logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawór do podłogówki 35-60 st. C - czy zakres nie jest za duży?

gkmaster 08 Maj 2012 21:58 26186 6
REKLAMA
  • #1 10876220
    gkmaster
    Poziom 17  
    Ocena: 106
    Witam
    Bardzo proszę o poradę czy instalator dobrze to u mnie zrobił bo mam wrażenie, że chyba się trochę pomylił z instalacją sterowników termostatycznych.

Posiadam piec DeDietrich MCR 24/28 kondensacyjny dwufunkcyjny. Instalator na zasilaniu podłogówki (na rurce PEX) zapiął sterownik termostatyczny który odcina zasilanie pompy mieszającej. Steronik to AFRISO 67401 z zakresem temp. 20-90 C.
    Natomiast tuż przed pompką jest jakiś zawór termostatyczny który ma uruchamiać mieszacz i to coś nazywa się ATM 343 DN15PN10 Kvs 1.6 z zakresem temperatur 35-60 C.
    Pytania:
    1 - sterownik AFRISO 67401 działa chyba tak, że odcina zasilanie pompki w momencie gdy temperatura "zasilania" spadnie poniżej zadanej temperatury. Tylko po co? Czy sterownik nie powinien czasem być za pompką czyli badać temeraturę która wychodzi na podłogówę i w momencie gdy jest np. za wysoka to wyłączyć pompkę?
    2 - czy sterownik który jest tuż przed pompką ATM 343 nie powiniem mieć mniejszego zakresu np 20-43 C ? Podłogówka chyba powinna być zasilana temperaturą rzędu 30-36 C a mój sterownik (ATM 343) jest z zakresu 35-60 zatem na podłogówkę nie będę mógł podać mniejszej temperatury jak 35 C. Czy dobrze myślę?
    3 - instalator twierdzi, że temperatura zasilania podłogówki powinna być 45 st C jeśli chcemy mieć temperaturę płytek na poziomie 29,5-30 st. C przy założeniu, że wylewka ma 7cm a rurki są w odległości 10cm. Od wielu instalatorów słyszałem inną teorię - mianowicie, że zasilanie podłogówki powinno być w zakresie 30-36 st. C bo wyższa temperatura powoduje zbyt wielkie naprężenia podłogi i płytki ceramiczne mogą poodpadać.

• REKLAMA
  • #2 10876534
    szymonjasiu
    Poziom 20  
    Ocena: 138
    Zmień instalatora.
    Zakres pracy podłogówki (prawidłowo wykonanej ) to ok 28-32 stopnie.
    Pompa powinna pracowac cały czas , na tzw. "bypasie" aż czynnik wystygnie poniżej zadanej temperatury .Wtedy powinien otworzyć się pełny obieg , podawanie czynnika do temperatury granicznej i cały cykl od nowa.
    Dobry instalator wykona to poprawnie , złemu nie pomogą żadne schematy.
    Duzo lepszym sterowaniem od głowic termostatycznych są zawory mieszające sterowane silnikiem, a najlepiej jeszcze sterowane pogodowo-czytaj pełen komfort.
    W przypadku zastosowania głowic powinieneś (teoretycznie) zmieniać wartości czynnika płynącego w podłodze w zaleznosci od temperatury zewnętrznej, np 28 stopni w podłoge na jesień 34 stopnie zimą podczas mrozów.
    Przy prawidłowo wykonanym ogrzewaniu podłogowym podłoga nie może być gorąca.
    Skoro zdecydowałes się na nowoczesne i komfortowe ogrzewanie warto dopilnować aby całość była wykonana poprawnie. Ułozenie pętli w podłodze to nie wszystko, pozostaje dobór mieszacza uruchomienie i wysterowanie wspomnianego układu. Osoby przypadkowe temu raczej nie podołają.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 10876946
    gkmaster
    Poziom 17  
    Do kotła mam podłaczony sterownik pogodowy i sterownik pokojowy.
    Co do instalatora to wybrałem firmę która działa na rynku od parunastu lat - jak się okazuje nie koniecznie był to dobry wybór :(.
    To co pokazane jest na wcześniejszym obrazku to tylko część instalacji ponieważ rozdzielacze mam w korytarzu. Nie chciałem umieszczać pompy razem z rozdzielaczami aby nie świszczała mi w nocy obok sypialni.
    Rozdzielacza jest s rotametrami (tak się to chyba nazywa) - chciałem taki abym mógł ustawić różne wartości przepływu dla obiegu w wiatrołapie, łazience i kuchni. Każde z tych pomieszczeń powinno mieć inną temperaturę dla komfortu użytkowania.
    Pytanie:
    1. Czy przy obecnej instalacji mogę jeszcze dorobić układ by-pass? Jeśli tak to gdzie instalator powinien go wmontować? Instalator i tak musi do mnie jeszcze raz przyjechać na poprawki więc bym go zmobilizował aby dorobił układ by-pass.
    2. Rozumie, z twojej wypowiedzi, że należy wymienić tą głowicę termostatyczną która jest przed pompą na taką z mniejszym zakresem?

• #4 10901394
    gkmaster
    Poziom 17  
    Instalator wymienił mi zawór podłogówki na taki z zakresem 20-43 st. C - w zimie się przekonam czy był to dobry wybór czy nie :).
    Dodatkowo instalator wstawił filtr na powrocie.

Teraz zostało mi jeszcze wezwanie serwisu z dedietrich bo piec zaraz po podłączeniu nie do końca jest sprawny - mianowicie leje się z niego niemal z każdej strony :(.
  • REKLAMA
  • #5 10901750
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1971
    szymonjasiu napisał:
    Pompa powinna pracowac cały czas , na tzw. "bypasie" aż czynnik wystygnie poniżej zadanej temperatury .Wtedy powinien otworzyć się pełny obieg , podawanie czynnika do temperatury granicznej i cały cykl od nowa.

Z tym stwierdzeniem bym się nie zgodził, reszta jak najbardziej prawidłowo.
    Najlepszym rozwiązaniem jest wiadomo system pogodowy.
    Na pewno lepszym rozwiązaniem od takiego podawania temperatury granicznej, studzenia i znowu temperatura graniczna będzie to rozwiązanie, które posiadasz.
    Ten zawór będzie w podobny sposób co elektronika dozował ilość ciepłej wody tak aby uzyskać w miarę stałą temperaturę na podłodze. Różnica jest tylko taka, że elektronice można zadać, że w określonych godzinach jest taka a w innych inna temperatura, lub zastosować sterowanie pogodowe.
    Zastanawiam się tylko nad tym termostatem.
    W tym miejscu co jest umieszczony, jakie on ma spełniać zadanie?
    Jedyną, rzeczą, którą mógłby tam wykonywać to załączanie pompki w tedy kiedy jest zapewnione ciepło z kotła, ale w tym miejscu tego ciepła nie będzie jeżeli pompka nie będzie pracować.
    Taki termostat powinien być za mieszaczem aby w przypadku przekroczenia temperatury pow 50*C wyłączył pompkę.
    Jeżeli natomiast on ma załączać pompkę w taki sposób jak opisałem wyżej to powinien być przeniesiony w prawo za ten trójnik.
  • #6 10902451
    gkmaster
    Poziom 17  
    Ten termostat który jest założony na rurce zasilającej jest po to by w momencie gdy piec przestanie pracować bo sterownik pokojowy uznał, że temperatura jest już OK i trzeba wyłączyć piec to w pewnym momencie na rurce będzie chłodna woda i nie ma sensu jej pchać w podłogówkę dla tego sterownik ma odłączyć zasilanie mieszcza gdy temperatura zasilania spadnie poniżej np 25 st. C.
  • REKLAMA
  • #7 10902551
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1971
    Więc termostat powinien być po drugiej stronie trójnika ponieważ jak kocioł wyłączy się ponownie to zanim termostat zadziała to kocioł znowu będzie się wyłączał.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące poprawności instalacji systemu ogrzewania podłogowego, w szczególności działania termostatu AFRISO 67401 oraz zaworu termostatycznego ATM 343 DN15PN10 Kvs 1.6. W odpowiedziach podkreślono, że prawidłowy zakres temperatur dla ogrzewania podłogowego powinien wynosić 28-32°C, a pompa powinna pracować w trybie bypass, co pozwala na stałe krążenie czynnika grzewczego. Zwrócono uwagę na konieczność umiejscowienia termostatu za mieszaczem, aby skutecznie kontrolować temperaturę w podłodze. Użytkownik rozważał również dodanie układu bypass oraz wymianę termostatu na model z mniejszym zakresem temperatur. W końcu, instalator wymienił zawór na model z zakresem 20-43°C, co użytkownik zamierza ocenić w zimie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA