpoczętych testów wykrywania sprzętu i ich wyników. Jest plikiem ukrytym. Znajduje się w folderze głównym na dysku C.
    • Detcrash.Log. W tym pliku jest zapisywane, które kroki zostały pomyślnie ukończone, aby Instalator nie wykonał ponownie tego samego błędnego kroku. Jest plikiem ukrytym, tworzonym tylko wtedy, gdy krok wykrywania spowodował, że komputer przestał odpowiadać. Znajduje się w folderze głównym na dysku C.
    • Setuplog.Txt. W tym pliku jest zapisywane, co się zdarzyło podczas instalacji, w tym powodzenia i błędy. Jest używany przez Bezpieczne odzyskiwanie do określenia, czy Instalator powinien wznowić działanie. Znajduje się w folderze głównym na dysku C.
  • #17 5067638
    Wolf_RP
    Poziom 10  
    Żadnych *logów pod Win98 nie mogę znaleźć. Może tez dlatego że zainstalował się poprawnie a ma problem z uruchomieniem....

W stan awaryjny również nie mogę wystartować... nie reaguje.
  • Pomocny post
    #18 5067644
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Muszą być są ukryte zobacz dokładnie zaznacz aby pokazywał ukryte i systemowe pliki. I najpierw zmień te zdjęcia bo dostaniesz ostrzeżenie od moderatora lub administratora. Przy instalacji Win98 możesz jeszcze pominąć CD.

1) Uruchamiasz z dyskietki program instalacyjny Win98 wchodzisz do dos (tak aby był CD Czyli opcja Uruchom komputer z obsługą CD-ROM)
    2) Jeśli masz partycje i jest ona sformatowana oraz aktywna robisz tak (jeśli nie najpierw to robisz (format jest w katalogu instalacyjnym windowsa na CD) md c:\win98 następnie (CD ROM literka D jeśli jest inna odpowiednio zmodyfikuj) copy d:\win98\*.* c:\Win98
    3) uruchamiasz setup.exe w ten sposób c:\win98\setup.exe w ten sposób instalacja idzie z HDD a nie z CD
  • #19 5067669
    Wolf_RP
    Poziom 10  
    Tak też robiłem... i nie pomogło.
  • #20 5067676
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Niemniej jednak pliki muszą być na dysku jeśli ich nie ma to co masz na dysku dir c:\ /AH i podaj listę.

Możesz też dać komendę edit c:\nazwa pliku /r

np.
    edit c:\Detlog.Txt /r
    edit c:\Detcrash.Log /r
    edit c:\Setuplog.Txt /r

Tutaj http://support.microsoft.com/kb/186111/ są switche instalacji Win 95 i 98 i Me

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy laptopa IBM 600x ThinkPad 2645, który zawiesza się podczas instalacji systemu Windows, dokładnie na etapie "Sprawdzanie komponentów..." zaraz po uruchomieniu instalatora z płyty. Komputer uruchamia się do BIOS-u, testy podzespołów IBM-owskim oprogramowaniem nie wykazały błędów, a dysk twardy działa poprawnie, co potwierdza instalacja Windowsa na tym dysku w innym laptopie oraz poprawne działanie dystrybucji Linux Mandriva 2008. Próby instalacji różnych wersji Windows (w tym Windows 98) kończą się zawieszeniem systemu podczas pierwszego uruchomienia lub na wstępnym etapie instalacji. Testy pamięci RAM (wbudowanej i zewnętrznej) oraz procesora nie wykazały błędów, jednak podejrzewa się problemy z działaniem pod obciążeniem. Zalecane jest wykonanie testów pamięci Memtest86, zerowanie i ponowne partycjonowanie dysku za pomocą MHDD, sprawdzenie czytnika CD/DVD oraz nośników instalacyjnych. Próby instalacji Windowsa z dyskietki i kopiowanie plików instalacyjnych na dysk nie przyniosły efektu. Wskazano również na możliwość problemów z kompatybilnością sprzętową, np. zintegrowaną kartą graficzną wymagającą pliku wymiany pamięci. Sugerowano analizę logów instalacyjnych Windows (install.log, setuperr.log), jednak ze względu na zawieszanie się instalatora na bardzo wczesnym etapie, dostęp do nich jest utrudniony. Podsumowując, problem może leżeć w uszkodzeniu lub niestabilności pamięci RAM lub procesora pod obciążeniem, ewentualnie w problemach z kompatybilnością sprzętową podczas instalacji Windowsa na tym modelu laptopa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA