logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć lampy halogenowe do transformatora

Aleister666 23 Maj 2012 21:28 11494 7
REKLAMA
  • #1 10927930
    Aleister666
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam
    Kupiłem transformator YT 250 firmy EMC i chce podłączyć do niego 4 lampy halogenowe, i w zasadzie podłączyłem tylko że nie działa, Do wejścia podłączyłem oczywiście 230V, problem jest taki że po sprawdzeniu próbnikiem na wszystkich wyjściach jest plus, i lampy oczywiście nie chcą świecić, może ktoś się orientuje gdzie zrobiłem błąd, a byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mi opisał wszystko krok po kroku, a najlepiej jakby mógł mi ktoś to rozrysować. Mam 4 wejścia ( 2x N i 2 x L) oraz 6 wyjść.
    Pozdrawiam i dziękuje z góry za odpowiedź
  • REKLAMA
  • #2 10928010
    mariuszspa
    Poziom 21  
    Ocena: 78
    Kolega opisze jak do wyjść podłączył. Jakiś schemat narysuje. Dokumentację transformatora czytał?
  • REKLAMA
  • #3 10928017
    elektryk83
    Poziom 14  
    Ocena: 37
    Może tak kolego łaskawie jakieś foto , schemat podłączenia , dane z trafo. To nie jest forum dla wróżek.
  • #4 10928021
    Aleister666
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Tak, czytałem, zresztą trudno tu mówic o dokumentacji, zaledwie jedna kartka, do wyjść podłączyłem najpierw jedno obok siebie (przy próbie z jedną lampką) a potem po zewnętrznych, niestety schematu nie narysuje bo siedze, by tak rzec na placu budowy.

http://www.lumina.sklep.pl/transformator-yt250/ To jest ten transformator, w instrukcji jest tylko kilka schematów poza tymi danymi.
  • #5 10928092
    elektryk83
    Poziom 14  
    Ocena: 37
    od strony wejścia tak jak napisałeś zasilanie 230V wyjście tak jak masz to kółko z krzyzykiem w środku podłącz halogen
  • REKLAMA
  • #6 10928195
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1750
    Witam
    Po stonie niskiego napięcia masz po 2 wyjścia równoległe.Zewnętrzne -lewa i prawa zewnętrzna 1-halogen,wewnętrzne prawy -lewy zacik 2-halogen.
  • REKLAMA
  • #8 10929201
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    Spróbuję to wytłumaczyć jak najprościej. Po prostu trzy zaciski z lewej strony są połączone wewnątrz transformatorka razem, trzy z prawej tak samo. Chodzi tylko o wygodę żeby nie wciskać kilku przewodów pod jedną śrubkę. Podłączyć trzeba jeden koniec żarówki pod któryś z trzech lewych a drugi koniec pod któryś z trzech prawych.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem czterech lamp halogenowych do transformatora YT 250 firmy EMC. Po podłączeniu zasilania 230V do wejścia, lampy nie świecą, mimo że na wyjściach transformatora jest wykazywany prąd. Użytkownicy sugerują, aby sprawdzić sposób podłączenia, zwracając uwagę na równoległe połączenia wyjść niskiego napięcia. Proponują, aby jeden koniec żarówki podłączyć do jednego z trzech lewych zacisków, a drugi do jednego z trzech prawych. Dodatkowo, użytkownik podaje link do dokumentacji transformatora, która zawiera ograniczone informacje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA