logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Active Directory - błąd przy łączeniu Windows 7 z domeną na Windows Server 2008

alberthus 18 Maj 2012 20:03 5562 15
REKLAMA
  • #1 10911051
    alberthus
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Witam

Mam na maszynie zainstalowany Win 2008 server r2(skonfigurowany, stworzona domena.)

Na tej samej maszynie mam też Win 7 Enterprice.

Doświadczenie polega na tym aby połączyć ze sobą oba serwery.

Stworzyłem na Win 2008 w AD ne computer tak jak w instrukcji.

Następnie muszę wejść do WIN 7 i połączyć się z domeną jednak przy próbie wpisywania nazwy domeny wyrzuca taki błąd:

Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
    Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 10916143
    alberthus
    Poziom 16  
    Prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 10921674
    banankb
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Rozumie że na jednej maszynie fizycznej masz dwa systemy. W jaki sposób pracują te systemy? Uruchamiasz jeden lub drugi i nie mogą pracować w tym samym czasie? Jeśli tak to win 7 nie wykrywa domeny bo serwer nie pracuje.
    Czy może są virtualne i pracują jednocześnie? W tej sytuacji sprawdź czy użytkownik nie jest blokowany w AD i czy jest tam dodany przez administratora.
  • #4 10921812
    poswiatex1
    Poziom 12  
    Jeżeli to są virtuale to na win 7 jeszcze dodatkowo wyłącz firewalla.
    Jeżeli to nie są wirtualne maszyny, to tak jak kolega napisał nie ma siły żeby podłączyć komputer do domeny która znajduje się na "wyłączonym" serwerze :)
  • #5 10922596
    alberthus
    Poziom 16  
    Tak, oba systemy sa postawione na VirtualBox.

Oba dzialaja jednoczesnie.

Zauwazylem ze cos sie dzieje z moim AD
    Jak tylko wystartuje to pokazyje takie okno

Moze to jest przyczyna?
  • REKLAMA
  • #6 10922832
    poswiatex1
    Poziom 12  
    kliknij na to i pokaż logi, z napisu "ActiveDirectory" nic nie wyciągniemy :)
    Wiemy tylko tyle że jest jakiś problem :D

Tak w ogóle to te 2 maszyny są w tej samej podsieci ? Sprawdziłeś to ?
    Bo jeżeli w VirtualBoxie jest ustawiony "NAT" dla 2 maszyn to może te 2 maszyny działają w innych podsieciach ?
  • REKLAMA
  • #7 10923455
    alberthus
    Poziom 16  
    Postawiłem nową maszynę ze starszym Windowsem Server 2003.
    Zainstalowałem AD, DHCE, DNS ale nadal nie mogę podłączyć pod to Win 7.

Właściwie to nie wiem czy sa w tej samej podsieci. JAk to sprawdzić?
  • #8 10923786
    poswiatex1
    Poziom 12  
    Jak uruchomisz maszynę w VirtualBoxie to w prawym dolnym rogu masz takie ikonki:

Prawym myszy kliknij na te dwa komputerki kliknij na ustawienia sieciowe i najlepiej wybierz typ połączenia "mostek", tak jak zaznaczyłem ja tutaj:

Teraz Twoja wirtualna maszyna powinna mieć przydzielony adres IP z tej samej podsieci co Twój "fizyczny" komputer. Analogicznie tak zrób dla drugiej wirtualnej maszyny. Teraz obie maszyny będą w tej samej podsieci i podłączenie do domeny to pestka :)

EDIT:

Jak sprawdzić adres IP ? Start > Uruchom > Wpisz: "cmd" wciśnij [Enter] teraz wpisz "ipconfig" i powinien Ci się wyświetlić "Adres IP:" np. 192.168.1.10 jeżeli pierwsze 3 oktety są takie same na obydwu maszynach to znaczy że są w tej samej podsieci :)
  • #9 10924054
    alberthus
    Poziom 16  
    Zrobiłem tak jak wyżej kolega napisał i efekt tego jest taki:

Ustawiłem mostkowanie na obu maszynach.
    Następnie na jednej i drugiej wpisałem ipconfig.

Nie wiem o co tu chodzi.

Ps. Poleceniem "nslookup" na obu maszynach pokazuje takie samo ip.
  • #10 10924063
    poswiatex1
    Poziom 12  
    Na Serverze masz zainstalowany server DHCP i to on przydziela adres serwerowi, spróbuj wyłączyć usługę DHCP na serwerze,

EDIT:

Serwer powinien mieć stały adres IP więc przypuszczam że to co napisałem jest błędne, więc zmień adres IP serwera na taki żeby pasował do podsieci drugiej wirtualnej maszyny no i wyłącz serwer DHCP w Windows Server
  • #11 10927221
    alberthus
    Poziom 16  
    Wyłączyłem zaporę w Win 7, wyłączyłem DHCE w WIN server, zmoskowałem połączenie
    i nadal nie działa ale jest zmiana.
    Przy próbie połączenia wyrzuca duplikat nazwy screen1 po kliknięciu ok pojawia się screen2
    Ostatni to konsola cmd z WIN server.
    Co można jeszcze zrobić?

• #12 10927812
    poswiatex1
    Poziom 12  
    Windows 7 na wirtualnej maszynie ma taką samą nazwę hosta (nazwę komputera) jak komputer na którym te wirtualne maszyny są uruchomione.

Z resztą wszystko masz napisane, wysil się trochę!
  • #13 10946841
    alberthus
    Poziom 16  
    Postawiłem nową maszyną i zainstalowałem active directory na podstawie filmiku z yt.
    Okazuje się że nic nie działa. Po konfiguracji ip nie mam połączenia z netem .
    Jak to naprawić?

• #14 10949548
    poswiatex1
    Poziom 12  
    To już raczej nie dotyczy tematu połączenia dwóch serwerów w AD, do tamtego miałeś rozwiązanie praktycznie na tacy, czyli rozumiem że udało Ci się to zrobić (podłączyć koncówkę do domeny) ? Jeżeli chodzi o teraźniejszy problem, pokombinuj z informacjami które już w tym temacie są zawarte. Myślę że może być kilka pomocnych.
  • #15 10949668
    scx
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Załączam dokładną instrukcję (Active_Directory.pdf) instalacji i konfiguracji AD oraz podłączenia komputera do domeny (Windows Server 2003 R2 Enterprise i Windows XP Professional).
    Są tam omówione zagadnienia sieciowe (ustawienia kart sieciowych, DNS).
    Dodatkowo zostało tam omówione udostępnianie plików.
    Dokument zawiera także wstęp do GPO.

Konfiguracja VirtualBox:
    W ustawieniach maszyn wirtualnych w zakładce Network należy wybrać:
    Attached to: Host-only Adapter.
    Name: VirtualBox Host-only Ethernet Adapter

Moje ustawienia dla tego adaptera (File -> Preferences -> Network -> VirtualBox Host-only Ethernet Adapter)
    IPv4 Address: 192.168.56.1
    IPv4 Network Mask: 255.255.255.0
    DHCP Server: Enable Server
    Server Address: 192.168.56.100
    Server Mask: 255.255.255.0
    Lower Address Bound: 192.168.56.101
    Upper Address Bound: 192.168.56.254

Gdybyś nadal miał problemy wyłącz/odpowiednio skonfiguruj Firewall w Windows na maszynie wirtualnej.

Edit: załączam dokument PDF w archiwum 7z (8,08 MB vs 12,7 MB).
    Załączniki:
    • Active_Directory.7z (8.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Active_Directory.pdf (12.73 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 10949908
    alberthus
    Poziom 16  
    poswiatex1 napisał:
    To już raczej nie dotyczy tematu połączenia dwóch serwerów w AD, do tamtego miałeś rozwiązanie praktycznie na tacy, czyli rozumiem że udało Ci się to zrobić (podłączyć koncówkę do domeny) ? Jeżeli chodzi o teraźniejszy problem, pokombinuj z informacjami które już w tym temacie są zawarte. Myślę że może być kilka pomocnych.

Własnie chodzi o to że nic nie działa, nie połączyłem dwóch serwerów.
    Zwyczajnie nie da się.
    Usunołem wszystkie maszyny i robię od nowa.
    Ostatni post to właśnie pierwszy etap.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z połączeniem systemu Windows 7 Enterprise z domeną utworzoną na serwerze Windows Server 2008 R2. Oba systemy działają na VirtualBoxie, co może powodować problemy z siecią. Użytkownik otrzymuje błędy przy próbie dołączenia do domeny, co może być spowodowane nieprawidłowym ustawieniem sieci, blokadą użytkownika w Active Directory lub duplikatem nazwy hosta. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują sprawdzenie ustawień sieciowych, wyłączenie zapory, a także upewnienie się, że obie maszyny są w tej samej podsieci. Użytkownik próbował również zainstalować starszą wersję Windows Server 2003, ale nadal napotykał trudności z połączeniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA