Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Fibaro
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

C15-DW8-nie działają wentylatory chłodnicy.

Robertyn12 23 Maj 2012 21:17 1157 1
  • #1 23 Maj 2012 21:17
    Robertyn12
    Poziom 9  

    Witam.
    Mam C15 z silnikiem DW8.
    Silnik przeszedł remont: głowica, pierścionki i została wymieniona pompa wtryskowa z Lucasa na Boscha (z Poloneza). Silniczek chodzi tak jak powinien, tylko gdy zrobiło się ciepło, zaczął łapać temperaturę i zapala się kontrolka od temperatury, a wiatraki się nie włączają.
    Wiatrakami steruje komputer, który wcześniej sterował też silnikiem ale po przeróbce został od niego odłączony ( w zasadzie od pompy).
    Sprawdziłem czujnik temperatury (jak odłączę to kontrolka się zapala).
    Sprawdziłem wiatraki na krótko, tzn. gdy podam masę na przekaźniki sterujące nimi to kręcą.
    Sprawdziłem przewody od kompa do tych przekaźników i też są w porządku (jak podam masę przy samym kompie to kręcą).
    Sprawdziłem czy do kompa dochodzi masa na dwa piny ze schematu tj. M4 i L4 - dochodzi.
    Dalej proszę o pomoc.
    Czy coś jeszcze można sprawdzić, czy ten komputer uszkodzony, a może ta przeróbka mu zaszkodziła np. gdzieś jeszcze powinna być podana masa a została odłączona masa?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam.

  • Fibaro
  • #2 07 Lis 2013 14:59
    osliczka
    Poziom 14  

    mam identyczną sytuację czy coś poradziłeś? Mój czujnik temp. na zimno podaje ok 6kOhm po podgrzaniu jakieś 400 Ohm

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME