logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ascom Eurit 133 - czy naprawa wyświetlacza w słuchawce jest opłacalna?

ultiva 06 Lis 2005 18:56 3578 8
REKLAMA
  • #1 1960707
    ultiva
    Poziom 2  
    W moim telefonie ISDN Ascom Eurit 133 "padł" wyświetlacz w słuchawce- nie pokazuje nic. Poza tym telefon działa; można inicjować i odbierać połączenia. Można również "wędrować" po menu, tyle, że całkowicie "na ślepo". Obniża to drastycznie użytkowość słuchawki. Książka telefoniczna jest, ale nie można jej przeglądać. Czy można to naprawić? Czy jest to opłacalne pod względem finansowym?
    Pozdrawiam.[/b]
  • REKLAMA
  • #2 1960848
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    koszt naprawy ok 130 zł servis Warszawa,czy sie opłaca??? watpię,pozostaje polowanie na dawcę ewentualnie szukac sprawnej na allegro.
    Wybór nalży do ciebie.
    Ps.
    To typowe niedomaganie tych aparatów Eurit
  • REKLAMA
  • #3 1968864
    hubert7063
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Witam,
    dosyć popularna przypadłość w tych modelach, kiedyś też miałem sporo problemu z tym zanim nie odkryłem, że w 90% przypadków (pod warunkiem, że nie jest uszkodzony mechanicznie, tzn pęknięty) pomaga przelutowanie elementów smd na płytce wyświetlacza. Tak więc przelutuj ostrożnie wszystkie elementy znajdujące się na płytce wyświetlacza i powinno pomóc, przy rozbieraniu trzeba też bardzo ostrożnie obchodzić się z gumką łączącą płytę słuchawki z płytką wyświetlacza, gdyż jest dość delikatna i łatwo ją uszkodzić ( odczepiają się pozłacane druciki od powierzchni gumki i jest wtedy do wyrzucenia). W razie potrzeby daj znać to pomyślimy dalej.
    Powodzenia,
    pozdrawiam,
    hubert.
  • REKLAMA
  • #4 2033702
    Nina3333
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    wczoraj miałam taki sam objaw i doszłam do tego, że to akumulatorki-przeczyściłam styki i ładowałam.
    Przy okazji, może ktoś wie gdzie można kupić, bo myślę że czas moich się już kończy i chyba muszę wymienić.
  • #5 3020454
    buła2
    Poziom 2  
    daj mi twoj adres e-mail to ci powiem gdzie czekam na meila bo niewiem jak tu sie korzysta z tej skrzynki moj adres krzystof40(_at_)wp.pl
  • #6 3208270
    dziobak
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Proszę o więcej szczegółów dotyczących naprawy wyświetlacza- przelutowania el. smd na jego płytce a szczególnie jego rozbiórki i z tym związanych problemów. Pozdrawiam
  • #7 3211979
    dziobak
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Poradziłem sobie z naprawą wyświetlacza. ( nic nie wyświetlał ). Poprawiłem lutowanie wszystkich elementów sms z tyłu wyświetlacza i jest ok. Delikatnie należy wyjąć wyświetlacz ( z zacisków na płycie telefonu). Ściąganie obudowy należy zacząć z od dołu tam gdzie są akumulatorki - uwaga na całym obwodzie obudowy są zaczepy i 2 z tyłu za akumulatorkam. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 4154555
    puffer
    Poziom 2  
    wiem ze stary temat, ale faktycznie przelutowanie pomaga, pzdr
  • #9 4380690
    EQUALITY
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Mnie już nie pomaga przelutowanie, wrócił 3 raz:(. Przydały by się wartości części na tym LCD. Wymienić je i się dowiemy który element to powoduje.

Sprawdziłem.
    C1 - 100nF
    C2 - 100nF
    C3 - 680nF
    C4 - 680nF
    C5 - 680nF
    C6 - 680nF

Podsumowanie tematu

✨ W telefonie ISDN Ascom Eurit 133 często występuje problem z wyświetlaczem słuchawki, który przestaje pokazywać obraz, mimo że telefon działa i można korzystać z menu "na ślepo". Naprawa polega głównie na przelutowaniu elementów SMD na płytce wyświetlacza, co w około 90% przypadków przywraca funkcjonalność. Rozbiórka wymaga ostrożności, zwłaszcza przy odłączaniu delikatnej gumki łączącej płytę słuchawki z wyświetlaczem. Koszt serwisowy naprawy w Warszawie to około 130 zł, co może być nieopłacalne, dlatego często zaleca się poszukiwanie sprawnej słuchawki na rynku wtórnym. W niektórych przypadkach problem może wynikać z akumulatorków i ich styków. Dla bardziej zaawansowanych użytkowników dostępne są wartości kondensatorów na płytce LCD (C1-C6), co umożliwia wymianę uszkodzonych elementów i dokładniejszą diagnozę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA