logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy to koniec telefonów Nokii?

jkbgajda 08 Maj 2012 15:13 6248 55
REKLAMA
  • #1 10874592
    jkbgajda
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Tak przynajmniej dają się twierdzić agencje ratingowe, które oceniają stan firm z punktu widzenia ich atrakcyjności dla inwestorów.Komórkowa legenda nigdy jeszcze nie była w tak złej sytuacji.
    Kilka dni wcześniej koncern ogłosił fatalne wyniki finansowe za 1 kwartał 2012 roku.Przychody spadły o 29 procent.W efekcie akcje firmy spadły do najniższego poziomu od 15 lat.Kolejnym problemem jest nieuchronna w tym roku utrata pozycji największego producenta telefonów komórkowych na rzecz Samsunga.Nokia wypuściła na rynek 83 mln. telefonów a Samsung 85 mln.W przypadku Samsunga 50% sprzedaży to smartfony,a w przypadku nokii 1 na 8 komórek to zwykłe telefony.Nokiii nie udało się podbić rynku dobrze przyjętym choć rzadko kupowanym telefonem Lumia.Nokia jednak nie jest bez szans.
    Co o tym sądzicie?
  • REKLAMA
  • #2 10874742
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 10874791
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 629
    Mam nadzieję, że zwolennicy telefonów do dzwonienia nie do szpanowania dadzą jeszcze oddech Nokii. Najwięcej telefonów sprzedawanych jest przez operatorów. Jeśli nie chce się dać operatorowi dużego upustu to kończy się tak jak się kończy. Głośno było nawet u nas, że Orange dostał kiepską propozycję cenową i ograniczył ilość zakupowanych telefonów Nokia.
  • REKLAMA
  • #4 10875147
    kuku
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Nigdy nie byłem fanem nokii, ale aktualnie od 2 tygodni używam z przymusu i skąpstwa właśnie nokię z symbianem^1 - i w porównaniu do androida to tak naprawdę nie ma co porównywać, szczególnie w czasach gdy sklepy z grami i aplikacjami napędzają sprzedaż telefonów.
    Gdyby jeszcze stare aplikacje szło jakoś uruchomić na nowych telefonach ale jest tyle wersji symbiana i w większości nie są kompatybilne ze sobą a teraz windows który też raczej firmie nie pomoże.
    A nie patrząc na aplikacje tylko używając telefonu do dzwonienia i jako radio też nie jest różowo bo mam oryginalne słuchawki z pięcioma przyciskami ale nie mogę nimi sterować muzyką bo przyciski są tylko do vol+/- push to talk, odbierz rozmowę i coś tam jeszcze (nie wiem bo nie używam za to używałbym do zmiany piosenki na następną ale do tego muszę kupić inny zestaw słuchawkowy) - kpina, a jeszcze większa kpina to to że nie działają mi słuchawki z innego telefonu bo nokia zamieniła masę w jacku z wyjściem mikrofonu - działa tylko jeśli trzymam przycisk odbierania bo zwiera mikrofon ) dodatkowo telefon ma wejście micro usb ale nie można go przez nie ładować - trzeba ładowarkę nokii.
    Czyli niby trzymamy się standardów ale nie całkiem.
    Dzięki bogu że nie wymyślili swojego formatu kart pamięci jak sony (ale sony się chyba nauczyło na błędach, nokia jeszcze niestety nie).
    Poza tym jakość telefonów przez ostatnie lata drastycznie spadła - nie mówię o obudowach ale o elektronice - często pada jeszcze w okresie gwarancyjnym - to już nie ta legendarna firma co kiedyś.
  • #5 10875196
    szulat
    Poziom 23  
    Ocena: 110
    cefaloid napisał:
    Tak to jest, kiedy firmą technologiczną zaczną rządzić księgowi

wszyscy ulegamy głupim przesądom... na przykład pracownicy firm z jakiegoś powodu wolą być wynagradzani pieniędzmi zamiast hasłami o technicznej przewadze produktów firmy ;)
  • #6 10875338
    fiend_
    Poziom 43  
    Ocena: 223
    Byłem naprawdę zadowolony z N82. Gdybym nie kupił lewej N79 to do dziś bym jej używał.
    Jednocyfrowe N-ki, nowe C, xpressy i cała ta reszta zapoczątkowały ten syf, jakość wykonania w wielu tańszych modeli jest tragiczna, nawet w drogich N86 używano syfnego plastiku.
  • #7 10875349
    sokoleokoo2
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    Dajcie spokój, tyle co przeżyła moje 6300 to połowa G-shocków by nie wytrzymała a bateria po 4 latach trzyma w porywach tydzień czasu. Co do Lumi to popatrzcie na Popularnej aukcji 800 i 710 idą dość dobrze na poziomie Andków i na pewno 100% lepiej niż LG czy HTC z Windowsami.

Ludzie piszecie Nokia to Nokia tamto tylko ze każdy na całym świecie rozpozna dzwonek i sms od NOKI - sam sobie taki ustawiłem w Samsungu.
    Co do telefonów Samsung VS Nokia to wystarczy wziąć odpowiedniki w tym samym segmencie cenowym i zacząć je rozbierać szybko okaże się że Nokia ma fajne śrubeczki i porządny montaż a Samsung sam plastyk na zatrzaski który jak źle naciśniemy to łamiemy.
  • #9 10875497
    Wojtek010
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Tylko jeśli weźmiemy na stół telefony w tym samym segmencie cenowym od nokii i samsunga to okazuje się że niemal pod każdym względem samsung okaże się lepszym technologicznie telefonem choć jakość wykonania może być gorsza. Pamiętam jak 2 lata temu dość często słyszałem od znajomych że w przypadku nokii "płaci się sporą kwotę za logo na obudowie" i wtedy stwierdziłem że ta firma za kilka lat upadnie z powodu małej konkurencyjności cenowej. Wydaje mi się teraz że moje słowa mogą niedługo okazać się prawdą
  • REKLAMA
  • #10 10875658
    noyo
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Jeśli nokia upadnie to i upadnie rynek IT. Przecież to jedyna takowa firma która większość czasu i kasy poświęciła telefonom. Jeśli firma jest do wszystkiego to jest do niczego jak samsung, LG, itp. Nokia szkoda że porzuciła projekt Meego i symbian, tyle kasy wywalili i na co jak je porzucili. I tu widać jak kolega wyżej wspomniał że zaczynają księgowi i ludzie którzy nie mają pojęcia o tej branży, wpychać łapy to o czym nie mają pojęcia.
  • #11 10875696
    jkbgajda
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    fiend_ napisał:
    Ale Nokia wybrała Windowsa zamiast Androida i to było gwoździem do trumny.
    Samsung ma słabej jakości plastiki ale dosyć tanio można kupić mocny telefon (procesor i ram)

Masz dużą rację.To właśnie przyniosło śmierć Nokii.Mogła wziąć Androida i wtedy byłaby najlepszą firmą komórkową w dzisiejszych czasach.Teraz modny i pożądany jest Android a nie prawie nieznany Windows Phone.
  • REKLAMA
  • #13 10875759
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 10875780
    sokoleokoo2
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    jkbgajda napisał:
    Masz dużą rację.To właśnie przyniosło śmierć Nokii.Mogła wziąć Androida i wtedy byłaby najlepszą firmą komórkową w dzisiejszych czasach.

Co wy piszecie jaka śmierć, że niby Android jest lepszy od Windowsa - w czym ? w ilości aplikacji lub gier, wychodzi na zero, bo na windowsa jest mniej ale są 100 porządne a nie typu naciśnij wydam dziwny dźwięk. Sorry taka prawda. Jak by ktoś podjął się testu stabilności, szybkości działania oraz rezponsowności już o praktycznym użytkowaniu nie wspomnę to obawiam się że Andek poległ by zwłaszcza w kwestii wykorzystywanych zasobów. Dzięki temu że Nokia wybrała WP - mamy wybór i konkurencję, ja np. nie chcę mieć telefonu z systemem który ma co 3 dwunastolatek który wysyła co chwila moją pozycję i dane co robię - dziękuję.

jkbgajda napisał:
    Teraz modny i pożądany jest Android a nie prawie nieznany Windows Phone.

Jaki pożądany, dużo osób ma już dość że wciskany jest na siłę, sorry tendencja się zmienia - powiem tak każdy może mieć Andka ale nie każdy chce go mieć a już na pewno każdy chce mieć coś własnego innego od reszty, sorry ale już nie te czasy. Mamy wybór.
  • #15 10875956
    starepc.pl
    Poziom 24  
    Ocena: 32
    Dodatkowo 70% ludzi po zakupie telefonu z Androidem deklaruje, że więcej nie kupi urządzenia z tym systemem, a wybierze WP albo iOS. To chyba o czymś świadczy?

Pozdrawiam
  • #16 10876053
    szulat
    Poziom 23  
    Ocena: 110
    stoperekk napisał:
    Jeśli nokia upadnie to i upadnie rynek IT. Przecież to jedyna takowa firma która większość czasu i kasy poświęciła telefonom.

jeśli nokia upadnie to... nikt tego nie zauważy :)
  • #17 10876284
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 10876448
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 516
    sokoleokoo2 napisał:
    Co wy piszecie jaka śmierć, że niby Android jest lepszy od Windowsa - w czym ? w ilości aplikacji lub gier, wychodzi na zero, bo na windowsa jest mniej ale są 100 porządne a nie typu naciśnij wydam dziwny dźwięk

W tym że na androida jest dużo bezpłatnych aplikacji.
  • #20 10876485
    pitrala1
    Poziom 33  
    Ocena: 111
    Ja miałem przez tydzień telefon z androidem. Potem wróciłem do poczciwego SE w995 z java, i nokii 2730. Jak narazie nie mam najmniejszego zamiaru kupować żadnego telefonu z androidem. Jest to największy wyzyskiwacz informacji, na jaki prawo pozwala jak nie więcej.

A na javę jest wbrew pozorom takie multum aplikacji, że wystarczy tylko chcieć, a można znaleźć wszystko :)

Swoją drogą nokia zaczęła schodzić na psy, to już nie ten plastik, nie ta wytrzymałość która była atutem. Nokia straciła swój atut, a nie zyskała tak potrzebnej w teraźniejszych czasach wydajności.
  • #21 10876572
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2496
    No i wygrała reklama ;)

Skoro oglądamy reklamy w których telefon określa się słowem "dizajnerski" to mamy efekt. To nie nokia sobie w kolano strzeliła, to konkurencja poszła w nowość, przeciętny zjadacz chleba kojarzy windows phone, coś tam z komputerami, ogólnie każdy mówi że windows to zło, ale androida już nie bardzo. Nie wiem co to jest android, czy to dobre czy złe, ale mam telefon z androidem, bo w telewizji taki pokazywali ;) Który przeciętny zjadacz chleba do nie dawna kojarzył jabłuszko? Nokia jest zła bo jest stara, teraz w telewizji "ajfona" reklamują :D
  • #22 10876594
    wichurewicz
    Poziom 25  
    Ocena: 326
    Temat na wyrost, bo Nokia "kończy się" od dobrych kilku lat, kiedy o Androidzie nikt jeszcze nie słyszał.

Jestem w grupie ludzi, którzy z telefonu na Androidzie ucieszyli się dwa razy - przy zakupie i przy sprzedaży. Dawno nie widziałem czegoś tak nieprzyjaznego użytkownikowi, jak zielony robocik. Do tego ten "sklepik" pełen rzadkiego łajna, w którym znaleźć coś darmowego oraz przydatnego graniczy z cudem.

Mam teraz Nokię N8, jakość wykonania bez zarzutu, szybkość działania podobnie. To nie Android, który musi mieć dwurdzeniowego szatana 1 GHz do sprawnego działania ;)
  • #23 10876604
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 854
    Co jak co Lumi'e są fajne. Mocna platforma WP7 i to całkiem przyjemnie chodzi. Jedyny grzech WP7 to brak kompatybilności wstecznej z wm6.5 itp.

Osobiście mam Omnie która jest lepiej wykonana jak większość nokii 4 rok jej leci i dalej się trzyma a telefonu raczej nie zmienie bo android jest jakiś dziwny cukierkowy
  • #24 10876622
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Nokia została w tyle i tyle ;)

I to nie jak się powszechnie mówi w czasach smart-fonów
    Już wcześniej był padaczkowy trend.
    Na przykład nokia e50 fajny telefon pancerny e51 i 52 mimo ze mają większe ekrany etc to namiastki. Raz mi e50 wpadła do kanału i przeżyła bez szwanku (w warsztacie nie na drodze ;) ). Znajomy co ciężarówy naprawia tez miał i to był jedyny telefon jaki zmieniał jako działający, a sam kiedyś widziałem jak mu wypadł jak stał na ramie mana tga, trzasnęła o ramę i wpadła do kanału (tego samego co moja zresztą) teraz samsung solid mu idzie na wyrównanie rekordu, no ale do meritum
    no jak można w telefonie biznesowym kiedy konkurencja daje do wszystkiego słuchawki wypuścić telefon z jedną słuchawką ? w sensie mono. Kupujcie mnie bo jestem nokia?
    tren model biznesowy prędzej czy później pęknie. Nokia myślała ze jest silna i takie pomysły dywersyfikacji rynku jej przychodziły do głowy kiedy inni walcząc o rynek dawali userowi w bonusie o mogli
  • #25 10876635
    rochóń
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    pitrala1 napisał:
    A na javę jest wbrew pozorom takie multum aplikacji, że wystarczy tylko chcieć, a można znaleźć wszystko :)
    Pierdu pierdu, pokaż mi choć jedną poczciwą aplikację do nawigacji na tą Javę...
  • #26 10876850
    morock
    Poziom 12  
    Ja uważam że kluczem do trumny nokia jest soft.
    Od początku nokii oprogramowanie było proste, bardzo funkcjonalne, telefony ładne i solidne i tym zyskał uznanie każdego.

Teraz telefony nokia są rozbudowane o rzeczy niepotrzebne a wręcz utrudniające obsługę, pierwsze oprogramowania mają poważne defekty a zdarza się że po aktualizacjach ubożeją w funkcjonalność...

Wielbiciele nokii z każdym nowym telefonem uczą się go od podstaw, a są to przeważnie poważniejsze osoby które potrzebują wygodnego narzędzia do pracy.

Podsumowując to co zrobiła nokia woła o pomstę do nieba, pomimo wielkiego sentymentu do tej marki ich nowych wynalazków w życiu bym nie kupił.
  • #27 10877667
    SQ9MTI
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    rochóń napisał:
    pitrala1 napisał:
    Pierdu pierdu, pokaż mi choć jedną poczciwą aplikację do nawigacji na tą Javę...

Proszę bardzo: We-Travel, Trek Buddy, oba dobrze działają na moim J10i2 (elm)
  • #28 10877711
    rochóń
    Poziom 15  
    Shady 89_tychy napisał:
    We-Travel, Trek Buddy
    Jest jeszcze jeden trochę lepszy od tych dwóch, ale wszystkie przy Automapie na Androidzeie to pośmiewisko. J10i2 akurat mam w ręce, ten telefonina przycina się przy obsłudze menu...
  • #30 10877735
    rochóń
    Poziom 15  
    No to mój jest tragiczny nawet na nowym sofcie może od starszych i jest szybszy, ale jak na procesor 337MHz to rewelacji nie ma.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja na temat przyszłości Nokii koncentruje się na jej spadku na rynku telefonów komórkowych, zwłaszcza w kontekście wyników finansowych i konkurencji z Samsungiem. Użytkownicy zauważają, że Nokia straciła swoją pozycję lidera, a wybór systemu Windows Phone zamiast Androida był kluczowym błędem. Wiele osób krytykuje jakość wykonania nowych modeli, porównując je negatywnie do starszych, bardziej wytrzymałych telefonów Nokii. Wspomniano również o problemach z oprogramowaniem i brakiem kompatybilności aplikacji. Mimo to, niektórzy użytkownicy wciąż doceniają modele Lumia i N8, wskazując na ich solidność i funkcjonalność. Istnieją obawy, że upadek Nokii mógłby wpłynąć na rynek IT, zwłaszcza w kontekście prostych telefonów dla seniorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA