logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Potencjometry >> jaka różnica między A i B

nelik1987 11 Sty 2005 10:55 19462 8
REKLAMA
  • #1 1128367
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    Wiem tyle że potencjometry dzielą się na A i B czyli liniowe i logarytmiczne, wiem jaka jest między nimi różnica ale jaka jest jak ma oznaczenie A to jest logarytmiczny czy liniowy a jak jest B to jaki?

z góry dziekuję

nelik1987
  • REKLAMA
  • #2 1128381
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 725
    A - linowy B- logarytmiczny C- wykładniczy ale to obowiązuje ponoć w potencjometrach naszej produkcji, w chińskich A- logarytmiczny
  • REKLAMA
  • #3 1128385
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    A - charakterystyka liniowa,
    B - potencjometry o charakterystyce logarytmicznej,
    C - charakterystyka wykładnicza (antylogarytmiczna)
  • REKLAMA
  • #4 1128396
    Jethro
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    A to liniowy
    B logarytmiczny
  • REKLAMA
  • #6 1129078
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    C - charakterystyka wykładnicza (antylogarytmiczna) a moze mi ktoś narysowac jaki jest wykres takiego potencjometru??
    bo jak liniowy wygląda to wiem logarytmiczny tez a ten trzeci to nie wiem :)

proszę o pomoc
  • #7 1728613
    done
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    Proszę bardzo ;) Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Potencjometry >> jaka różnica między A i B wykładnicza.jpg (2.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 1728661
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3372
    Witam.
    Poniżej narysowałem trzy ch-ki potencjometrów.
    Przykład zastosowania: człowiek słyszy w funkcji log, a więc potencjometr siły głosu musi być w funkcji wykł. aby bodźce odbierane przez ucho miały charakter liniowy (proszę się nie śmiać, tłumaczenie było najprostsze z możliwych).
    Pozdro
    Załączniki:
    • Potencjometry >> jaka różnica między A i B log.jpg (14.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 1730661
    Mefu
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    na http://www.trim-pot.com.pl można znaleść potencjometry o charakterystykach A B C D W..... o D i W nieddy niesłyszałem.... ktoś wie co to może być ??

PS To jest chinka produkcja pomoć nie taka zła.... lepsza od standartowych telpodów (jak słyszałem).

Podsumowanie tematu

✨ Potencjometry oznaczane literami A, B i C różnią się charakterystyką przebiegu rezystancji względem położenia suwaka. W polskiej produkcji oznaczenie A odpowiada potencjometrom o charakterystyce liniowej, B to potencjometry logarytmiczne, a C to charakterystyka wykładnicza (antylogarytmiczna). Jednak w potencjometrach chińskich oznaczenie A może oznaczać charakterystykę logarytmiczną. Charakterystyka liniowa oznacza równomierną zmianę rezystancji, logarytmiczna jest stosowana np. w regulacji głośności, ponieważ ucho ludzkie odbiera dźwięk w skali logarytmicznej, a wykładnicza jest odwrotnością logarytmicznej. Dodatkowo wspomniano o innych oznaczeniach, takich jak D i W, które są mniej znane. Przykłady zastosowań i wykresy charakterystyk potencjometrów można znaleźć na stronach specjalistycznych, np. trim-pot.com.pl.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA