logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ankieta - Gwara poznańska.

Kajtek_170 14 Maj 2012 12:04 1997 10
REKLAMA
  • #1 10894710
    Kajtek_170
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    Witam.
    Jeżeli ktoś z was ma chęć i 5 minut czasu, to zapraszam do wypełnienia mojej ankiety o gwarze. Ankieta jest skierowana do mieszkańców całej Polski, nie tylko Poznaniaków. Można dowiedzieć się parę ciekawych rzeczy z niej.;)
    Potrzebuję to prezentacji na maturę z j. Polskiego
    Wyniki opublikuje do końca tygodnia. Pozdrawiam i z góry dziękuję wszystkim chętnym za pomoc ;)
    www.tnij.org/gwara-poznanska
  • REKLAMA
  • #2 10894758
    tehaceole

Poziom 28  
    Ocena: 212
    A niech mnie... Człowiek nawet sobie sprawy nie zdaje z tego jak często używa w życiu codziennym pewnych określeń, których znaczenie zna, ale nie wie kompletnie nic o ich pochodzeniu :) Świetny pomysł z tą ankietą Kolego.

Powodzenia :)

Tak na marginesie (bez urazy) przypomniał mi się stary dowcip: "Kim jest Poznaniak? To Szkot wygnany z kraju za rozrzutność".
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
    Maszkowo 24 B, Maszkowo, 75-558 | Strona WWW: www.stsystem.pl
  • REKLAMA
  • #3 10895109
    SQ9MTI
    Poziom 19  
    Tej wuchta wiary w ankiecie odpowiadać mają. :)
  • #4 10896680
    kybernetes
    Poziom 39  
    Ocena: 1485
    Ankieta zawiera, niestety, kilka błędów. Jej wyniki będą przez to bezsensowne.
  • #5 10896697
    Kajtek_170
    Poziom 22  
    A konkretnie kolego? jakie wg Ciebie są błędy?
  • REKLAMA
  • #6 10896799
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2498
    Mam w nosie te wszystkie naciągane ankiety i inne cuda wianki, ale w tym jednym przypadku niech Ci będzie :D

Pozdrowienia dla Libanu :lol:
  • REKLAMA
  • #7 10896823
    Kajtek_170
    Poziom 22  
    A dziękuję bardzo. Przemo9826 oraz pozostałym kolegom ;)
  • #8 10896907
    kybernetes
    Poziom 39  
    Cytat:
    Słownictwo

Zaznacz słowa które znasz i byłeś pewien ich znaczenia:
    [...]

Tu należy sprecyzować, że chodzi o znaczenie podane w przytoczonej liście słów. Cześć tych słów ma inne znaczenie w innych dialektach polszczyzny. Można być pewnym ich znaczenia, tylko że to znaczenie będzie inne jak w liście. W zależności jak kto "przetrawi" polecenie u góry tak napisze, jeden tak inny siak.

Cytat:
    Zaznacz związki frazeologiczne których znaczenie w gwarze poznańskiej znasz:

Tu też takie dziwne sformułowanie: "których znaczenie w gwarze poznańskiej znasz". Przecież część z tych sformułowań nie jest specyficzna tylko dla poznańszczyzny, funkcjonuje w potocznym języku ogólnopolskim bądź w jego dialektach. Tak więc jeśli np. znaczenie zwrotu "mieć dryg (do czegoś)" jest mi znane a nie jestem poznaniakiem i poznańskiej gwary nie znam to co mam napisać? Tak czy nie? Jedni napiszą tak inni siak.

Cytat:
    Czy zdąża Ci się używać słów z gwary poznańskiej nie zdając sobie z tego sprawy? *

Tak
    Nie

To również złe pytanie. osoby znające gwarę poznańska mogą na nie odpowiedzieć, osoby tej gwary nie znające, nie identyfikujące jej - nie odpowiedzą na żadne z tych pytań (jeżeli nie chcą skłamać). Albo odpowiedzą losowo.
    Tak na marginesie: czy określenie "zdąża Ci się używać" pochodzi z poznańskiej gwary czy to pomyłka?
  • #9 10896991
    Kajtek_170
    Poziom 22  
    Ad 1 Zgadzam się. niestety nie mogę tego zmienić, bo wtedy zresetują mi się dotychczasowe odpowiedzi.
    Ad 2. Prawdopodobnie jeżeli takie związki istnieją w języku ogólnopolskim, to przenikały do niego z gwary. Są nawet udokumentowane przypadki takie. Czytałem o tym gdzieś. Tutaj też trzeba zauważyć, ze niektóre z gwarowych słów czy związków może się pokrywać z innymi gwarami, szczególnie opartymi o ten sam zabór - pruski.
    Ad 3. Skoro przeczytałeś poprzednia punkty ankiety, to zdajesz sobie sprawę czy słowa które w były w swojego rodzaju słowniczkach są używane czy też nie. Na tej podstawie można odpowiedzieć.
    Ad 4. Oczywiście literówka. jednak również nie mogę edytować, bo stracę dotychczasowe rozwiązania tego pytania. taki urok Google Docs ;)
  • #10 10897012
    telbod
    Poziom 32  
    Ocena: 239
    Jaka gwara poznańska...:)) Jedź z tym słownikiem do Lubawy, Nowego Miasta Lubawskiego.... to jakieś 200km od poznaniaków. Gwarantuje że sie dogadasz. W sklepie typu market, osiedlowy...nie mylić z piwnicą...:)) poproś o "sznekę z glancem" u mechanika powiedz że ci "kasta galopu" sie uszkodziła. Będą ciebie traktować jak "brachola"......
  • #11 10897117
    kybernetes
    Poziom 39  
    To dlatego, że nie ma czegoś takiego jak gwara poznańska. To tak jakby dialekty mazowieckie określać terminem "gwara warszawska". W przypadku "gwary poznańskiej" chodzi generalnie o dialekty wielkopolskie.

A Nowe Miasto Lubawskie leży na pograniczu obszaru dialektowego wielkopolskiego i mazowieckiego. Wpływy kulturowe szły tu z zachodu więc należy się spodziewać, że - szczególnie w ośrodkach małomiejskich - ma przewagę dialekt wielkopolski z jego niemieckimi naleciałościami.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat ankiety dotyczącej gwary poznańskiej, skierowanej do mieszkańców Polski. Uczestnicy podzielili się swoimi spostrzeżeniami na temat użycia określeń w codziennym życiu oraz pochodzenia niektórych słów. Zwrócono uwagę na błędy w ankiecie, które mogą wpłynąć na jej wyniki, oraz na różnice w znaczeniu słów w różnych dialektach polszczyzny. Pojawiły się również żarty i odniesienia do innych regionów, co podkreśliło różnorodność językową w Polsce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA