logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić różne szerokości masy w Protel P99SE dla różnych części płytki?

chaos 08 Sty 2005 23:59 1268 3
REKLAMA
  • #1 1122031
    chaos

Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam
    Jak mam zrobić coś takiego.
    Mam układ gdzie w jednej jego części muszą płynąć większe prądy i tam chcę dać grubszą mase (jedna część płytki) w drugiej części płytki jest układ gdzie prądy są mniejsze i masa też może być prowadzona węższymi ścieżkami. Masy są normalnie ze sobą połączone, ale nie chce mieć grubych ścieżek na całej płytce tylko w jednej jej części.
    Jak to mam zrobić? Wiem że to moge zrobić za pomocą klas ale czy to oznacza że musze dodawać ręcznie od którego do którego punktu masa ma być szersza? Przecież nie sposób jest spamiętać a ciągłe wyłączanie okna klas jest uciążliwe.
    Na schemacie mam zaznaczoną całą mase jako GND.

Drugie pytanie to co to jest SplitPlane i Room do czego to się stosuje?
  • REKLAMA
  • #2 1125089
    achilles
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Może sobie zrób dwie masy które będą ze sobą połączone. Dla każdej z nich ustawisz inne parametry co do grubości i sprawa załatwiona.
  • REKLAMA
  • #3 1125275
    chaos

Poziom 12  
    Ocena: 12
    Też tak myślałem i tak zrobiłem ale ten mondry program i tak robi na PCB jedną mase.
    Może inny pomysł :)
  • #4 1125763
    Max25
    Poziom 13  
    jeśli połączysz na sztywno te dwie masy to program tak właśnie zrobi. Połącz to za pomoca np rezystora smd a na samym końcu połącz końcówki tego rezystora na sztywno z błędem. Jeśli cie rażą błedy to uaktualnij netliste po skończeniu płytki łącząc końcówki tego rezystora na schemacie i nic więcej nie ruszaj w płytce.
REKLAMA