logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cabletech URZ0083 - brak sygnału i komunikat noCH na wyświetlaczu tunera

BB95 13 Maj 2012 17:19 12677 17
REKLAMA
  • #1 10892296
    BB95
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Mam problem, w moim mieszkaniu tuner odbiera bez problemu ale u mojej dziewczyny na wyświetlaczu pokazuje się tylko godzina (tuner w trybie czuwania) albo ---- w trybie włączony (świeci zielona dioda zasilania). Nic nie łapie, nie wypuszcza sygnału na TV, przy naciśnięciu przycisku MENU na pilocie wyświetla na wyświetlaczu tunera noCH. Może ktoś wie co z tym fantem zrobić??
  • REKLAMA
  • #2 10892347
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 337
    Będąc u dziewczyny trzeba ponownie przeprowadzić procedurę strojenia. Może sygnał z anteny jest słaby, albo trzeba go złapać z innego nadajnika.
  • #3 10892348
    leszekpo59
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    Witam. Podstawowe pytanie, czy u znajomej jest możliwośc odbioru DVB-T? O ile tak, to przyczyny należy szukać w układzie antenowym. Za mało danych, aby móc precyzyjniej pomóc. Niekiedy lokalizacja np blok dalej może nie dać pozytywnego rezultatu, bo jakiś blok stoi na drodze do anteny.
  • #4 10892472
    BB95
    Poziom 14  
    Przepraszam może źle to napisałem. Nie mam możliwości nic zrobić. Na wyświetlaczu wyświetlane jest tylko te 4 poziome kreski, nic nie wyświetla się na ekranie TV, nie można wejść do menu tunera przy prubie wejścia do menu wyświetla się na wyświetlaczu informacja noCH. Nie podaje sygnału na TV. Na TV jest wyświetlana informacja no signal.
  • REKLAMA
  • #5 10892550
    Kpc21
    Poziom 23  
    Ocena: 101
    To jest ten sam tuner i on u ciebie działa prawidłowo, u dziewczyny nie?

Może problem jest z kablem łączącym tuner z TV.
  • #6 10892559
    Fotodetektor

Poziom 30  
    Ocena: 335
    Czy ta informacja "no signal" jest z tunera podawana czy z telewizora. Jak podłączyłeś ten tuner-jakim przewodem?

Po odłączeniu może faktycznie tuner nie pamięta wcześniej zestrojonych kanałów.
    Konto firmowe:
    OMNI-SAT
    WP 11, Wołów, 56-100 | Strona WWW: www.omnisat.pl
  • #7 10892635
    BB95
    Poziom 14  
    Wyłączyłem tuner u siebie, mam CYFRA+ więc tuner nie jest mi już potrzebny, zawiozłem do niej i już się nie włączył. Nic się nie wyświetla na ekranie TV, podłączyłem kablem HDMI tym którym był podłączony u mnie. Komunikat no signal wyświetlany jest przez TV.

Dodano po 1 [minuty]:

Nie mogę nawet wejść do menu.
  • #8 10892851
    Fotodetektor

Poziom 30  
    ...a wybrałeś w TV odpowiednie wejście HDMI. Może to głupie, ale często się spotykam, że ludzie podłączają HDMI a nie wybierają w telewizorze wejścia. Telewior pokazuje, że brak sygnału a to nie jest wina tunera.

Nie twierdzę, że nie wiesz, ale muszę dopytać ;)

Jeśli to zrobiłeś to może podłącz tuner przewodem euro-euro. Włącz tuner i zobacz czy przełączy automatycznie się w telewizorze.

W ostateczności to może tuner padł??!!
    Konto firmowe:
    OMNI-SAT
  • #9 10892868
    BB95
    Poziom 14  
    Wejście HDMI mam tylko jedno, na euro też nie idzie, tak jakby tuner nie podawal wogóle sygnalu na wyjście. Jakby się zawiesił ale nie wiem jak go zresetować??
  • REKLAMA
  • #11 10892994
    @GUTEK@
    Poziom 31  
    Ocena: 367
    Raczej na mojej stronie nic przydatnego się nie znajdzie, tam mam tylko softy ;)

Czy jak podłączysz tuner spowrotem u siebie to masz obraz ok?

Napisz jaki to telewizor pod którym nie działa.

Jeśli u Ciebie tuner będzie działał możesz spróbować przywrócić ustawienia fabryczne, a potem ewentualnie na nowo przeskanować kanały.
  • REKLAMA
  • #12 10893233
    leszekpo59
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    Witam Ciekawy problem, ale spróbujmy koledze go rozwiązać. Myśle, aby tuner zabrac spowrotem do mieszkania gdzie wszystko było z odbiorem dobrze. O ile, tam będzie dobrze, to znaczy , że w tym drugim miejscu nie ma możliwości przy obecnej instalacji antenowej odbioru. Nasuwają sie pytania. Czy odbiór u znajomej jest realizowany poprzez indywidualny odbiór z anteny zewnętrznej? Czy
    BB95 nie odbiera sygnału u siebie z innej anteny nadającej niż znajoma? Co do zresetowania samego odbiornika , to w MENU NARZĘDZIA jest zakładka LOAD FACTORY DEFAULT i poprzez wybranie jej, wybraniu OK, wpisaniu hasła ( standartowo 0000) można przywrócić ustawienia fabryczne. Potem ponownie zainstalować wszystko jeszcze raz. Powodzenia - pozdrawiam.
  • #13 10893401
    BB95
    Poziom 14  
    Aby przywrócić ustawienia fabryczne trzeb aby wejść do menu. Tego też nie mam możliwości zrobić. W obu lokalizacjach antena jest naziemna, obie lokalizacje to wrocław, tuner nie działa niezależnie od tego czy antena jest podłączona czy nie. Nic nie działa. wyświetla tylko godzinę na wyświetlaczu jak jest w stanie czuwania i na tym koniec jego chęci współpracy
  • #14 10893432
    @GUTEK@
    Poziom 31  
    Ocena: 367
    To jak tuner ani u Ciebie gdzie działał, ani gdzie indziej nie daje obrazu to padł. Proste, oddać na gwarancje sam nic nie zrobisz.
  • #15 10894292
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917
    BB95 napisał:
    przy naciśnięciu przycisku MENU na pilocie wyświetla na wyświetlaczu tunera noCH.
    Na wyświetlaczu wyświetlane jest tylko te 4 poziome kreski,
    To albo wyświetla i reaguje na pilota albo nie?
  • #16 10894294
    Fotodetektor

Poziom 30  
    Na to wychodzi kolego, że jest uszkodzony. Powiedzmy, że podobny problem miałem z Opticumem. Nic się nie wyświetlało tylko świeciła kontrolnie dioda zielona tak jakby był włączony. Nic nie pomogło i poszedł do naprawy.

To chyba tyle w całej sprawie ;)
    Konto firmowe:
    OMNI-SAT
  • #17 11790753
    lukaszekb1986
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam . Do urz0083 wgralem soft od tht501 urzadzenie sie wlancza lecz nie znajduje zadnego kanalu . Problem polega na tym ze nie moge z powrotem wgrac orginalego oprogramowania . Przy takiej prubie wyskakuje komunikat ze soft jest nie odpowiedni. Prosze o pomoc w rozwiazaniu problemu
  • #18 13314729
    BB95
    Poziom 14  
    Zamykam temat. Sprzedawca wymienił sztuka za sztukę i jest ok.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z tunerem Cabletech URZ0083, który działa poprawnie w jednym miejscu, ale w innym (u dziewczyny) nie wyświetla sygnału, pokazując jedynie godzinę lub komunikat "noCH". Użytkownik nie może uzyskać dostępu do menu tunera ani sygnału na telewizorze, co sugeruje, że tuner może być uszkodzony. W dyskusji poruszono kwestie związane z podłączeniem kabli, wyborem odpowiedniego wejścia HDMI w telewizorze oraz możliwością resetowania tunera. Ostatecznie, jeśli tuner nie działa w żadnej lokalizacji, może być konieczna jego wymiana na gwarancji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA