logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Continental edison. Po podłączeniu kolumn strasznie burczy.

pan__x 09 Sty 2005 14:03 1319 8
REKLAMA
  • #1 1123069
    pan__x
    Poziom 10  
    a wiec tak mam stary wzmacniacz CONTINENTAL EDISON
    i cos z nim sie stalo a mianowicie po wlaczeniu wszystko wyglada ok ale kiedy podlacze do niego kolumny to strasznie burczy ale muzyke slychac
    z tylu ma wejcia na glosniki HP1 i HP2 i w nich po 2 wejscia AVANT I ARRIERE
    dziala tylko na AVANT i jak mowilem wczesniej slychac dzwiek ale mocno burczy co to moze byc ??

wiem ze moze niedokladnie opisalem ale nie mam zbytnio w tym wszystkim orientacj ale mam nadzieje ze ktos mi pomoze dzieki :)
  • REKLAMA
  • #2 1123214
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Padł kondensator w zasilaczu skoro buczy i słychać muzyke.ZObacz co siedzi w środku i napisz.
  • #3 1123224
    digi58
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam przedewszyskim sprawdż napięcia możliwe że wysłchy ci elektrolity w zasilaczu sprawdż też czy na wyjściach głośnikowych jest stałe napięcie jeżeli jest to masz uszkodżoną końcówke ,ale jeżeli słychać dżwięk to mogą buć elektrolity.Napisz czy stało się to od razu czy objaw ten nasilał się stopniowo
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1123816
    pan__x
    Poziom 10  
    napiecia na glosnikach niema a elektrolity sa ok
    a czy stalo to sie nagle to niewiem niestety

aha i jest dzwiek tylko na jednym kanale
  • REKLAMA
  • #5 1123909
    digi58
    Poziom 14  
    Jeżeli jest dżwięk na jednym kanale to prawdopodobnie padła końcówka.Buczenie masz na tym kanale który nie gra czy na obydwóch ?
  • #6 1123995
    pan__x
    Poziom 10  
    burczenie mam na tym co gra a na innych zupelna cisza
  • REKLAMA
  • #7 1128944
    pan__x
    Poziom 10  
    no i pojawilo sie napiecie leciutki na glosniku tym co gra
    kiedy wlaczam go do pradu to wskaznik decybeli jeden odrazu idzie na maxa
    a drogi jest normalnie
  • #8 1131487
    digi58
    Poziom 14  
    Jedną końcówkę masz padniętą
    pozdrawiam
  • #9 1131999
    pan__x
    Poziom 10  
    koncowki sa ok napewno tysiac razy sprawdzalem
    i elekrolit tez nie wysechl na 100%
    ale teraz po moich przerobkach mam samo burczenie na jednym kanale muzyka juz nie leci :(
    jakies pomysly boja juz niemam :(

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz wzmacniacza Continental Edison zgłasza problem z silnym buczeniem po podłączeniu kolumn głośnikowych, mimo że dźwięk jest słyszalny tylko na jednym kanale i tylko na wyjściach AVANT. Wzmacniacz posiada dwa wyjścia głośnikowe HP1 i HP2, każde z dwoma wejściami AVANT i ARRIERE. Wstępne diagnozy wskazują na możliwe uszkodzenie kondensatorów elektrolitycznych w zasilaczu lub uszkodzenie końcówki mocy. Pomiar napięć na głośnikach początkowo nie wykazywał obecności napięcia stałego, a elektrolity wydawały się w porządku. Po dalszych testach pojawiło się niewielkie napięcie na kanale, na którym występuje buczenie i dźwięk. Buczenie występuje tylko na kanale, na którym jest dźwięk, natomiast drugi kanał jest całkowicie cichy. Pomimo sprawdzenia końcówek mocy i kondensatorów, problem z buczeniem i brakiem muzyki na jednym kanale utrzymuje się, co sugeruje uszkodzenie końcówki lub inny problem wewnętrzny wzmacniacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA