logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire 5551G - Pętla Recovery po przywracaniu systemu Windows 7

stachu.108 15 Maj 2012 20:12 5162 25
REKLAMA
  • #1 10899994
    stachu.108
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam jestem posiadaczem Acera Aspire 5551g.
    Przez rok działał dobrze. W pewnym momencie po prostu przestał działać a każda próba uruchomienia Win kończyła się blue screenem.
    Sformatowałem partycje C: i przywróciłem z opcji Recovery system. System się włączył więc byłem bardzo szczęśliwy.

Jednak po pierwszym wyłączeniu laptopa wszystko się zepsuło.
    Teraz za każdym razem gdy włączam laptopa wyskakuje mi opcja recovery i nie ma możliwości ominięcia tego. Kolejne przywracania znów ją odpalają. I to taka pętla.
    Jest to Win7 Home premium. Nie jestem w stanie powiedzieć ilu bitowa edycja bo zapomnieli tego nadmienić na naklejce.

Oczywiście wyłączyłem biosie opcje recovery ale nic to nie pomogło.

Proszę o wyrozumiałość gdyż to mój pierwszy post na tym forum.
  • REKLAMA
  • #2 10900026
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Nie ustawiałeś przypadkiem flagi boot na partycji recovery ? Daj scrin z zarządzania dyskami.
  • #3 10900070
    stachu.108
    Poziom 9  
    Gdzie mogę w coś takiego wejść? Jeśli jest to dostęp do systemu to jest problem bo nie mam do niego dostępu :(

Nowe objawy. Komputer ci kilka minut wydaje jeden krótki dzwięk. Chodzi o piszczenie.
  • REKLAMA
  • #4 10900096
    linuks
    Spec od komputerów
    Piszesz ,że system się uruchamia prawidłowo i dopiero po restarcie następuje ponowne przywracanie z recovery. A teraz piszesz ,że nie masz dostępu do systemu. Nie rozumiem.
  • #5 10900122
    stachu.108
    Poziom 9  
    System uruchomił się raz. Po tym jak go wyłączyłem powstał problem. Za każdym razem gdy włączam komputer uruchamia mi się "Acer eRecovery Maganement" I nie ma opcji żeby go ominąć. Komputer nie zależnie wydaje co kilka minut jeden krótki sygnał.
  • #7 10900158
    stachu.108
    Poziom 9  
    W tym Recovery masz dwie opcje.
    Przywróć system w całości do ustawień fabrycznych i Przywróć system operacyjny i zachowaj dane użytkownika. Bez względu której opcji się nie wybierze po skończonej robocie i tak na powrót odpala ten program. Jak skończy to musi się zresetować i po resecie pętla się powtarza.

Jest jeszcze opcja zakończ ale powoduje ona tylko reset komputera.

Dodano po 1 [godziny] 16 [minuty]:

Oto screeny.

Acer Aspire 5551G - Pętla Recovery po przywracaniu systemu Windows 7 Acer Aspire 5551G - Pętla Recovery po przywracaniu systemu Windows 7

Dodam że przy kilku restartach kompa w końcu wchodzi do systemu.
  • REKLAMA
  • #8 10901377
    linuks
    Spec od komputerów
    Witam.
    Podaj SMART dysku. Disk health zakładka atributes.
    Jeżeli nie zrobiłeś dysku kopi zapasowej to zrób.
    Zrób też dysk naprawy systemu.
    Panel sterowania/system i zabezpieczenia/kopia zapasowa/przywracanie Tworzenie dysku naprawy systemu.
    Pozdrawiam
  • #9 10901915
    stachu.108
    Poziom 9  
    Witam oto screen którego potrzebujesz.

Mam kilka pytań.
    1.Co będę potrzebował do zrobienia kopii zapasowej tego dysku?
    2. Jest na nim partycja RECOVERY. Będzie działała nadal jak powinna?

Prosił bym o trochę dokładniejszy opis co zrobić ;)

Dzięki za wyrozumiałość.
    Pozdrawiam.

PS.

Wszystko spowodowane jest pewnie jakimś głupim błędem...
    Ale to wydaje mi się dziwne:

Acer Aspire 5551G - Pętla Recovery po przywracaniu systemu Windows 7 Acer Aspire 5551G - Pętla Recovery po przywracaniu systemu Windows 7
  • #10 10901935
    Damian0396
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Płyt dvd zależy ile masz gb zajętego miejsca.. Tak partycja bd chodzić prawidłowo.
    Pozdrawiam:D
  • #11 10902055
    stachu.108
    Poziom 9  
    Zakupiłem sporą ilość płyt DVD.
    Chciał bym przejść do robienia kopi.
    Właśnie staram się uruchomić winde.

Moje pytanie jakiego programu najlepiej użyć do takiej kopii?
    Jakie ustawienia wybrać?

Pozdrawiam.
  • #12 10902127
    linuks
    Spec od komputerów
    Witam.
    Dysk jest uszkodzony. Trzeba zerowanie robić. Powinno pomóc jeżeli błędy logiczne.
    Partycja recovery będzie działała. Po zerowaniu przywrócimy dysk do stanu jak obecnie. Masz może pena lub dysk USB ?
  • #13 10902134
    stachu.108
    Poziom 9  
    Nie ten program pobierałem?
    No przecież screeny robiłem w tym programie.
  • #15 10902140
    stachu.108
    Poziom 9  
    Kupiłem płyty jak zaleciłeś i chcę zrobić backup dysku tylko że nie mogę znowu odpalić windy.
    Pewnie zaraz zaskoczy tylko nawet jeżeli to nie mam pojęcia jak ten backup zrobić... :(

Dobra Winda po wielu próbach odpalona :)
    Co dalej mogę zrobić?
  • #16 10902154
    linuks
    Spec od komputerów
    Panel sterowania/system i zabezpieczenia/kopia zapasowa/przywracanie Tworzenie dysku naprawy systemu.
    Najpierw to zrób dysk naprawy systemu. Backup zrobimy później. Pomału i po kolei.

Dodano po 8 [minuty]:

linuks napisał:

Tu masz instrukcję str13 jak zrobić DVD kopi zapasowej.
    http://www.komputerpc.pl/instrukcje/index.php?dzial=instrukcje&a=rwi&id=512
  • REKLAMA
  • #17 10904166
    stachu.108
    Poziom 9  
    Dobrze wszystko zrobione.
    Dysk naprawy systemu i Recovery na 3 DVD.
    Jeżeli chodzi o Recovery to wybrałem opcje "Utwórz płytę ustawień fabrycznych". Jeśli wszystko dobrze to tutaj moje pytanie...
    Czy na tych płytach znajduje się ta partycja Recovery?

Jeżeli wszystko się zgadza możemy przejść do następnego kroku.
    O ile pamiętam chodziło o zerowanie dysku.

Proszę o dalsze instrukcje.
    Pozdrawiam
  • #18 10904379
    linuks
    Spec od komputerów
    Partycja recovery jest na DVD co zrobiłeś.
    Na wszelki wypadek zrobimy jeszcze jedną kopię partycji recovery i oczywiście kopię MBR.
    Uruchom partedmagic. Zamontuj partycję ada3 i wpisz w terminal.
    dd if=/dev/sda of=/media/sda3/kopiambr bs=512 count=1
    Potem wpisz w terminal partimage i wykonaj kopię partycji sda1. Jako ścieżkę do obrazu podaj /media/sda3/kopiarecovery
    Pozostaw ustawienia domyślne.Na sda3 będzie kilka plików kopiarecovery po 2GB różniących się nr to skopiuj wszystkie.
    Zrób też kopię partycji sda2 analogicznie jak sda1 tylko daj inną nazwę oczywiście.
    Po zrobieniu kopi zgraj pliki na zewnętrzny nośnik.Program do wypalania DVD w pmagic to xfburn.
    Jak będzie trzeba to dam filmik z partimage.
    Pozdrawiam
    Po wykonaniu tego dopiero zerowanie.

Nawigacja w partimage strzałkami kursora. Przejście do następnej sekcji klawisz TAB
    Zerowanie robimy wpisując w terminal
    ddrescue --force /dev/zero /dev/sda
    Wszystkie dane zostaną BEZPOWROTNIE usunięte.Upewnij się ,że kopie są na zewnętrznych nośnikach. Nie zapomnij o MBR.
    Po zerowaniu sprawdż SMART ponownie.
  • #19 10904473
    stachu.108
    Poziom 9  
    Dobra jednak przydał by się filmik :) bo boje się że po opisie coś źle zrobię ;/

Dobra mam 2 pytanka:
    1. Czy anagloicznie jak do recovery pierwszej partycji, w drugiej powinienem zmienić nazwę np na recovery2?
    Chodzi mi o to że w pierwszej kopi ścieżki użyłem "/media/sda3/kopiarecovery"
    czy robiąc kopie drugiej partycji mam napisać to samo czy zmienić na kopiarecovery2" ?

2. Czy MBR i Recovery muszę nagrać na DVD? Czy może to być jakikolwiek inny nośnik?

Dobra czyli jak poszaleje to mogę te wszystkie pliczki zgrywać na pendrivy ewentualnie wszystko na dysk przenośny tak? Pytam dla pewności.
  • #20 10904641
    linuks
    Spec od komputerów
    Jaką nazwę dasz to wszystko jedno. Ważne żebyś wybrał właściwą partycję. Na jaki nośnik skopiujesz to wszystko jedno jest. Jakego masz pena bo może bezpośrednio na pena się zrobi kopie ? Można zrobić kopie bezpośrednio na dysk przenośny. Odpadnie kopiowanie i bezpieczniej bo kopia na uszkodzonym dysku to zawsze ryzyko. Jeżeli na dysk przenośny będziesz robił kopie lub na pena to trzeba zamontować. Powinny być widoczne jako sdb1 i zmodyfikować ścieżki w partimage z sda na sdb
  • #21 10904653
    stachu.108
    Poziom 9  
    W kopii MBR wszystko grało tylko nie chciało przejść przez komendę "dd if=/dev/ada of=/media/sda3/kopiambr bs=512 count=1" więc zmieniłem ją na "dd if=/dev/sda of=/media/sda3/kopiambr bs=512 count=1"

Chodzi tutaj dokładnie o ada i sda po if'ie. Uznałem to za literówkę więc zmieniłem.
    Mam nadzieje że dobrze.
  • #22 10904705
    linuks
    Spec od komputerów
    Sory za literówkę. Mój błąd. Przepraszam. Spróbuj partimage czy idzie bo spać się wybieram a chcę być pewny ,że jest ok. Bo diabeł tkwi w szczegółach.
  • #23 10904730
    stachu.108
    Poziom 9  
    Partimage przeszedł i mam kopie sda1 i sda2 teraz mogę robić zerowanie.
    Tylko że na sda3 mam tego windowsa ale jego kopiować nie muszę bo to świeża kopia z recovery.
    Chyba że muszę nie wiem...

Jeśli nie to zaraz daje screena po zerowaniu
  • #24 10904794
    linuks
    Spec od komputerów
    Nie ma sensu kopiować sda3.Zerowanie trochę potrwa.Po zerowaniu SMART i zobacz czy nie ma nic na różowo. Jak nie ma to możesz przywrócić MBR poleceniem.
    dd if=scieżka do pliku kopiambr of=/dev/sda bs=512 count=1
    System możesz zainstalować z tych 3 DVD co zrobiłeś. Pierwsza DVD jest bootowalna.
    Dobranoc
  • #25 10910379
    stachu.108
    Poziom 9  
    Wszystko działa pięknie i kolorowo :)
    Wielkie dzięki za pomoc.
    Różowych miejsc nie ma na dysku, sprawdzone przed przywracaniem jak i po :)

Wielkie dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam.
  • #26 10910395
    linuks
    Spec od komputerów
    Zrób sobie kopię sprawnego systemu z własnymi ustawieniami. Niezastąpiona rzecz w przypadku uszkodzenia systemu, wirusa czy iinnej przypadłości.Kila minut i system jak nowy.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiadający laptopa Acer Aspire 5551G napotkał problem z pętlą odzyskiwania systemu Windows 7 po próbie przywrócenia systemu. Po sformatowaniu partycji C: i użyciu opcji Recovery, system uruchomił się, ale po pierwszym wyłączeniu laptopa ponownie wpadł w pętlę odzyskiwania. Użytkownik nie miał dostępu do systemu, a BIOS nie pomógł w rozwiązaniu problemu. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie flag boot na partycji recovery, wykonanie kopii zapasowej dysku oraz użycie narzędzi takich jak Parted Magic do zarządzania partycjami. Po wykonaniu kopii partycji recovery i MBR, użytkownik przeprowadził zerowanie dysku, co pomogło w rozwiązaniu problemu. Ostatecznie system został przywrócony do działania, a użytkownik został zachęcony do stworzenia kopii zapasowej sprawnego systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA