logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przepięcia USB: Uszkodzenie HUB-a, drukarki i pendrive'ów po podłączeniu

piastun88 14 May 2012 19:48 1390 5
  • #1 10896257
    piastun88
    Level 9  
    Rate: 5
    Witam serdecznie

Dziwna sytuacja nastała ... pierwszy raz widzę takie kwiatki. Otóż jakiś czas temu, gdy nie było mnie w domu brat zaczął przepinać kable USB w stacjonarnym komputerze. Miałem podpięty HUB, do którego były podpięte mysz i klawiatura. Wszystko chodziło bez zastrzeżeń, do momentu w którym brat zaczął żonglować kablami. Suma sumarum HUB usb przestał funkcjonować, oraz drukarka :/ Okazało się że brat podpiął drukarkę pod HUB i pewnie nastąpiło jakieś przepięcie. W drukarce siadła płyta główna... ale to nie koniec. Dzisiaj ojciec powiedział mi że w ten dzień podpinali również pendrive`y pod ten HUB i co się okazało - one również przestały funkcjonować :/ Czy ktoś mógłby wytłumaczyć mi zaistniałą sytuację? Mam nadzieję, że w miarę jasno wszystko przedstawiłem.
  • #2 10896340
    polonez15
    Level 33  
    Help: 174
    Rate: 894
    Pomiary -chociażby napięcie na USB i czy nie występuje ono na liniach transmisji.
  • #3 10896434
    12pawel
    Level 34  
    Help: 207
    Rate: 696
    Do autora:
    Zrób pomiary jak napisał polonez15 daj wyniki i zobaczymy. czy w innych gniazdach też są problemy? bo być może ten hub się zepsuł i daje napięcie na piny z transmisją danych .
  • #4 10896666
    gacek161
    Level 17  
    Help: 14
    Rate: 37
    Raczej nie napięcia a biegunowość. Możliwe że któreś USB jest źle podłączone na płycie głównej
  • #5 10896731
    robertamel
    Level 27  
    Help: 115
    Rate: 56
    Można uszkodzić port usb gdy np pod napięciem włączamy urządzenie które powinno być włączone do gniazda z bolcem uziemiającym np drukarka laserowa a nie jest uziemione.
  • #6 10897452
    piastun88
    Level 9  
    Rate: 5
    Drukarki laserowej nie posiadam... w sumie teraz to już nie ma większego znaczenia. Napięcia nie zmierzę gdyż nie mam za bardzo jak :)
    Krótkie pytanko jeszcze: te pendrive`y to pewnie już są też do wyrzucenia? Czy może jest jakaś szansa by odzyskać z nich dane?

Moderated By DriverMSG:

To nie forum jasnowidzów i nie będziemy dyskutować bez odpowiednich danych. Regulamin pkt:
    3.1.15. Zabronione jest publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum. Tytuł wpisu powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.

ADVERTISEMENT