logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ascom Eurit 133 ISDN - jak naprawić błąd brak systemu na słuchawce?

Adam72 10 Sty 2005 23:15 5164 29
REKLAMA
  • #1 1127614
    Adam72
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam. Telefon Ascom Eurit 133 ISDN. Najpierw gdy baza dzwoniła na wyświetlaczu pojawiał się napis <brak systemu>, działo się to sporadycznie i po krótkiej przerwie wszystko wracało do normy. W chwili obecnej <brak systemu> na słuchawce jest cały czas, natomiast sygnał dzwonienia na bazie jest. Pytanie od czego zacząć ? Próbowałem z wcześniejszych postów ściągnąć instrukcję, lecz nie udało się. Proszę o sugestie. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1127690
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 1128357
    Bard5
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    uszkodzona pamięć w bazie, czasami pomaga prze"flash"owanie pamięci.
  • #4 1130461
    jarek1
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    jest jakiś soft do fleszowania czy tylko programator
  • #5 1131755
    hubert7063
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Witam,
    Ostatnimi czasy przerabiam temat euritów dość często, wiec postaram się coś niecoś podpowiedzieć...:). usterka którą opisałeś jest jedną z najczęstrzych i może mieć kilka przyczyn. Po pierwsze należałoby spróbować od nowa zalogować słuchawkę do bazy, jeśli nie wiesz jak daj znać to Ci to dokładnie opiszę, jeśli logowanie nie pomaga, albo jest niemożliwe do przeprowadzenia można przed procedurą logowaniazresetować słuchawkę tzn przywrócić ustawienia fabryczne- opcja również dostępna z menu. czasem się zdaża iż podczas przeprowadzania resetu słuchawki, słuchawka się zawiesza i cały czas na wyświetlaczu wyświetlany jest komunikat "proszę czekać". w takim przypadku najprawdopodobnie winę za to ponosi pamięć( ten układ na którym naklejona jest wersja oprogramowania) i w 90% przypadków pomaga poprawienie lutów układu.
    spróbój zrobić to co napisałem a jeśli będą nadal problemy lub jeśli będziesz miał jakieś pytania to odezwij się i pomyślimy dalej...:)
    powodzenia,
    pozdrawiam,
    hubert.
  • REKLAMA
  • #6 1133342
    Adam72
    Poziom 14  
    Witam. Istotnie nie wiem jak zalogować słuchawkę, więc jeżeli to możliwe proszę o podpowiedź. Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #7 1133439
    hubert7063
    Poziom 15  
    nie ma problemu,
    loguje się w ten sposób:
    na bazie musisz wcisnąć przycisk i przytrzymać kilka sekund aż zacznie pulsować dioda i sygnał dźwiękowy,
    wtedy w słuchawce w meny wyszukujesz opcję "ustawienia bazy"
    tam "logowanie"
    potem musisz wybrać która to ma być baza i która słuchawka np 1 na A albo 2 na C, najczęściej jeślijest jedna słuchawka i jedna baza to ustawiasz na 1 i A potem poprosi o kod bazy, jeśli nikt nie zmienił to fabryczny jest 0000, następnie wybierasz opcję "logowanie na bazie"
    i odkładaszsłuchawkę na bazę i po chwili powinna się zalogować, tzn w momencie logowania dioda na bazie mruga naprzemian czerwono i zielono, po zalogowaniu(po kilku sekundach) miga już tylko na zielono.
    acha jeśli nie będzie podłączonej linii, po załączeniu słuchawki wyświetli się komunikat" brak użytkownika" a w słuchawce usłyszysz kilka sygnałów podobnych do tych jak przy zajętej linii. gdyby to nie pomogło spróbuj tak jak napisałem wcześniej, a jeśli i to nie pomoże daj znać i ewentualnie napisz co robiłeś...
    powodzenia...
    hubert

Dodano po 5 [minuty]:

jeszcze jedno... słuchawkę musisz odłożyć na bazę zanim ustanie mruganie i ten sygnał dźwiękowy, czyli na operację ze słuchawką masz z kilkanaście sekund... gdybyś nie zdążył zacznij raz jeszcze...
    hubert.
  • #8 1133466
    Adam72
    Poziom 14  
    Dziękuję, odezwę się do dwóch dni i dam znać jak poszło. Pozdrawiam.
  • #9 1133720
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 1150522
    Adam72
    Poziom 14  
    Witam po przerwie. Sprawa wygląda nastepująco. Po logowaniu wg instrukcji jaką dostałem od huberta nic się nie zmieniło. Próbowałem przywrócić ustawienia fabryczne <menu-funkcje serwisu-kasowanie-słuchawka-ustaw.domyślne> ponowne logowanie i nic. Zauważyłem natomiast że na wyświetlaczu cały czas migają literki <ABCD> a po próbie logowania tylko A. Może jeszcze jakieś sugestie. Pozdrawiam.
  • #11 1150560
    bart00
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Ja jednak myślę że może to być jeszcze jakiś błąd na styku S , czyli normalnie mówiąc na porcie cyfrowym Twojego NT (Network Terminal)-zakończenia sieciowego.
    Żeby to sprawdzić potrzebny jest drugi na 100% sprawny NT lub telefon ISDN.

Dodano po 8 [minuty]:

A jednak masz chyba problem z zalogowaniem słuchawki do bazy.
    Po właściwym logowaniu literka A nie powinna mrugać .
    Kłopot w tym , że pin bazy może być inny niż domyślny 0000
  • #12 1150632
    hubert7063
    Poziom 15  
    witam ponownie,
    sprawa napewno leży w logowaniu, jeśli byłby zmieniony kod to na wyświetlaczu słuchawki wyświetli się komunikat"błędny kod".
    jeszcze jedna sugestia, sprawa banalna ale w euritach jedna z częstrzych przyczyn kłopotóe z logowaniem i ładowaniem akumulatorków, czodzi o styki w bazie i słuchawce, są zocone ale, z czasem warsteka złota się wyciera i styki zachodzą czarnym nalotem, który uniemozliwia zarówno poprawne zalogowanie jak również naładowanie aku. proponuję sprawdzić i ewentualnie wyczyścić wszystkie styki i ponowić próbę z logowaniem,
    pozdrawiam,
    hubert.
  • #13 1150631
    Adam72
    Poziom 14  
    Tak dla pewności to robię to tak: Na bazie naciskam INT - dioda zaczyna migać na czerwono. Na słuchawce wybieram: M>ustaw.bazy>logowanie>na bazie>Pin0000>logowanie1>logowanieA>słuchawka 1 na bazie A? Tak. Na wyświetlaczu pojawia się <logowanie trwa> odkładam słuchawkę na bazę i dioda zaczyna migać kolorem czerwonym i zielonym na przemian. Gdy po kilkunastu sekundach zaczyna migać tylko na zielono, podnoszę ją i efekt taki jak na początku. Na wyświetlaczu miga A, po wybraniu słuchawki <brak systemu>. Może coś robię źle ?
  • #14 1150865
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #15 1150969
    Adam72
    Poziom 14  
    Temat odkładam do jutra, spróbuję przeczyścić styki i zalogować jeszcze raz od początku.
  • #16 1151203
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    A coś mi się zdaje że port cyfrowy nie ma nic do tego.
    Poprawnie zalogować słuchawkę można bez linii telefonicznej.
    Radzę terapię kompleksową-oczyścić styki dać nowe akumulatory,przelutować scalaki (pamięć i procesor).zresetować baze i słuchawke.
    Zameldowąc od nowa.Prawidłowao zameldowana reaguje na "page", bez linii też.Jeżeli to nie pomoże to poświczyć na innej bazie i na innej słuchawce.To powino pokazać co padło.
    Chyba a że zasada Murphego nr 13 "każde urządzenia działa w obecności personelu servisowego i przestaje po jego wyjsciu" --cbdo....
    Najgorsze są usterki samonaprawialne (raz działa raz nie i nikt nie wie co -aż padnie na stałe -[patrz bazy gigaseta 4000).
    WW
  • #17 1151235
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 1152752
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    A jest to dowód braku komunikacji bazy ze słuchawką. A jak sie melduje i samoistnie wymeldowuje to znaczyże linia jest OK .A siedzi "coś " w komunikacji bazy ze słuchawką.
    Bez "pomacania" problemu zdalnie niewiele więcej można powiedzieć.
    Jak nie pomogą opisane "sztuki" to jest to poważny problem.
    Rosną kolekcje "niemeldowalnych' lub "głupiejącyh" baz i słuchawek które "optycznie " nie mają " żadnych usterek -a nie dzałają...
    Każdy ma taki karton....Brak schematów,serwisówek, skąpy materiał badawczy..a poza tym czy warto w tym grzebać poza banalnymi usterkami
    (zimne luty, odpryśniete elementy,styki,akumulatory i reset czego się da)- skoro za kilkadziesią złotych można mieć całą bazę lub słuchawkę....
    WW
  • #19 1152805
    hubert7063
    Poziom 15  
    witam po raz kolejny,
    w którymś z poprzednich postów przeczytałóem o nagminnie psujących się wyświetlaczach w euritach, i muszę przyznać rację bo to jest plaga:), ale na to akurat jest bardzo prosta rada, no oczywiście z pominięciem usterek mechanicznych typu pęknięcie :) ale tych jest raczej niewiele. Receptą na niewyświetlający wyświetlacz jes po prostu staranne przelutowanie wszystkich ( kilku ) elementów SMD znajdujących się na płytce wyświetlacza i ewentualne przeczyszczenie styków na płytcie słuchawki i płytce wyświetlacza oraz samej drucianej:) gumki. pomaga prawie zawsze.
    pozdrawiam,
    hubert.
  • #20 1152847
    Adam72
    Poziom 14  
    Witam. Dziś odpuściłem temat, ale dowiedziałem się od Pań księgowych że na początku gdy problem zaczął się pojawiać to ściskały słuchawkę i pomagało. Muszę ją więc rozebrać, sprawdzę czy nie ma widocznych pęknięć i spróbuję coś przelutować. O efektach napiszę.
  • #21 4587230
    lakim
    Poziom 12  
    Myslal 3 lata i nie wymyslil ;-)

Zartuje oczywiscie :)

Czy ktos rozwiazal ten problem ? Bo niestety mam taki sam... :(

Pozdrawiam
    Lakim
  • #22 4589156
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    lakim napisał:
    Myslal 3 lata i nie wymyslil ;-)

Zartuje oczywiscie :)

Czy ktos rozwiazal ten problem ? Bo niestety mam taki sam... :(

Pozdrawiam
    Lakim

poco ta dyskusja...albo słuchawka walnieta albo baza i tyle
  • #23 4589338
    lakim
    Poziom 12  
    witam,

1. przyjacielu - nie cytuje sie calosci wypowiedzi bezposrednio pod nia.

2. jesli nie chcesz mi pomoc lub tez nie znasz odpowiedzi na moje pytanie to daruj sobie pisanie posta. dyskusja dotyczyla ew. naprawy telefonu. nikt nie podal rozwiazania problemu stad moje pytanie - czy ktos problem ten rozwiazal?

pozdrawiam,
    lakim
  • #24 4593356
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Tak, rowwiązałem-kupiłem nowa słuchawkę..
  • #25 4594000
    lakim
    Poziom 12  
    Takie rozwiazanie jest tez dobre i chyba je wezme pod uwage bo chyba juz wszystkiego probowalem.

thanks for try jak to mowia gorale

pozdrawiam
    lakim
  • #26 4601640
    luk80
    Poziom 13  
    Swissvoice Polska
    ul. Annopol 4a, budynek A
    03-236 Warszawa

0 800 301 749 - bezpłatna infolinia handlowo-serwisowa (z telefonów stacjonarnych z terenu Polski)
    (0 22) 510 16 00 - centrala dla klientów (ze wszystkich rodzajów telefonów)

Autoryzowany serwis Swissvoice oraz Ascom
  • #27 4602512
    lakim
    Poziom 12  
    Dzieki Ci serdeczne!
    na pewno sprawdze ten servis.

pozdrawiam
    lakim
  • #28 5636251
    knachu
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam
    Ja mam podobny chodź inny problem.
    Nie zapala się żadna kontrolka jak wcisnę INT na bazie w celu logowania słuchawki.
    Nie mogę zalogować słuchawki, probowałem lutowania scalakow, ale mają tak drobne nożki, że strach by ich razem nie zespawać.
    Jak ktoś ma jakiś pomysł to proszę o radę, bo inaczej EURIT 133 poleci na śmietnik.:cry:
    Pozdrawiam
  • #29 5935310
    Artarsz
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    A u mnie to samo , baza nie działa, brak systemu .
    Niemożliwe zalogowanie ze słuchawki.
    A baza po podłączeniu do prądu po prostu pipczy (pii, pii, pii itd w krótkich odstępach), nic nie świeci i na nic nie reaguje.
    Również wymieniłem NT bo było uwalone.

Jakieś szanse na uratowanie bazy??

Z góry dzięki za odpowiedź.
  • #30 5945517
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Chyba że wierzysz w życie po życiu..
    Jak nie pomoga opisne wyżej sztuki to ... :D :cry: kup nowy telefon.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z telefonem Ascom Eurit 133 ISDN, gdzie na słuchawce pojawia się komunikat "brak systemu" mimo sygnału dzwonienia na bazie. Sugerowane przyczyny to uszkodzona pamięć w bazie, błędy w interfejsie cyfrowym NT (Network Terminal), problemy z logowaniem słuchawki do bazy, zanieczyszczone styki oraz zużyte akumulatory. Proponowane rozwiązania obejmują reset słuchawki do ustawień fabrycznych, ponowne logowanie słuchawki do bazy (procedura logowania opisana szczegółowo), przeczyszczenie i przelutowanie styków oraz elementów SMD na płytce wyświetlacza, wymianę akumulatorów, a także ewentualne przeprogramowanie ("flashowanie") pamięci bazy. Wskazano, że migająca litera "A" na wyświetlaczu oznacza brak poprawnej komunikacji między bazą a słuchawką. W przypadku braku efektów naprawy zalecane jest testowanie z inną bazą lub słuchawką, a ostatecznie wymiana uszkodzonego elementu. W dyskusji pojawiły się także informacje o autoryzowanym serwisie Swissvoice i Ascom. W praktyce wielu użytkowników decyduje się na zakup nowej słuchawki lub bazy ze względu na trudności z naprawą i brak dostępnych schematów serwisowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA