logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Xplod XM-504X - świeci kontrolka protector po zwarciu z masą auta

patryk22_1993 06 Maj 2012 22:16 5204 5
REKLAMA
  • #1 10868801
    patryk22_1993
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam!
    Mam problem ze wzmacniaczem Sony XM-504X. Po podłączeniu go do akumulatora świeci kontrolka "protector". Przyczyną było najprawdopodobniej zwarcie bo po demontażu wzmacniacza, kabel który prowadził do akumulatora był przegniły i zrobiło się zwarcie z masą auta...
    Przeczytałem pełno tematów o podobnych problemach, więc rozkręciłem wzmacniacz i zacząłem sprawdzać tranzystory bipolarne potencjometrem, tzn. odpowiednio czy to pnp czy npn plus albo minus do bazy i sprawdzałem kolektor i emiter, zawsze pokazywało coś koło 500 albo 600 (potencjometr ustawiony na spr. diody). Rezystory też raczej wszystkie sprawne bo zawsze pokazywały określoną wartość, tak samo diody.
    Nie wiem co może być rozwalone(po tylu przeczytanych tematach i doświadczeniach innych osób z elektrody), dlatego proszę o waszą pomoc!

Na 1 zdjęciu w czerwonym kwadraciku, to tak powinno być, tak z lekka oderwane?

Sony Xplod XM-504X - świeci kontrolka protector po zwarciu z masą auta Sony Xplod XM-504X - świeci kontrolka protector po zwarciu z masą auta

Nie wiem jak sprawdzić te 4 tranzystory polowe (Na 2 zdjęciu na dole po lewej stronie)
  • REKLAMA
  • #2 10869379
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    patryk22_1993 napisał:
    zacząłem sprawdzać tranzystory bipolarne potencjometrem
    - no dość ciekawy sposób sprawdzania. Żebym wiedział że tak można - nie kupowałbym mierników tylko użył potencjometru.
    A tak na poważnie. Ten kwadracik co zaznaczyłeś to oczywiście miejsce gdzie doszło do spalenie, uszkodzenia ścieżki. Sprawdź na początek czy przetwornica pracuje, czy jest podawane odpowiednie napięcie. Odłącz zasilanie końcówek mocy.
  • REKLAMA
  • #3 10869927
    patryk22_1993
    Poziom 10  
    Sory, mój błąd. Chodziło oczywiście o multimetr cyfrowy a nie potencjometr.
    A mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak odłączyć zasilanie końcówek mocy i sprawdzić napięcia na przetwornicy?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 10871933
    patryk22_1993
    Poziom 10  
    A więc tak, jeszcze nie odłączyłem końcówek mocy bo na razie nie wykombinowałem jak je odłączyć. Zmierzyłem napięcie z podłączonymi końcówkami i wychodzi mi że na wtórnej stornie przetwornicy (jeżeli jest to przetwornica; zamieszczam drugie zdjęcie jakbym się pomylił) wynosi ono +27mV zaś na pierwotnej +12V.

Sony Xplod XM-504X - świeci kontrolka protector po zwarciu z masą auta Sony Xplod XM-504X - świeci kontrolka protector po zwarciu z masą auta
  • #6 10873318
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Kolego -pobierz schemat który Ci zaproponowałem. Następnie porównaj go z układem w Twoim sprzęcie, dokonaj pomiarów. Odnoszę wrażanie że chyba bardziej błądzisz niż szukasz rozwiązania.
REKLAMA