logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Słaby sygnał DVB-T na nowym TV Samsung LED - przerywanie obrazu

zub2 12 Maj 2012 17:23 4705 9
REKLAMA
  • #1 10888592
    zub2
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam taki problem.
    Mam nowy TV Samsung LED i oczywiście jest w nim tuner dvbt.
    Ustawiłem antenę jak najlepiej się dało w mojej okolicy na innym przenośnym zestawie i wszystko było ok 100% sygnału i siły. Włożyłem kabel do mojego nowego TV i sygnał przerywa na TVNie i Polsacie, jak jest gorsza pogoda to na wszystkich kanałach. Nie wiem czy to ma coś do znaczenia, ale jak odpalam TV to przez jakies 5 min wszystko jest ok, a później wywala pixele.
    Co to może być? Tuner w TV jest słabszej jakości od tego przenośnego chińczyka? Czy to może jednak za słaby sygnał an antenie? Przypomnę, że na chińczyku chodzi ok i nie ma pixeli.
    Czekam na pomoc
  • REKLAMA
  • #2 10889041
    seba65310
    Poziom 21  
    Ocena: 75
    Czy kabel i wtyczka podłączona do tego przenośnego tunera była taka sama, jaka jest teraz w TV ?
  • REKLAMA
  • #3 10889610
    zub2
    Poziom 11  
    tak nie daje żadnych dodatkowych przejściówek czy też przedłużek
  • #4 10889645
    seba65310
    Poziom 21  
    Nastąpiło najprawdopodobniej przesterowanie sygnału. Jaką masz antenę oraz jaki wzmacniacz?
  • REKLAMA
  • #5 10891220
    zub2
    Poziom 11  
    Co to znaczy przesterowanie sygnału?
    Jeśli podłączam zewnętrzny tuner to mam siłę 99% a na telewizyjnym siła wynosi 95%
    Antenę mam praktycznie identyczną jak ta http://allegro.pl/antena-dvb-t-zewnetrzna-telewizja-cyfrowa-gt-961-i2336136.html
    zasilacz 12v 100mA
    Już sam nie wiem czy kierować ja w innym kierunku i zrobić maszt czy da się to jakoś naprawić?!

Regulamin pkt 3.1.18 . [SP5ANJ]
  • #6 10891381
    seba65310
    Poziom 21  
    Siła nie jest zbytnio ważna, antenę ustawia się według jakości i ona odgrywa najważniejszą rolę. Z przesterowaniem miałem na myśli to, że masz bardzo silny sygnał, a Twój chiński tuner jest mało czuły i działa, a Tv(głowica) ma dużą czułość i ten sygnał jest za silny. Gdzie mieszkasz?? Z jakiego nadajnika odbierzesz??
  • REKLAMA
  • #7 10891482
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Witam.
    zub2 napisał:
    Już sam nie wiem czy kierować ja w innym kierunku i zrobić maszt czy da się to jakoś naprawić?!

Oczywiście, że "da się naprawić" - jeżeli wyeliminujesz wzmacniacz z anteny i wstawisz tam symetryzator.
    symetryzatory np. :
    http://www.dipol.com.pl/symetryzator_antenowy_sa_iv-v_C0002.htm
    http://www.dipol.com.pl/symetryzator_antenowy_sa_iii-v_C0003.htm

Zobacz, że do nadajnika masz około 34km i nadają tam z mocą około 100kW - wzmacniacz antenowy tylko szkodzi.
    http://emi.emitel.pl/EMITEL/obiekty.aspx?obiekt=DODR_E1A

Pozdrawiam.
  • #8 10891861
    zub2
    Poziom 11  
    Będę musiał pokombinować, bo mieszkam jak @SP5ANJ zauważył w Mońkach. Tylko, że miałem problem z zamontowaniem anteny w kierunku Białegostoku i skierowałem ją na mniej więcej Suwałki- w takim kierunku gdzie złapałem najsilniejszy sygnał na chińczyku SIŁA: 99% JAKOŚĆ 96%. TV nie pokazuje jakości tylko SIŁĘ i ilość błędów jeśli takowe są.
    Jest możliwość, że sygnał pochodzi z "odbić" i dlatego tak się dzieje? Zastanawia mnie tylko dlaczego chodzi na chińczyku, ale jak wspomnieliście sprawdzę z obniżeniem mocy sygnału.
    Na razie dziękuję za podpowiedzi, napiszę jak coś wskóram.
    Pozdrawiam i życzę miłego wieczorku ;]
  • #9 10891882
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 10897319
    zub2
    Poziom 11  
    Dziś sygnał był masakryczny, przeniosłem antenę na dach i ustawiłem w kierunku Białegostoku i mam 100% siły i jakości. Bądź co bądź nie wiem co było przyczyną wcześniejszych problemów pewnie po prostu sygnał pochodził z jakiegoś odbicia. Dzięki za zainteresowanie i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z przerywaniem sygnału DVB-T na nowym telewizorze Samsung LED, mimo że na przenośnym tunerze sygnał jest stabilny. Po analizie, sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak przesterowanie sygnału, co może wynikać z różnicy w czułości tunerów. Użytkownik posiada antenę zewnętrzną, która jest podobna do modelu GT-961, oraz zasilacz 12V. Wskazano, że siła sygnału nie jest najważniejsza, a jakość sygnału ma kluczowe znaczenie. Rekomendowano usunięcie wzmacniacza z anteny i zastosowanie symetryzatora, co może poprawić odbiór. Po przestawieniu anteny na dach i skierowaniu jej w stronę Białegostoku, użytkownik uzyskał 100% siły i jakości sygnału, co sugeruje, że wcześniejsze problemy mogły być spowodowane odbiciem sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA