logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór procesora do gier: Intel droższy o 400 zł czy AMD do podkręcenia?

Matiszek 12 Maj 2012 22:29 1874 12
REKLAMA
  • #1 10889827
    Matiszek
    Poziom 9  
    Witam jako że chce złożyć komuter kwota to 2500-3000zł aczkolwiek chciałbym żeby było jak najmniej. Wybrałem sobie 2 zestawy i chciałbym zapytac czy jest w miarę okej. Od razu mówię że przeglądałem tematy ale jakoś nie uzyskałem satysfakcjonujących dla mnie informacji.

A więc na pierwszy strzał idzie intel i kilka pytań, jest sens kupować procesor który jest 400 złotych droższy od AMD? Komputer chcę wykorzystywać do gier i nie wiem czy to ma sens. Płyta asrocka wszystko fajnie pci-e 3.0 które teraz w sumie jest zbędne, ale w przyszłości się przyda chipset z68 też się przyda w razie awarii grafiki, ale jest to warte swojej ceny?

Teraz czas na AMD mamy tutaj procesor wart 400 zł w edycji black czyli do podkręcenia, gdybym w przyszłości potrzebował, a cena zestawu to 2 tysiące złotych myślę że aż takich tragicznych spadków fpsów by nie było, które uniemożliwiałyby granie. Następne pytanie, czy am3+ jest w miarę przyszłościowe ? widzę że na tą podstawkę jest coraz mniej procesorów a był fajny phenom 960t, jest jakaś inna fm1 ale tego całkiem nie znam, może ona jest bardziej przyszłościowa?

Kolejne pytania mianowicie mam 24 calowy monitor (max rozdzielczość 1920x1080)
    czy ten radeon wytrzyma aż taką rozdzielczość + wysokie detale? zmieniam platformę z wysłużonego pentiuma 4 więc nawet granie na medium w najnowsze produkcje będzie dla mnie sporą frajdą, ale jeżeli wszystko będzie fajnie chodziło na maksimum to też się ucieszę. 2 pytanie czy 7850 jest jakoś bardziej wydajnieszą kartą wartą dopłaty?

Zasilacz hmm troszkę dużo tych watów w dobie zmniejszania poboru energii, ale jakbym chciał w przyszłości dorzucić dysk czy coś to byłoby fajnie. zastanawiałem się jeszcze nad xfx 450w ale nie wiem.

Jak widać w zestawach nie ma obudowy, więc chciałbym abyście mi polecili jakąś fajną, bez żadnych świecidełek czy okien, chciałbym coś na kształt cooler master silencio, oczywiście w niższej cenie. Proszę o pomoc co będzie lepszym wyborem + bierzcie pod uwagę że cena wzrośnie wraz z obudową, a nie chciałbym żeby doszło do 3000zł

Dysk czy dzieli go duża przepaść między innymi pod sate 3? Podłacze go kablem sata 3 do płyty głownej?

Wiem że większość poleca i5 2500k ale czy aż tak wydajność podskoczy?

Jako że chcę kupić wszystko w sierpniu, ponieważ wyjeżdzam za tydzien do pracy i kolejne pytanie czy ceny w jakimś stopniu jeszcze spadną, wyjdzie jakiś inny podzespół godny uwagi?

Jeszcze mi powiedźcie co jest bardziej przyszłościowe am3+ czy fm1. Takie pytania od laika. Dziekuję pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 10889863
    Szopler
    Poziom 21  
    Ocena: 12
    Intel - bardziej wydajny przy tym samym zegarze, mniejszy pobór prądu nawet po OC a więc i rachunki...

Z obudów mogę polecić Antec 300.

FM1 bo jest nowsze - wychodzą na to procesory ze zintegrowaną grafiką.
  • REKLAMA
  • #3 10889892
    Matiszek
    Poziom 9  
    Źle kolega przeczytał ja monitor posiadam. Niech się jeszcze ktoś wypowie, bardziej szczegółowo.
  • #4 10889946
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    Matiszek napisał:
    Płyta asrocka wszystko fajnie pci-e 3.0 które teraz w sumie jest zbędne, ale w przyszłości się przyda chipset z68 też się przyda w razie awarii grafiki, ale jest to warte swojej ceny?
    Nie, ale P67 kosztuje podobnie.

Zestaw na Intel, ale zasilacz XFX Core 450W, bo ten OCZ 600W już stary i niepotrzebnie drogi. Karta graficzna też za droga i do tego niepewna. Lepiej dołożyć do 7850.

Obudowa? Sporo tego w przedziale 150 - 200zł: SPC Brutus, CM Elite 430, CM Dominator, Aerocool - do wyboru, do koloru.
  • REKLAMA
  • #5 10889950
    Matiszek
    Poziom 9  
    wypowie sie ktos jeszcze?
  • #7 10890196
    Matiszek
    Poziom 9  
    chce swoistej odpowiedzi zadalem kilka pytan tak samo napisalem ze czytalem te tematy.
  • #8 10890217
    fiend_
    Poziom 43  
    Ocena: 223
    Matiszek napisał:
    Płyta asrocka wszystko fajnie pci-e 3.0 które teraz w sumie jest zbędne, ale w przyszłości się przyda chipset z68 też się przyda w razie awarii grafiki, ale jest to warte swojej ceny?

Karta PCI zdolna do wyświetlania grafiki kosztuje 5-10zł więc sam stwierdź.
    Z kolei Z68 umożliwia też caching SSD o ile takowy się ma.

Cytat:
    Następne pytanie, czy am3+ jest w miarę przyszłościowe ? widzę że na tą podstawkę jest coraz mniej procesorów a był fajny phenom 960t, jest jakaś inna fm1 ale tego całkiem nie znam, może ona jest bardziej przyszłościowa?

Ani AM3+ ani FM1 w komputerach do gier >2000zł nas nie interesują

Cytat:
    Kolejne pytania mianowicie mam 24 calowy monitor (max rozdzielczość 1920x1080) czy ten radeon wytrzyma aż taką rozdzielczość + wysokie detale?

Ja na 6850 w 1680x1050 detale z ultra na high musiałem zmienić w grach BF3, Wiedźmin 2, Metro 2033 i Crysis 1 żeby mieć 35+/60fps zależnie od gry więc to chyba wiele mówi o karcie.
    Cytat:
    2 pytanie czy 7850 jest jakoś bardziej wydajnieszą kartą wartą dopłaty?

30% mocniejszy na starcie, po OC dobre sztuki są na poziomie GTX 580 (60%?)

Cytat:
    Zasilacz hmm troszkę dużo tych watów w dobie zmniejszania poboru energii, ale jakbym chciał w przyszłości dorzucić dysk czy coś to byłoby fajnie. zastanawiałem się jeszcze nad xfx 450w ale nie wiem.

Miałem i3-530 @ 3.6GHz + 2x HD 4850 (2x 115w) na tym zasilaczu i nie sprawiał problemów mimo 90%~ obciążenia.

Cytat:
    Jak widać w zestawach nie ma obudowy, więc chciałbym abyście mi polecili jakąś fajną, bez żadnych świecidełek czy okien, chciałbym coś na kształt cooler master silencio, oczywiście w niższej cenie. Proszę o pomoc co będzie lepszym wyborem + bierzcie pod uwagę że cena wzrośnie wraz z obudową, a nie chciałbym żeby doszło do 3000zł

Brutus BT-410, Elite 430, Revoltec Sixty/Fifty, NZXT Source.

Cytat:
    Dysk czy dzieli go duża przepaść między innymi pod sate 3? Podłacze go kablem sata 3 do płyty głownej?

Tak, do portu sata 3. Przepaści nie ma, HDD nie potrafią wykorzystać potencjału Sata 1 (czyli różnicy nie ma)

Cytat:
    Wiem że większość poleca i5 2500k ale czy aż tak wydajność podskoczy?

Względem P4? Pewnie z 5-krotnie.

Cytat:
    Jako że chcę kupić wszystko w sierpniu, ponieważ wyjeżdzam za tydzien do pracy i kolejne pytanie czy ceny w jakimś stopniu jeszcze spadną, wyjdzie jakiś inny podzespół godny uwagi?

GTX 660/660ti

Cytat:
    Jeszcze mi powiedźcie co jest bardziej przyszłościowe am3+ czy fm1. Takie pytania od laika. Dziekuję pozdrawiam.

LGA 1155.

Mam nadzieję że teraz ci wystarczy odpowiedzi.
  • #9 10890228
    Matiszek
    Poziom 9  
    Dziekuje slicznie za zainteresowanie czyli amd traci i traci.
  • REKLAMA
  • #11 10890254
    Matiszek
    Poziom 9  
    dokladnie tak. moze jeszcze alternatywa bedzie i3 zamiast 5 kurcze nie chce tyle pchac w pc, ale potem modernizowac to tez bez sensu,bo kiedy bym ta i3 na 5 wymienil to i grafika pewnie jakas nowa by doszla.
  • #12 10890262
    fiend_
    Poziom 43  
    Ocena: 223
    Jak włożysz i5 to i za 3 lata obejdzie się tylko ze zmianą karty ew. dokupienia dysku ssd i sprzęt będzie dalej rakieta, od paru lat wydajność w procesorach nie zwiększa się w szokujący sposób- wystarczy spojrzeć na i7-920 który w 2008 miał premierą i kosztował 1000zł, a nawet obecnie to jeden z najlepszych procesorów do gier.
  • #13 10890282
    Matiszek
    Poziom 9  
    A co myslisz o radeonie 6850 starczy jeszcze na chwile? Bo jak patrze to polecaja jeszcze w tanszych komputerach radeona 4850 a nowe gry czasem na medium dzialaja w rozsadnej rozdzielczosci.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór procesora do gier w przedziale cenowym 2500-3000 zł, z porównaniem procesorów Intel i AMD. Użytkownik zastanawia się, czy warto dopłacić 400 zł za procesor Intel, który jest bardziej wydajny i ma mniejsze zużycie energii, czy lepiej wybrać tańszy procesor AMD, który można podkręcić. Uczestnicy forum wskazują na lepszą wydajność procesorów Intel, zwłaszcza w kontekście gier, oraz sugerują, że inwestycja w i5 może być bardziej opłacalna na dłuższą metę. Wskazano również na konieczność wyboru odpowiednich komponentów, takich jak zasilacz i karta graficzna, z rekomendacjami dla modeli Radeon 6850 i GTX 660/660ti.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA