logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie silnika dwubiegowego w tokarce - schemat przełącznika kierunków

zibi5353 07 Maj 2012 21:12 2875 3
REKLAMA
  • #1 10872088
    zibi5353
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Mam pytanie trochę niefachowe. Czy każdy silnik dwubiegowy da się tak podłączyc aby był taki układ .. Mam taki wyłącznik ze łączy środek silnik niezałączony przełącznik w górę pierwszy bieg w prawo, wyżej drugi bieg w prawo i w dół od stop pierwszy bieg w lewo i niżej drugi bieg w lewo. Jest to podłączenie w tokarce w której muszę wymienić
  • REKLAMA
  • #2 10872279
    KACZOREK
    Poziom 21  
    Ocena: 196
    Oczywiście że się da zrobić taki układ.
    Potrzebne do tego będą cztery styczniki i pięciopozycyjny przełącznik na końcu wałka dźwigni.
    Problemem może być tylko to że przy zmianie biegu z wyższego na niższy silnik przez moment będzie hamowany prądem. Można jednak zastosować dwa odpowiednie przekaźniki czasowe po jednym dla każdego kierunku obrotów podłączone w taki sposób żeby przy zmianie obrotów z wyższych na niższe stycznik niższych obrotów nie był wysterowywany przez np. 2-3 sek. a w tym czasie operator zdąży ustawić dźwignię w pozycji neutralnej.
  • REKLAMA
  • #3 10887516
    pioterAos
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    "Czy każdy silnik dwubiegowy da się tak podłączyc aby był taki układ .." odp. Da się, ale po co, to jest mało wygodne, jak są potrzebne wysokie obroty to trzeba by lewo / prawo przekładać w pięciu pozycjach. Lepiej osobno biegi i osobno kierunek.
    Tym bardziej, że "Jest to
    podłączenie w tokarce w której muszę wymienić" ...ten wyłącznik, tak?
    "Mam taki wyłącznik ze łączy
    środek silnik niezałączony przełącznik w górę pierwszy
    bieg w prawo, wyżej drugi bieg
    w prawo i w dół od stop
    pierwszy bieg w lewo i niżej
    drugi bieg w lewo. " To jeszcze na coś się przyda.
  • #4 10888282
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 295
    zibi5353 napisał:
    Mam taki wyłącznik ze łączy środek silnik niezałączony przełącznik w górę pierwszy bieg w prawo, wyżej drugi bieg w prawo i w dół od stop pierwszy bieg w lewo i niżej drugi bieg w lewo. Jest to podłączenie w tokarce w której muszę wymienić

Jeżeli chcesz zamienić taki łącznik krzywkowy to seria 4G Apatora schemat 20.
REKLAMA