logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[C#] Aplikacja konsolowa, reakcja na naciśnięcie i puszczenie klawisza

mungo 22 Maj 2012 22:02 5795 12
REKLAMA
  • #1 10924662
    mungo
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Witam.
    Mam problem, piszę aplikacje konsolową w C# i potrzebuje zrobić tak aby naciskając klawisz z klawiatury wywoływać 'metode1' a gdy puszcze ten klawisz wywoływała się 'metoda2'. Nic konkretnego nie znalazłem a może ktoś na forum miał podobny problem i mi pomógł, najlepiej łopatologicznie bo to moja pierwsza styczność z C#.
  • REKLAMA
  • #2 10925143
    marcinj12
    Poziom 40  
    Ocena: 250
    A coś więcej na temat tego czemu by to miało służyć?? I czy koniecznie musi być konsola, WinForms się nie sprawdzi?
    Nie możesz wywołać po prostu jednej metody za drugą po naciśnięciu wybranego klawisza?
  • #3 10925360
    mungo
    Poziom 19  
    W sumie to nie tak koniecznie musi być konsola, tylko zaplanowałem sobie że to ma się tylko włączać i nic więcej nie wyświetlać.
    Aplikacja ma sterować "cusiem" przez port szeregowy... Urządzenie odbiorcze ma mniejwięcej takiego swicha:

while(1)
    {
    swich (znak)
       case 'p':
          prawo();
          break;
       case 'l':
          lewo();
          break;
       case 'x':
       default:
          stop();
    }

i to działa na razie tak że przez hyperterinala naciskam-puszczam 'p' i kreci mi się w prawo cały czas aż nie wyśle mu 'x', a chce teraz zrobić aplikacje która sama postawi połączenie i jeśli nacisnę sobie 'p' będzie mi się kręciły tylko tyle czasu ile trzymam ten przycisk... Czyli naciśnięcie wysyła 'p', puszczenie wysyła 'x'.
    Tak że wywołanie jednej metody po drugiej odpada.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 10925767
    marcinj12
    Poziom 40  
    Sprawdź, czy coś takiego spełnia Twoje wymagania, ew. rozbuduj o swoje potrzeby:
    Kod: C#
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • #6 10925774
    mickpr
    Poziom 39  
    Ocena: 295
    marcinj12 napisał:
    Sprawdź, czy coś takiego spełnia Twoje wymagania, ew. rozbuduj o swoje potrzeby:

Pod warunkiem, że zostawi aplikacje uruchomioną na pierwszym planie :), prawda?
  • REKLAMA
  • #7 10925779
    marcinj12
    Poziom 40  
    mickpr napisał:
    Pod warunkiem, że zostawi aplikacje uruchomioną na pierwszym planie :), prawda?
    Jak najbardziej :)
  • #8 10926169
    mungo
    Poziom 19  
    To nie przeszkadza żeby aplikacja była na pierwszym planie tylko że to działa tak że wywołuje metody prawo() lewo() cały czas jeśli naciśnięty jest przycisk, tak? Tylko że w takim przypadku niema nigdzie stop() czyli wysłanie np 'x', próbowałem już coś podobnego tylko że dawałem opóźnienie (kilkanaście ms) po swichu i wywołanie stop() ale to nie sprawdziło się.

@mickpr
    Dzięki za stronki wydaje się że to będzie to o co mi chodziło. :D Wieczorem sprawdzę jak działa.
  • #9 10927974
    LED5W
    Poziom 34  
    Ocena: 162
    Najprościej będzie zrobić to jednak w Windows Forms i wykorzystać zdarzenia KeyDown i KeyUp.
  • REKLAMA
  • #10 10929193
    Defice
    Poziom 25  
    Ocena: 15
    Również przychyliłbym się do Windows Form. Wykorzystaj eventy i podepnij pod nie odpowiednie akcje. W konsoli nie jest to zbyt przejrzyste, natomiast w formatce można zrobić to tak, aby wciśnięcie wywoływało metodę czy nawet osobną formatkę wyświetlającą pożądane efekty.
  • #11 10949232
    polykarp
    Poziom 11  
    Jeżeli kolega nadal woli napisać program w konsoli to polecam takie rozwiązanie:

Kod: C#
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Sprawdzamy ile czasu minęło od wciśnięcia ostatniego klawisza ('l' lub 'p') i w zależności o tego odpowiednio reagujemy. Należy pamiętać, że pomimo iż wciskamy cały czas jeden klawisz, to między pierwszym pojawieniem się znaku a drugim w buforze mija niecałe 500ms. Kolejne znaki lecą już w krótszych odstępach czasu. To takie zabezpieczenie Microsoftu przed przypadkowym wpisaniem dwóch znaków obok siebie.
  • #12 10949267
    mickpr
    Poziom 39  
    Ocena: 295
    polykarp napisał:
    To takie zabezpieczenie Microsoftu przed przypadkowym wpisaniem dwóch znaków obok siebie.

Sądzę, że zapobieganie powtarzaniu klawiszy i auto-powtarzanie było "wymyślone" długo przed Microsoftem.
  • #13 10955857
    polykarp
    Poziom 11  
    mickpr napisał:
    polykarp napisał:
    To takie zabezpieczenie Microsoftu przed przypadkowym wpisaniem dwóch znaków obok siebie.

Sądzę, że zapobieganie powtarzaniu klawiszy i auto-powtarzanie było "wymyślone" długo przed Microsoftem.

Nie będę z kolegą polemizował, ponieważ nie posiadam adekwatnej wiedzy na ten temat. Dodam tylko, że w systemie Windows można ustawić sobie jakie ma być opóźnienie powtarzania i częstotliwość powtarzania wciśniętego klawisza. Będzie to miało wpływ na działanie algorytmu, który napisałem w poprzednim poście, dlatego warto sprawdzić jakie się ma ustawienia w systemie.

W systemie Windows 7 uruchamiamy:
    Start->Panel Sterowanie->Klawiatura

[C#] Aplikacja konsolowa, reakcja na naciśnięcie i puszczenie klawisza

Generalnie zmieniając opóźnienie powtarzania na "Małe" można prawie całkowicie zlikwidować opóźnienie i wówczas sterowanie za pomocą klawiatury będzie bardziej płynne.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z napisaniem aplikacji konsolowej w C#, która reaguje na naciśnięcie i puszczenie klawisza. Chce, aby naciśnięcie klawisza 'p' wywoływało metodę 'prawo()', a puszczenie klawisza 'p' wywoływało metodę 'stop()'. W odpowiedziach zasugerowano użycie hooka na klawiaturę oraz przedstawiono przykłady kodu, które mogą spełniać wymagania użytkownika. Wskazano również, że łatwiejszym rozwiązaniem może być użycie Windows Forms z obsługą zdarzeń KeyDown i KeyUp, co pozwoli na bardziej przejrzyste zarządzanie zdarzeniami klawiatury.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA