logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy kontroler SATA III na PCI-e x4 zapewni pełną przepustowość 6 Gbit/s?

_haker_1 25 Maj 2012 15:38 7807 13
REKLAMA
  • #1 10933162
    _haker_1
    Poziom 32  
    Ocena: 31
    Czy ktoś wie może czy montując kontroler Sata III na zlaczu PCI-e będę miał ograniczenia transferu większe niż wynikałoby to z samego standardu SATA III. Inaczej - czy poprzez taki kontroler będę mieć do dyspozycji cała przepustowość SATY III czyli 6Gbit ?

Pytam gdyż Dell wymienił mi laptopa na gwarancji i wydębiłem od nich SSD-ka Samsunga PM830, który ma transfery rzędu 500/450 MB/s i szkoda mi go żeby sie marnował w tablecie. Wolę przełożyć go sobie do peceta ale moja mobo (DFI LP UT35) z racji wieku ma tylko SATE II co sprawia, że ten dysk będzie się po prostu marnował.

Rozumiem, ze bootloader Windowsa normalnie widzi dyski podłączone do takiego kontrolera?

Czy możecie mi doradzić jaki kontroler kupić? Nie ukrywam, że nie mam zielonego pojęcia w tym temacie.

Czy wczepiając taki adapter w złacze PCI-e x4 (x16 zajete przez grafike, x1 przez krte dzwiekowa) wszystko będzie hulać? Wiem, że teoretycznie przepustowość x4 to 1000MB/s ale wolę dopytać.

Proszę o odpowiedzi osób, które orientują się temacie - nie chciałbym żadnego gdybania i problemów po kupnie z np. ograniczonym transferem.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10933281
    _haker_1
    Poziom 32  
    Nie rozwialo to moich watpliwosci bo teoretycznie na pci-e x4 wszystko powinno śmigać a w tym przypadku wszyscy stwierdzili, że ten konkretny model z układem marvella jest do niczego. Uzyskałem z tego taką informacje, żeby .. tego modelu nie kupować. Nie wiem natomiast jak sprawa się ma z innymi (może znacznie lepszymi?) kontrolerami.
  • #4 10941826
    _haker_1
    Poziom 32  
    Moze jeszcze ktos podsunie jakies info?
  • #5 10942080
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 185
    Nie ma co szaleć, różnicę pomiędzy sata2 a sata3 odczujesz TYLKO przy kopiowaniu danych, przy normalnej pracy z programami czy samym ładowaniu systemu różnice będą marginalne.
    Zabawę z dodatkowymi kontrolerami na pcie odradzam bo te tanie modele sprawią ci więcej problemów niż korzyści, radzę poczekać, w przyszłości kupisz płytę z sata3 to wykorzystasz go.
  • #6 10942217
    okokpopo1
    Poziom 35  
    Ocena: 26
    Powinno chodzić i rozwinąć te 500mbs.
  • #7 10942266
    _haker_1
    Poziom 32  
    Odczuje to zdecydowanie przy mojej pracy. Roznice na Dellu byly bardzo odczuwalne (testowane Vertex 2 vs ten samsung 830). Jak ma rozwinac 500MB/s jesli Sata II ma maksymalnie 300MB/s a realnie pewnie z 250-270. Obcinanie polowy transferu jest dla mnie niedopuszczalne, stad potrzeba SATY III bez zmiany platformy (plyty glownej).

Prosze o opinie tylko na temat - tj. czy jest szansa na skombinowanie kontrolera z SATA III wlasnie, ktory bedzie dobrze dzialal ( w odroznieniu od tego z pierwszego linku).
  • #8 10942794
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 185
    Napiszę ci to bardziej po ludzku, średni kontroler sata 3 na marvellu = 200zł , nowa płyta główna z sata 3 = 350zł - pare groszy za starą płytę. Nie potrzebujesz dodatkowych sterów, slotów itp, wszystko masz "out of box"
  • REKLAMA
  • #9 10942851
    _haker_1
    Poziom 32  
    Brodi napisał:
    Napiszę ci to bardziej po ludzku, średni kontroler sata 3 na marvellu = 200zł , nowa płyta główna z sata 3 = 350zł - pare groszy za starą płytę. Nie potrzebujesz dodatkowych sterów, slotów itp, wszystko masz "out of box"

Nowa plyta na LGA775 z SATA3 - nie ma czegos takiego.
    Platforma jaka posiadam zadowala mnie w 100% i nie zamierzam jej ruszac. Temat zalozony w celu zlazienia jakiegos fajnego kontrolera - jesli ktos zna jakies prosze o informacje. Jesli bede chcial wymieniac peceta to obiecuje zalozyc nowy temat.
  • #10 10942983
    okokpopo1
    Poziom 35  
    Za 169 można kupić kontroler ASUSA na allegro tylko ciekawe czy współpracuje z innymi płytami.

Dodano po 25 [sekundy]:

Nazywa to się ASUS U3S6.
  • #11 10943046
    _haker_1
    Poziom 32  
    Dokladnie ten zasugerowal kolega w 2gim poscie - nadaje sie do niczego. Prosze tylko o opinie osoby, ktore mialy stycznosc z takimi kontrolerami i wiedza, ktore sa godne polecenia.
  • #12 10943055
    okokpopo1
    Poziom 35  
    Raczej będzie trudno kupić bo Sata 3 jest od nie dawna i mało osób zdążyło przetestować taki sprzęt.

Dodano po 39 [sekundy]:

Radzę trochę poczekać ,aż wejdą jakieś testy kart na sata 3.
  • REKLAMA
  • #14 11532746
    _haker_1
    Poziom 32  
    A jaki to ma zwiazek z tematem? Dobrych kontrolerow SATA3 nie ma i nie bedzie - pozostaje zmiana plyty glownej. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy kontroler SATA III na złączu PCI-e x4 zapewni pełną przepustowość 6 Gbit/s. W odpowiedziach podkreślono, że różnice w transferze między SATA II a SATA III będą zauważalne głównie przy kopiowaniu danych, a nie w codziennym użytkowaniu. Wiele osób odradza zakup tanich kontrolerów SATA III, wskazując na problemy z ich działaniem. Sugerowano, że lepszym rozwiązaniem może być wymiana płyty głównej na nową z obsługą SATA III, ponieważ dostępne kontrolery mogą nie spełniać oczekiwań. Wspomniano model kontrolera ASUS U3S6, który jednak nie cieszy się dobrą opinią. Użytkownik poszukuje rekomendacji dotyczących sprawdzonych kontrolerów SATA III.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA