Mam problem, bo muszę na szybko zrobić coś jakby aktywny hub USB ale na jedno gniazdo i mam pewien problem. Z wikipedi miałem rozkład pinów portu, podpiąłem do + i - 5V, oczywiście dwa pozostałe z sygnałem zostały odpowiednio podpięte. Myślałem że wszystko będzie w porządku a tu, podpiąłem myszkę a ona wogole nie reaguje, tak jakby coś z zasilaniem było. Co ciekawe później podpiąłem ją do ładowarki z telefonu (taka z USB) i myszka świeciła.
I stąd pytanie,
- czy wystarczy tylko wpiąć + i - (no chyba nie, bo nie chciało działać ;P) czy jeszcze muszę gdzieś tam między mase a inny pin wsadzić jakiś rezystor, lub kondensator?
- co z obudową złącza, tzn tą blachą, czy musi być wpięta do masy? (chociaż w sumie tak też próbowałem i nadal nic)
- aha i jeszcze, czy napięcie musi być idealnie równe 5V czy może być np 5,3, albo 4,8?
z góry dziękuję za odpowiedź ;D
I stąd pytanie,
- czy wystarczy tylko wpiąć + i - (no chyba nie, bo nie chciało działać ;P) czy jeszcze muszę gdzieś tam między mase a inny pin wsadzić jakiś rezystor, lub kondensator?
- co z obudową złącza, tzn tą blachą, czy musi być wpięta do masy? (chociaż w sumie tak też próbowałem i nadal nic)
- aha i jeszcze, czy napięcie musi być idealnie równe 5V czy może być np 5,3, albo 4,8?
z góry dziękuję za odpowiedź ;D