logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować przełącznik do 4-portowego HUB4USB z zachowaniem głównego gniazda?

oblus 16 Gru 2007 21:07 1999 13
REKLAMA
  • #1 4595282
    oblus
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Zwracam się z prośba do forumowiczow o udzielenie mi pomocy w skonstruowaniu przełącznika/włącznika do 4-portowego hub'a USB...

Problem jest o tyle złożony ze nie chce pozbawić się głównego gniazda i wykorzystać go jako jeden z portów tego huba (jak na rysunku) albo działa tylko główne gniazdo USB (z płyty głównej) albo działa hub i gniazdo te jest jednym z odgałęzień hub'a...

Podejrzewam ze łączy się to z wylutowaniem nóżek głównego gniazda z płyty głównej, ale to nie powinien być problem...

Kiedyś robiłem cos podobnego z układem z 2 fotodiodami by jednym pstryknięciem przełączyć z jednego urządzenia na drugie, ale to było dawno temu i nawet nie pamiętam, jakiego układu używałem...

Tu jest 4 rozgałęzień (2 sygnałowe i zasilanie +/-5V USB) i tez ma być przełączane/włączane "jednym pstryknięciem"...

Proszę was o konkretne rozwiązanie, bo juz o dawna nie jestem w temacie elektroniki, jakiego układu użyć żeby to przełączyć razem ze schematem.
    Wydaje mi się ze nie powinien być skomplikowany ale wole mieć wyłożone jak głupkowi żebym nie zadawał głupich pytań..

Jak zbudować przełącznik do 4-portowego HUB4USB z zachowaniem głównego gniazda?
  • REKLAMA
  • #2 4596231
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Potrzebujesz przełącznik który będzie przepinał 4 linie z wejścia do HUB'a na jedno z jego wyjść - czyli właściwie 2 przełączniki dwustanowe po 4 styki lub 1 ośmio-stykowy.

Czemu ma to służyć ?
    Sam HUB przy podłączonym 1 urządzeniu praktycznie nic nie zmienia.
  • REKLAMA
  • #3 4597082
    oblus
    Poziom 11  
    mbo napisał:
    Sam HUB przy podłączonym 1 urządzeniu praktycznie nic nie zmienia.

Teraz ja Ciebie nie rozumie.
    Skoro montuje hub'a to nie po to by używać jedno urządzenie USB..
    mbo napisał:
    Czemu ma to służyć ?

Chce to "cóś" zamontować w moim laptopie wyposażonym niestety w jedno gniazdo USB :/ ale nie chce stracić możliwości korzystania tylko z tego gniazda bezpośrednio z płyty głównej. Kupiłem tani hub USB małych gabarytów żeby się zmieścił do tego lapciaka i mam obawy że mógłby on nie być wykryty pod linuxem... choć w M$ nie ma problemów...
    W każdym razie chce dmuchać na zimne ;)
    mbo napisał:
    Potrzebujesz przełącznik który będzie przepinał 4 linie z wejścia do HUB'a na jedno z jego wyjść - czyli właściwie 2 przełączniki dwustanowe po 4 styki lub 1 ośmio-stykowy.

Myślałem bardziej o zastosowaniu jakiegoś małego układu - optotranzytorów albo optotriaków - kiedyś używałem CNY17 do wyłączania jednym pstryczkiem LED'ów (HDD,PLED itd.)...
    ...chciałbym żeby się to zmieściło w laptopa :P

Dodatkowo przypomniałem sobie, że takowy układ powinien móc przepuszczać 500mA (czyli max ile się da puścić po USB)...

Jeśli to nikomu nie sprawi problemu to byłoby fajnie wiedzieć jak do tego wrzucić przełącznik bistabilny ( chyba sie nie pomyliłem? :P )... czytałem już dziś trochę o metodach zamontowania tego do przekaźnika na jakimś układzie 4017 - ale, że nie jestem leciwy w elektronice to prosiłbym o wyrozumiałość i konkrety ;D

Z góry thx. :P
  • #4 4598038
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4598217
    oblus
    Poziom 11  
    Marcin230 napisał:
    Czteroportowy HUB USB ma cztery wyjścia i jedno wejście, więc nie wiem po co zaznaczyłeś strzałką zwrot z jednego portu.

Bo chce użyć akurat gniazda z tej strony ;) taki kaprys...
    Poza tym nie musze szukać miejsca na następne gniazdo w laptopie.
    Marcin230 napisał:
    Zasilanie na HUBa możesz sobie zostawić na stałe i dzięki temu do wyłączenia pozostanie ci tylko dwa przewody sygnałowe, ewentualnie możesz odcinać jeszcze linię +5V - wtedy będzie to trzy przewody, ale lepiej trzy niż cztery.

Zamiast bawić się w elektroniczne układy wyłączające radziłbym zastosować wyłącznik mechaniczny, taki jak w laptopach jest stosowany przy np.: wyłączaniu/włączaniu WiFi, zyskasz na miejscu i prądzie potrzebnym do zasilenia układu i podtrzymaniu klucza, a przy okazji nie będziesz się martwił o te 0.5A na elemencie przełączającym.

Możnaby tylko 3 linie odcinać, byleby hub nie działał wtedy kiedy nie ma i właśnie zamiast niego mógłby działać podtrzymanie klucza ;)
    btw. Nie spotkałem się z laptopem w którym byłby zastosowany taki pstryczek, to były chyba dawne czasy :P Ja w swoim takiego nie mam a ma już kilka latek... ale warto o tym pomyśleć.

Jednak dalej nie mam konkretów, jakich podzespołów użyć... jakieś linki do sklepów itp.

Jeszcze mnie nie przekonałeś by użyć mechanicznego przełącznika, jakoś nie widziałem mniejszego (3/4 pozycyjnego) niż układ scalony ;)
  • #6 4598309
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 4598501
    oblus
    Poziom 11  
    Nie no nie ma bólu, miejsce sie gdzieś znajdzie ;) HUB to płytka 1,5/3,5cm z trzema kondensatorami i dwoma małymi układami.. reszta to SMD ;)

Jak się już za to zabiore to napewno porobie fotki do "dokumentacji" :P
  • REKLAMA
  • #8 4598789
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4598912
    lelekx
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Jaki to jest model laptopa? Z dużą dozą prawdopodobieństwa mogę stwierdzić, że drugi port USB jest gdzieś wyprowadzony na płycie. A nuż uda się to miejsce "wygooglać".
  • #10 4599033
    oblus
    Poziom 11  
    laptop to:
    Dell Latitude C640, a na stronie producenta są materiały jak go rozebrać, już raz to przerabiałem jak wkładałem WiFi i nie stykło mi anteny, musiałem ją dosłownie naciągać :P
    Niestety nie przyglądałem się wtedy płycie głównej i gniazdom USB. Na necie też niewiele znalazłem ale może komuś się uda...
  • #12 4603551
    oblus
    Poziom 11  
    Zacny mod ;)
    Chyba sprobuje :D
    Ale i tak potrzebuje mieć możliwość wyłączenia huba, który bym podpioł pod piny w gnieździe dokującym...
    Może jakiś zwykły przełącznik na 2/4 (nie bistabilny) by wystarczył, ale i tak nie wiem jaki... może mnie ktoś z was nakierować na jakieś takie małe włączniki/przełączniki?? Jakiś link... ;)
  • #13 4603751
    lelekx
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Linuksy nie powinny mieć problemów nawet z najbardziej udziwnionymi hubami USB. Najwyżej go nie rozpozna - wówczas zostaje Ci niewykorzystany port dostępny na zewnątrz obudowy. Obsługa USB jest (chyba?) na tyle dojrzała, że po prostu kernel zignoruje wadliwe urządzenie.
  • #14 4604669
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy konstrukcji przełącznika do 4-portowego huba USB z zachowaniem głównego gniazda USB w laptopie, tak aby można było przełączać sygnał między bezpośrednim portem a hubem. Problem polega na tym, że albo działa główne gniazdo USB z płyty głównej, albo hub z portem jako jednym z odgałęzień. Proponowane rozwiązania obejmują mechaniczne przełączniki bistabilne (ON/OFF) do odcinania linii +5V zasilania huba, co skutecznie wyłącza hub bez konieczności rozłączania linii sygnałowych. Zasugerowano użycie małych przełączników wielostykowych lub isostatów o krótkim skoku, które mogą zmieścić się w obudowie laptopa. Wskazano, że odcinanie tylko zasilania +5V jest wystarczające, ponieważ bez zasilania hub nie działa. Dyskutowano także o ewentualnym wylutowaniu nóżek głównego gniazda USB z płyty głównej oraz o możliwości wykorzystania istniejącego gniazda replikatora portów w laptopie Dell Latitude C640. Poruszono kwestie kompatybilności hubów USB z systemem Linux oraz potrzebę stosowania przełączników o odpowiedniej wytrzymałości prądowej (do 500 mA). Podkreślono, że mechaniczne przełączniki są prostsze i bardziej niezawodne niż układy elektroniczne z optotranzytorami. Wskazano również na dostępność przełączników bistabilnych w sklepach elektronicznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA