logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM M52 ThinkCentre 9210 - wybór karty graficznej PCIe x1 30W

matchells 24 Maj 2012 17:10 3012 10
REKLAMA
  • #1 10930268
    matchells
    Poziom 10  
    Witam wszystkich.

Mój problem wygląda następująco:
    Brat kupił cały zestaw komputerowy za 250 zł. Jest to IBM M52 ThinkCentre (type 9210) i nie dopatrzył w specyfikacji jednej rzeczy, mianowicie typu PCI Express x1.

Wiadomo, że PCI e x1 jest dość nietypowym złączem i niewielu producentów kart graficznych produkuje karty tego typu. Płyta główna posiada zintegrowaną GMA950, ale to niestety nie wystarcza do niczego, poza internetem.
    Przed zakupem oglądałem w internecie dla niego jakieś energooszczędne karty graficzne typu Radeon 6450, 5450, ew.3450 lub GF 210 wszystko pod PCI e x16. Energooszczędne, bo wiadomo, że takie desktopy mają nietypowe zasilacze, które znacznie ograniczają możliwości rozbudowy kompa swoim niewielkim zapasem mocy.

Mój IBM ma zasilacz DELTA 225W max. Z moich wyliczeń wynika, że na pewno Jest 30W do dyspozycji dla takich kart graf.

Po otworzeniu kompa trochę mnie wmurowało, bo nie była tam PCI e x16 tylko x1. Czytałem, że ludzie usuwali ściankę gniazda z jednej strony, aby można było wsadzić tam kartę pod x16. Ale tu zrodził się kolejny problem; moje gniazdo jest dość nietypowe (zamieszczam kilka fotek) i nie wiem co mam o tym myśleć (długość jest taka sama jak w x16 ale w środku są dziwne przegrody O.o).

Ceny kart graficznych x1 nie zachwycają w porównaniu do ich wydajności i odpowiedników w pełnowymiarowych gniazdach.

Proszę o jakąś radę, czy mam przerabiać gniazdo, czy może to jest niemożliwe i muszę szukać kart na x1.
    Ewentualnie proszę o jakieś oferty kart graficznych które nie są prądożerne, tak do 150zł (więcej nie opłaca się ładować w to coś) Wydaje mi się, że nie muszą myć low profile, ale też nie mogą być za długie (FOTO)

Spec kompa:

Intel P4 HT 3,0Ghz
    2x ddr2 533Mhz 512Mb
    MOBO: IBM 9210MW3
    graf: GMA 950

Dysk SATA II 40Gb
    Napęd DVD

Zasilacz Delta max. Output 225W

Pod tym linkiem jest opis producenta:
    http://support.lenovo.com/en_US/detail.page?LegacyDocID=MIGR-60416

Zdjęcia
    IBM M52 ThinkCentre 9210 - wybór karty graficznej PCIe x1 30W IBM M52 ThinkCentre 9210 - wybór karty graficznej PCIe x1 30W IBM M52 ThinkCentre 9210 - wybór karty graficznej PCIe x1 30W IBM M52 ThinkCentre 9210 - wybór karty graficznej PCIe x1 30W
  • REKLAMA
  • #2 10932415
    Pwk
    Poziom 23  
    Ocena: 12
    Złącze fizycznie wygląda jak PCIe x16 tyle że w specyfikacji PCIe x1, wobec tego karty PCIe x16 będą do niego pasować, ale według specyfikacji PCIe x1 działać nie powinny http://pl.wikipedia.org/wiki/PCI_Express
  • REKLAMA
  • #3 10932463
    zen3x
    Poziom 35  
    Ocena: 291
    Ta karta spełnia wymagania MGI G55-MDDE32F Link, choć nie jest kartą do gier. Alternatywa ze stajni Nvidia QUADRO NVS 290 Link. Do tej musisz zakupić kable z wyjściami video za 25zł. Możliwości porównywalne do 8600GT.
  • REKLAMA
  • #4 10932902
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    To gniazdo to ADD2, tak jak napisano. To specjalny patent Lenovo, możesz w to włożyć kartę DVI http://www.pcidv.com/pic/converter/add2-r_conexant.jpg

I to jest jedyna karta, która wykorzystuje to "dziwne" gniazdo w całości. Nie mienia to faktu, że pierwsze 2 człony tego gniazda to PCIex 1x. I można tam wsadzić cokolwiek z takim wtykiem. Konstrukcja złącza PCIex jest taka, że możesz kupić kartę z 16x, i po prostu uciąć piłą część wtyku tak aby została tylko 1 linia. Musisz oczywiście ciąć bardzo dokładnie. Gdzieś w internecie ludzie robili takie rzeczy i są opisy jak i co.

O! tu właśnie mam przykład człowieka, który ma taki sam komputer jak ty i właśnie obciął wtyk krawędziowy.

http://prohardver.hu/dl/upc/2010-08/163118_vlc5.jpg
  • #5 10933294
    matchells
    Poziom 10  
    Nie znam się na wynalazkach innych niż GF, czy Radeon i mam pewne wątpliwości co do kompatybilności innych grafik z różnymi grami/aplikacjami i nie ukrywam, że wolałbym tego sam nie testować.

Interesującym pomysłem jest "docinanie" karty :-D lecz mam pytanie, czy wystarczy dokładnie dociąć to złącze i będzie działało? Mam właśnie to pytanie, bo ktoś gdzieś spamował żeby należy lutować ostatni styk do masy (?) aby było kompatybilne z plug&play. Nie wiem czy to prawda, dlatego się pytam.

Aha, no i z ciekawości wyjąłem tą "rise card" i prawdopodobnie ujrzałem złącze przypominające pci e x16. Jak będę w domu do zrobię foto tego czegoś.
  • REKLAMA
  • #6 10933690
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    Ono tylko przypomina, jest przesunięte i nie da się nic w nie włożyć oprócz tek kątowe płytki z gniazdami. Nie musisz nic lutować, po prostu obcinasz i wkładasz. Wiadomo, musisz zrobić wszystko prawidłowo - mianowicie musisz na wikipedii zobaczyć jak idą wyprowadzenia poszczególnych linii PCIex na złączu i obciąć w odpowiednim miejscu. Dla testu, możesz zakleić normalną kartę taśma izolacyjną i włożyć w normalne gniazdo. Karta powinna normalnie działać, a system będzie widział jako x1. Były takie testy robione, z jakimś starym Geforcem.

Kolesie robili testy wydajności i kolejno zaklejali linie, żeby zobaczyć jaki jest wpływ szerokości złącza na wydajność.

BTW. Karty Matrox nie mają jednostek 3d, a co za tym idzie nie oferują nic więcej niż Intel. Co sprawia, że montaż Matroxa jest bezcelowy.
  • #8 10934551
    matchells
    Poziom 10  
    Czyli jaka karta będzie odpowiednia "do modyfikacji" ? 8600GT czy coś silniejszego?
  • #10 10935088
    okokpopo1
    Poziom 35  
    Ocena: 26
    Ta u góry już jest nie zła i w dodatku dosyć nowoczesna.
  • #11 10936531
    matchells
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedź. W takim razie będę strarał się kupić Radka 5450 lub 6450 (tak jak przewidywałem).

Proszę moderatorów o nie zamykanie tematu z uwagi na to, że mogę mieć pewne pytania podczas małej "modyfikacji" złącza.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje karty graficznej do komputera IBM M52 ThinkCentre (type 9210) z gniazdem PCIe x1, które jest nietypowe i ogranicza wybór dostępnych kart. Zintegrowana grafika GMA950 nie spełnia wymagań do gier, a zasilacz DELTA 225W ogranicza możliwości rozbudowy. Uczestnicy dyskusji sugerują karty takie jak MGI G55-MDDE32F oraz Nvidia QUADRO NVS 290, a także rozważają modyfikację złącza PCIe x16 poprzez obcięcie wtyku. Użytkownik planuje zakup kart Radeon 5450 lub 6450, które są energooszczędne i mogą być dostosowane do jego systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA