Witam. Mam problem z paroletnią pralką Ariston - działała w sposób nieprzewidywalny. Ostatnio utrwaliło się następujące działanie - cały czas wypompowuje wodę zapalając wszystkie kontrolki prędkości wirowania i gasząc po jednej od góry, naprzemiennie miga również symbol wirowania i usuwania wody. Ten cykl trwa dowolnie długo, nie przechodzi do wirowania. Niestety nie dysponuję kodami błędów do tego modelu (nie ma tu wyświetlacza cyfr). Proszę o ewentualne podpowiedzi co mogę sprawdzić.
Presostat reaguje na dmuchanie przełączając styki, ma 3 stany pracy zależne od ciśnienia, uzwojenie tachometryczne ok 170ohm. grzałka sprawna.
Kondensatory elektrolityczne w falowniku wymieniłem - większość miało 30% utraconej pojemności znamionowej. Falownik i płyta sterownika nosiła ślady naprawy ( kalafonia przy 2 elektrolitach). W załączniku filmik.
Presostat reaguje na dmuchanie przełączając styki, ma 3 stany pracy zależne od ciśnienia, uzwojenie tachometryczne ok 170ohm. grzałka sprawna.
Kondensatory elektrolityczne w falowniku wymieniłem - większość miało 30% utraconej pojemności znamionowej. Falownik i płyta sterownika nosiła ślady naprawy ( kalafonia przy 2 elektrolitach). W załączniku filmik.