logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Określenie zwrotów a prawo...

_PREDATOR_ 30 Maj 2008 08:30 1856 6
REKLAMA
  • #1 5196499
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Jestem Polakiem, jeżeli ktoś do mnie powie:
    Ty Polaku, to nie obrażę się.
    Jestem Romem, jeżeli ktoś zwróci się do mnie:
    Ty cyganie, to czy jest to rasizm/ złamanie prawa?
    (Pytam w imieniu kolegi, nie ma internetu ;) ).
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #2 5196724
    Filip
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Czyśbyś 'podjudzał' ?
    (w imieniu kolegi, humanisty)
  • REKLAMA
  • #3 5196758
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    Wg mnie tak może to zostać zinterpretowane to jak z murzynem i afroamerykaninem ;) To pierwsze ma wydźwięk raczej pejoratywny tzn jest tak powszechnie przyjęte i to tu kryje sie jego obrażalność (chyba wymyśliłem nowe słowo ;P chodzi mi o zdolność wyrazu do obrażania w kontekście nie tylko jego znaczenia ale również pewnego kontekstu kulturowego ;) )
    Choć jak mam być szczery to jestem zwolennikiem nieprzesadzania z poprawnością są takie sfery życia w których dobrze jest nazwać sprawę po imieniu a nie na około (i żeby nie było, nie mam tu na myśli murzynów czy cyganów)

Po prostu czasem jakiś wyraz z znaczy więcej na przykład wyraz cygani niesie ze sobą troszkę stereotypów o ich złodziejstwie i tak dalej i w tym kontekście może to być uznane za obraźliwe bo na przykład nikt nie mowie ze Romowie kradną bo we wszystkich miejskich legendach kradną "zawsze" cyganie. Podobnie język żyje i znaczenie wyrazów w czasie może sie zmieniać i na przykład (wziołem ten wyraz z pana Tadeusza ;) ) nazwę kogoś kutasem to ten ktoś nie koniecznie będzie myśleć ze chodzi mi o tego kutasa :
    "Przy którym świecą gęste kutasy jak kity,"

Ale co do meritum rasizm to powiedzenie znacznie ostrzejsze i podejrzewam ze bardziej złe było by nazwanie przez nazwanego cyganem nazywającego rasista ;).
    A co do prawa to żaden przepis wprost nie zabrania nazywać cyganów cyganami. Podejrzewam ze nazwany cyganem musiał by sie w spadzie poważnie napocić by uznano to za obrazę bo mimo wszystkich stereotypów jednak jest to wyraz występujący w języku dość powszechnie.
  • #4 5196916
    Michal19881
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 62
    Delikatna jest granica między zwrotem potocznym a wulgarnym, należy więc uważać.
  • REKLAMA
  • #5 5205021
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 557
    Należy zachować poprawność polityczną, bo można dostać po tyłku. Powinno się powiedzieć "Ty romie". Nazwanie kogoś cyganem jest obraźliwe. Tak samo nie należy nazywać Murzynów murzynami tylko afroamerykanami. W innym przypadku może dojść nawet do ekstradycji ;-) do stanów zjednoczonych. Myślę, że szybko zostało by to zniesione ze względu na spryt narodu polskiego oraz innych nacji słowiańskich. Nie chciałoby się osobom zainteresowanym wyczekiwać na wizę w konsulacie i płacenie za nią. Wystarczyłoby wtedy nazwać afroamerykanina murzynem i wizyta w USA gotowa. W taki oto sposób doszłoby do wyludnienia Polski i rząd Polski aby mieć kim rządzić musiałby zająć stanowcze stanowisko. Powiem więcej wielu kryminalistów byłoby takim obrotem sprawy zainteresowanych. Następnie inne narodowości biorąc z nas przykład podjęłyby podobne działąnie i rozpocząłby się masowy exodus ludności do USA. Doprowadziłoby to do zaognienia sytuacji na świecie i pociągnęłoby za sobą zmianę konstytucji USA i ustawodastwa. Lobby afroamerykańskie mając na uwadze takie działania prowadzi zakrojone na szeroką skalę akcje do wyciszenia zaistniałych sytuacji.
  • #6 5205052
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Kolego keseszel, czy kolega pisze powieść z serii political fiction czy też się koledze przepisy pozajączkowały po prostu?
  • REKLAMA
  • #7 5205101
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 557
    Tak mi się nasunęło przy tej poprawności politycznej, bo nie tak dawno rozmawialiśmy w pracy na podobny temat.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prawnych i społecznych aspektów używania określeń etnicznych, takich jak "Polak" czy "cygan", w kontekście potencjalnego naruszenia prawa lub rasizmu. Uczestnicy wskazują, że określenie "Polak" nie jest obraźliwe, natomiast "cygan" może mieć negatywne konotacje kulturowe i stereotypowe, co może być uznane za obraźliwe. Podkreślono, że granica między zwrotem potocznym a obraźliwym jest delikatna i wymaga ostrożności. Zwrócono uwagę na konieczność zachowania poprawności politycznej, sugerując używanie formy "Ty romie" zamiast "Ty cyganie". Wskazano również na zmieniające się znaczenie słów w czasie oraz na różnice w odbiorze określeń w różnych kulturach. W dyskusji pojawiły się także humorystyczne i hipotetyczne uwagi dotyczące konsekwencji prawnych i społecznych takich określeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA