logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD Caviar HDD – ile godzin pracy i włączeń to bezpieczna żywotność dysku?

Gagarin__ 13 Maj 2012 12:39 19585 7
REKLAMA
  • #1 10891228
    Gagarin__
    Poziom 2  
    Witam
    Mam do was drodzy użytkownicy pytanie, Jaka jest bezpieczna żywotność dysków głównie firmy WD caviar ? Zastanawiam się czy by wymienić na nowe

Posiadam kilka dysków na których przechowuje filmy i inne prywatne rzeczy które nie chciał bym stracić. Średnia temperatura dysków 30' - 40'stopni

Gwarancje producenta mam głęboko w ζupie (co z tego ze na gwarancji WD przysłał mi nowy dysk jak dane straciłem )

Mam Kilka dysków,
    które średnio mają po 1400 włączeń i 6000h przepracowanych i się zastanawiam czy to dużo czy mało i zaczynam świrować ? :)
  • REKLAMA
  • #2 10891315
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2636
    Trwałość danych na dysku twardym jest od wielu rzeczy uzależniona. A awaria dysku to najczęściej czysto losowy przypadek (pomijam "ugotowanie" dysku, upadek itp).
    6k godzin to średnio mają dyski 4 letnie. Przykładowo w laptopie mam 5 letnim dysk pracował 12980h / ilość włączeń 2673. Parametry SMART ma dobre.
    Co jakiś czas należy kontrolować parametry SMART.
    Istotne dane dobrze jest zarchiwizować nawet na kilku nośnikach.
  • REKLAMA
  • #3 10891416
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3523
    Mam dwa dyski Seagate ~20000 godzin pracy ~1500 włączeń - nie ma z nimi najmniejszego problemu - żadnych wolnych sektorów, SMART OK.

Nie ma żadnej reguły czy i kiedy dysk padnie więc obowiązkiem jest wykonywanie kopii danych na innych dyskach/nośnikach.
  • REKLAMA
  • #4 10897645
    Gagarin__
    Poziom 2  
    Natrafiłem na ciekawy wykład na ten temat, może komuś się z przyda link
    Link

Wywnioskowałem ze po 4 latach zwiększa się prawdopodobieństwo awarii i to bardzo
  • REKLAMA
  • #5 10897670
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Z tego, co słyszałem, żywotność dysków twardych wynosi ok. 5 lat. Tak czy siak, wystarczy robić dwie rzeczy:
    1. Backup najważniejszych danych na niezależnym nośniku.
    2. Diagnostyka nośnika co jakiś czas (dla 5 letniego i starszego dysku częściej).

Jak to wygląda u mnie?
    1. Dwa bardzo stare dyski, z których jeden nie ma SMART nawet - 514MB WD i 2GB Seagate - obydwa działają, WD ma parę uszkodzonych sektorów. Wieku nie określę.
    2. Samsung 40GB - po 11 latach używania padły głowice.
    3. Samsung 80GB - 10 letni - działa do tej pory.
    4. Samsung 80GB - 9 letni - uszkodzony na skutek upadku, poza tym uszkodzeniem działa do tej pory.
    5. Seagate 500GB - działa już 5 lat bez problemów.
    6. Seagate 250GB - działa już 5 rok bez problemów.
    7. WD 120GB - po 3 latach używania padł bez ostrzeżenia - po odzyskaniu danych przestał być wykrywany - prawdopodobnie głowice.

Widać więc, że jest bardzo z tym różnie.
  • #6 10897834
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    Gagarin__ napisał:
    Wywnioskowałem ze po 4 latach zwiększa się prawdopodobieństwo awarii i to bardzo

A do tego, od daty wykładu z 2007r, pojemności HDD wzrosły, a jakość niekoniecznie.
  • #8 10901500
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    To były czasy i dyski. ;-)

Ale to była generacja produkcji rzeczy dobrych,
    a teraz produkuje się tanio i ekonomicznie...

Podsumowanie tematu

✨ Dyski twarde, w tym modele WD Caviar, mają zmienną żywotność, która zależy od wielu czynników, w tym od warunków pracy i liczby godzin użytkowania. Użytkownicy wskazują, że średnia żywotność wynosi około 5 lat, a po 4 latach ryzyko awarii wzrasta. Ważne jest regularne monitorowanie parametrów SMART oraz wykonywanie kopii zapasowych danych na niezależnych nośnikach. Przykłady użytkowników pokazują różnorodność doświadczeń z dyskami różnych marek, w tym Seagate i Samsung, z różnymi wynikami w zakresie awarii i trwałości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA