logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie anteny do UMTS 900/2100 dla lepszego uploadu w Nowej Wsi Lęborskiej?

ones 15 Maj 2012 23:34 2738 7
REKLAMA
  • #1 10901066
    ones
    Poziom 10  
    Witam! Mam kilka pytań.
    Aktualnie mam do anten UMTS 900 i UMTS 2100 jakieś 1-2 km. Aktualnie na samym patyku osiąga mi prędkość około 4 mb download i 0,5 mb upload (sprawdzane w play). Na patyku czyli ich standardowym dodawanym tym małym modemie (?).
    Teraz pytania jakie mam..
    Jaką maksymalną preękość uploadu mogę uzyskać po zamontowaniu porządnych anten? Jakie anteny polecacie aby ta jakość naprawdę dobrze się poprawiła?
    Jaki internet polecacie, play cry plus cry t-mobile? Chodzi mi o jak największą ilość transferu i możliwość uzyskania jak największego uploadu. Uzyskam około 2 mb uploadu przy naprawdę bardzo dobrym zasięgu w HSPA+? W play'u łapało mi go chyba z 2 kreskami na 5.

Fajny byłby LTE ale według http://mapa.btsearch.pl/ - najbliższa antena niestety 40-60 km od mojego miejsca zamieszkania, więc nie ma szans.
    Sprawdzałem też według tej mapu anteny UMTS , moja miejscowość to: Nowa Wieś Lęborska na Pomorzu.
  • REKLAMA
  • #2 10901487
    ones
    Poziom 10  
    Z chęcią przeniósłbym to do Sieci, internet. Bo nie mówimy tu tylko i dostępności. Mogę prosić o przeniesienie?
  • REKLAMA
  • #3 10901569
    witoj
    Poziom 30  
    Ocena: 138
    Jakim modemem to testujesz ?
    Do UMTS900MHz z odległości 2km nie potrzeba żadnej anteny.
    Ilość transferu zależy też od ile kasy miesięcznie chcesz na to wydać ?
  • REKLAMA
  • #4 10901578
    ones
    Poziom 10  
    Myślę, że 200 zł spokojnie, może być więcej, do 400-500 zł.
    Zależy mi na wysokim uploadzie, osiągnę wogle upload około 2mb? Jest taka możliwość przy takim internecie mobilnym na UMTS900MHz? W play niby oferują ten internet 21 mb, lecz jak to jest tam z uploadem?
    Mówię o antenie aby polepszyć sygnał i szybkość, chyba w takim wypadku polepszy go? Jak to wygląda z pingiem? Wyskakiwało mi ponad 110 ms, czy w przypadku podłączenia anteny spadnie do powiedmzy ~40 ?
  • #5 10901588
    Damian nr1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Inna antena (czyt. lepsza) podbije Ci sygnał max o 10% a raczej sprawi bardziej stabilne Twoje połączenie.

Rozwiązanie Twojego problemu zaliczało by się do; przerost formy nad treścią.

i jak to mówią "z gówna bata nie ukręcisz".

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 10901604
    witoj
    Poziom 30  
    Upload realny sprawdzisz w play wkładając do modemu kartę sim play flash na niej nie ograniczają szybkości i również sprawdzi się obciążenie nadajnika(sprawdź w różnych godz. i nocnych)
    Ja mam taki http://speedtest.net/result/1935814865.png
  • #7 10901612
    ones
    Poziom 10  
    A jaki masz zasięg? Jakiego modemu używasz? Dziś skoczyłbym do sklepu i kupił odrazu play fresh (fresh tak?). Mogę go normalnie do tego palca od play włożyć i sprawdzać? (Palec muszę pożyczyć od znajomej).
    Odrazu zapytam o ceny w play fresh, lie kosztuje 1 gb? Ile musiałbym płacić aby mieć te 40 gb?
  • #8 10901752
    witoj
    Poziom 30  
    Play flesh jest do rozmów i internet jest bardzo drogi użyj go tylko i wyłącznie do testu np.tu http://www.speedtest.net/
    Huawei e3131 , ok -97dBm
    Jak będziesz miał modem to podaj jaki i jaka jest jego wersja.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z Nowej Wsi Lęborskiej poszukuje informacji na temat anten do UMTS 900/2100, aby poprawić prędkość uploadu. Obecnie osiąga prędkości 4 Mb/s download i 0,5 Mb/s upload przy użyciu standardowego modemu. Pytania dotyczą maksymalnej prędkości uploadu, rekomendacji anten oraz porównania ofert operatorów (Play, T-Mobile). Użytkownik rozważa budżet do 500 zł na anteny i zastanawia się nad wpływem anten na stabilność połączenia oraz ping. Odpowiedzi sugerują, że lepsza antena może poprawić stabilność sygnału, ale niekoniecznie znacząco zwiększyć prędkość. Użytkownicy polecają testowanie prędkości z kartą SIM Play Fresh, która nie ogranicza prędkości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA