logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Metoda potencjałów węzłowych - źródła sterowane - prośba o sprawdzenie

kevirek 15 Maj 2012 18:44 612 2
REKLAMA
  • #1 10899531
    kevirek
    Poziom 9  
    Witam,

mam problem przy rozwiązywaniu zadania na metodę potencjałów węzłowych ze źródłem sterowanym:

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Sprawdzałem już kilka razy, ale cały czas wychodzą mi takie dziwne potencjały $$V_1=\frac{750}{11} [V]$$ i $$V_3=\frac{50}{11} [V]$$.

Gdy próbuję wyznaczać prądy, to wyniki wychodzą mi zupełnie inne, niż gdy liczyłem metodą oczkową. Podaję prądy obliczone z metody oczkowej:

$$I_1=1,875 [A]\\ I_2=1,25 [A]\\ I_3=2 [A]\\ I_4=0,75 [A]\\ I_5=-0,625 [A]$$

W którym miejscu popełniam błąd? (Do macierzy wstawiłem równania (1''') i (3')).
  • REKLAMA
  • #2 10899717
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    kevirek napisał:
    Witam,

mam problem przy rozwiązywaniu zadania na metodę potencjałów węzłowych ze źródłem sterowanym:

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Równania powyższe masz zapisane błędnie, wręcz należy napisać, że na tzw, 'wariackich papierach', a załącznik - fotka - zamieszczona nieregulaminowo, na "żabim" serwerze, a nie na to przeznaczonym serwerze elektrodowym ...
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany.

kevirek napisał:
    Sprawdzałem już kilka razy, ale cały czas wychodzą mi takie dziwne potencjały $$V_1=\frac{750}{11} [V]$$ i $$V_3=\frac{50}{11} [V]$$.

Gdy próbuję wyznaczać prądy, to wyniki wychodzą mi zupełnie inne, niż gdy liczyłem metodą oczkową. Podaję prądy obliczone z metody oczkowej:

$$I_1=1,875 [A]\\ I_2=1,25 [A]\\ I_3=2 [A]\\ I_4=0,75 [A]\\ I_5=-0,625 [A]$$

W którym miejscu popełniam błąd? (Do macierzy wstawiłem równania (1''') i (3')).
    Patrz wyżej ... :!: :idea: :shock: ... a pokazać Tobie te, wręcz kardynalne, błędy = rozwiązać to banalne zadanie za Ciebie.
    A tu na przeszkodzie staje Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany oraz podczepione tematy Moderatora w tym Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany.
    Jednym słowem, właściwe miejsce dla tego tematu jest w koszu.
  • #3 10899748
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - p.3.1.17 orazAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Forum nie zastępuje zajęć/wykładów, podręcznika lub innej, podobnej tematycznie literatury.
REKLAMA