logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja gaźnika Dellorto/Weber FVCA 26.21 dla silnika Lombardini LA490

Kaszpir77 06 Maj 2012 19:12 2532 0
REKLAMA
  • #1 10867855
    Kaszpir77
    Poziom 21  
    Ocena: 150
    Witam,
    Czy ktoś z szanownych Kolegów jest w posiadaniu danych regulacyjnych gaźnika Dellorto/Weber FVCA 26.21? Chodzi mi szczególnie o poziom paliwa (najlepiej ze sposobem pomiaru) oraz wymiar dyszy głównej.
    Gaźnik ten u mnie obsługuje silnik Lombardini LA490. Może po krótce opiszę problem.
    Silnik, niezależnie od warunków zapala bez ssania, czyli w tym roku przy odśnieżaniu palił przy -15 st. C oraz przy dużych obciążeniach (koszenie trawy, gdy regulator mocno otworzy przepustnicę) zaczyna dymić na czarno jak rozklekotany diesel, a silnik się dławi.
    Ogólnie im zimniej tym lepiej pracuje - dlatego podejrzewam zdecydowanie zbyt bogatą mieszankę.
    Układ zapłonowy sprawny, wolne obroty i przejście na wysokie bez jakiegokolwiek zająknięcia. Filtr powietrza sprawdzony i czysty.
    Niestety dokumentacja, którą posiadam do tego silnika opisuje starszy model gaźnika, różniący się zdecydowanie konstrukcją wewnętrzną.

EDIT (temat rozwiązany):
    Poziom paliwa 18 mm od górnej krawędzi komory pływakowej do lustra paliwa (gaźnik rozmontowany)
    Dysza główna 100 zamiast 110, gwint M6 x 0.75 - pasuje od współczesnych włoskich skuterów (można szukać pod hasłem "dysze Dellorto")
    Regulacja składu biegu jałowego - wykręcone 2.5 obrotu

Ogólnie dużą pomoc można uzyskać od producenta silnika czyli firmy Lombardini. W grę wchodzi tylko kontakt we Włoszech. Przedstawicielstwo w Polsce nie wie, że taki silnik kiedykolwiek produkowali.
    Silnik po regulacji pracuje dużo lepiej, wszystkie objawy chorobowe ustąpiły, moc jest wyraźnie wyższa no i pewnie spadło zużycie paliwa (ale to mniej istotne).

Temat zamykam, w razie czego służę pomocą.
  • REKLAMA
REKLAMA