logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Satellite L20-181 nie włącza się na baterii po rozłożeniu laptopa

olob75 24 Maj 2012 02:02 2195 7
  • #1 10928698
    olob75
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    witam
    Moze ktoś bedzie miał pomysł co mogło się stac ze komputer nie reaguje na baterię tzn. nie włącza się na baterii.
    Rozebrałem laptopa zeby naprawić pęknięty uchwyt monitora, wymontowałem klawiaturę obudowę górną zewnetrzną pod klawiaturą i oczywiście monitor.
    Kiedy wszystko złozyłem okazało się ze komputer nie startuje z baterii. Cała reszta działa na zasilaczu działa ale nie widzi baterii. Kiedy rozbierałem jego raczej nie odpinałem elementów zasilających z baterii jednak po złożeniu nie działa.
    Jak wyciągnę baterię kiedy komputer działa na zasilaczu wyłącza się dioda od baterii, kiedy wkładam baterię dioda się zapala najpierw pomarańczowa jakby sobie komputer baterię doładowywał a po kilku sek. przełacza się na zieloną. Przed rozłożeniem startował na baterii i na zasilaczu
    Czy ktoś wie co może być przyczyną? Może coś w ustawieniach programowo?

Dodano po 9 [minuty]:

Sprawdzałem w panelu sterowania opcje zasilania i widać ze komputer widzi baterię pokazując ze baterii nie ma lub jest oraz pokazuje jej ładowanie oraz koniec ładowania tak więc bateria na pewno jest sprawna i komputer ją rozpoznaje tylko dlaczego nie działa na baterii? Jak włożę baterię i działa na sieci jak odłaczę sieć komp. się wyłacza tak jakby nie wiedział ze ma korzystać z baterii kiedy odłączona jest sieć.
    Może ktoś bedzie miał jakiś pomysł?
  • #2 10928954
    mandrake13
    Poziom 27  
    Ocena: 77
    Nie zrobiłeś przypadkiem jakiegoś zwarcia w czasie naprawy? Jak długo trzymała wcześniej bateria?
  • #3 10928985
    olob75
    Poziom 8  
    Wcześniej bateria działała bez problemu trzymała może z 2-3godzin ale teraz komputer nie reaguje wg na baterię tak jakby jej nie widział. Zauwazyłem tez ze nie trzyma ustawienia ściemniania matrycy tzn. jak ściemnę matrycę wyłaczę i ponownie włączę to nie trzyma tego ustawienia i znów trzeba ściemniać.

Co do zwarcia nie wydaje mi się zebym je zrobił wszystko demontowałem przy wyciagniętej baterii i po odłaczeniu z sieci a zresztą to co odłaczałem to tylko kostkę od klawiatury, od taczpada i jego przycisków oraz wtyk od matrycy.

Dodano po 5 [godziny] 42 [minuty]:

Czytałem o mozliwych zwarciach szczególnie podczas podłączania kabla od matrycy przy włożonej baterii i chyba jednak włożyłem baterię wcześniej niż podłączyłem matrycę choć nie jestem tego pewny na 100%.
    Dla pewności czy jest możliwość sprawdzenia czy zostało coś uszkodzone przy tego typu zwarciu znalazłem informacje o sprawdzenie bezpiecznika F1 oraz jakieś PF1 oraz PF2 może ktoś napisać gdzie to szukać lub jak to wygląda żebym mógł sprawdzić?

Dodano po 37 [minuty]:

sprawdziłem baterię batterymon i dziwne bo napięcie pokazuje zero czy może przyczyną być bateria czy może jakiś przełacznik na płycie od którego zalezy czy zasilanie idzie z bterii czy sieci

Toshiba Satellite L20-181 nie włącza się na baterii po rozłożeniu laptopa
  • #4 10930123
    Vogelek23
    Poziom 34  
    Ocena: 84
    olob75 napisał:
    czy może jakiś przełacznik na płycie od którego zalezy czy zasilanie idzie z bterii czy sieci
    Taki przełącznik istnieje, ale w formie elektronicznej. Dodatkowo, sterowany jest pośrednio z kontrolera klawiatury.
    Aby zbadać, gdzie napięcie baterii "ginie", należy dokonać pomiarów napięć od zasilania kontrolera klawiatury w kierunku złącza baterii przy zasilaniu z samej baterii.
  • #5 10930210
    olob75
    Poziom 8  
    Vogelek23 napisał:
    olob75 napisał:
    czy może jakiś przełacznik na płycie od którego zalezy czy zasilanie idzie z bterii czy sieci
    Taki przełącznik istnieje, ale w formie elektronicznej. Dodatkowo, sterowany jest pośrednio z kontrolera klawiatury.
    Aby zbadać, gdzie napięcie baterii "ginie", należy dokonać pomiarów napięć od zasilania kontrolera klawiatury w kierunku złącza baterii przy zasilaniu z samej baterii.

bateria pokazuje napięcie na mierniku więc to co jest z programu batterymon musi być wskazaniem braku dojścia napięcia z baterii
    jak zabrać się za takie pomiary i sprawdzić
  • #6 10930225
    Vogelek23
    Poziom 34  
    olob75 napisał:
    Proszę najpierw określić, jakim sprzętem diagnostycznym Kolega dysponuje i jakie ma Kolega doświadczenie w diagnostyce i naprawach płyt głównych laptopów.
  • #7 10930271
    olob75
    Poziom 8  
    Vogelek23 napisał:
    olob75 napisał:
    Proszę najpierw określić, jakim sprzętem diagnostycznym Kolega dysponuje i jakie ma Kolega doświadczenie w diagnostyce i naprawach płyt głównych laptopów.

tylko miernik lavo i zerowe doświadczenie w diagnostyce i naprawach
  • #8 10930275
    Vogelek23
    Poziom 34  
    olob75 napisał:
    tylko miernik lavo i zerowe doświadczenie w diagnostyce i naprawach
    Zatem nie ma o czym mówić - sprzęt albo do serwisu, albo na przycisk do papieru, albo do utylizacji.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z laptopem Toshiba Satellite L20-181, który nie włącza się na baterii po rozłożeniu urządzenia w celu naprawy pękniętego uchwytu monitora. Laptop działa na zasilaczu, ale nie rozpoznaje baterii, mimo że dioda sygnalizacyjna zmienia kolor z pomarańczowego na zielony, co sugeruje ładowanie. Użytkownik podejrzewa, że mógł przypadkowo spowodować zwarcie podczas montażu, zwłaszcza przy podłączaniu kabla matrycy. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie bezpieczników oraz pomiar napięcia na złączu baterii, jednak użytkownik nie ma doświadczenia w diagnostyce. Wskazano, że bez odpowiedniego sprzętu diagnostycznego, naprawa może być trudna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA