Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Ariston AQXL 109 - działa w trybie awaryjnym.

robert123 18 May 2012 13:52 3426 3
    robert123
    Level 16  
    Witam. Mam problem z paroletnią pralką Ariston - działała w sposób nieprzewidywalny. Ostatnio utrwaliło się następujące działanie - cały czas wypompowuje wodę zapalając wszystkie kontrolki prędkości wirowania i gasząc po jednej od góry, naprzemiennie miga również symbol wirowania i usuwania wody. Ten cykl trwa dowolnie długo, nie przechodzi do wirowania. Niestety nie dysponuję kodami błędów do tego modelu (nie ma tu wyświetlacza cyfr). Proszę o ewentualne podpowiedzi co mogę sprawdzić.
    Presostat reaguje na dmuchanie przełączając styki, ma 3 stany pracy zależne od ciśnienia, uzwojenie tachometryczne ok 170ohm. grzałka sprawna.
    Kondensatory elektrolityczne w falowniku wymieniłem - większość miało 30% utraconej pojemności znamionowej. Falownik i płyta sterownika nosiła ślady naprawy ( kalafonia przy 2 elektrolitach). W załączniku filmik.
    czolgista
    Level 27  
    jest to błąd F01 i trzeba sprawdzić ewentualne straty wody, ponieważ woda może wejść w
    kontakt z łącznikiem J9 powodując zwarcie styków;
    - Sprawdzić płytę zaciskową silnika (ewentualny problem wynikający
    z działania resztek środków chemicznych , które mogą
    wywoływać zwarcie);
    - Wymienić płytę.
    robert123
    Level 16  
    Dziękuję za identyfikację błędu - spis błędów mam. Kontakty silnika sprawdziłem wcześniej - są ok. Wyciek wody jest prawdopodobny, w pewnym momencie stwierdziłem ślady wody pod pralką. Jeszcze pytanie o złącze J9 - w jakim podzespole występuje?