logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3310 - ładowanie, grzanie baterii i buczenie w głośniku, co sprawdzić?

morgan_exe 11 Sty 2005 23:25 1661 9
  • #1 1130479
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    Witam,
    Dostałem do naprawy 3310 z takimi objawami:
    Po podłączeniu ładowarki pokazuje 'ładuje', lecz wskaznik baterii stoi w miejsci i po jakims czasie wywala komunikat 'nie laduje'. Podczas tego niby ladowania bateria ostro sie grzeje. Na podpietej ladowarce na styki wystawia prad 4,5 V, podczas gdy normalna nieuszkodzona n3310 ma 3,75 V. Zmierzylem tez opor pomiedzy stykami baterii ('+' i '-' ) w phonie: uszkodzony - 55 Ω a normalny - 395 Ω. Dodam ze oprocz tego w glosniku glosno 'buczy' (tak jakby przylozyc telefon do np radia) i w tle slabo slychac to co powinniśmy normalnie usłyszeć. Telefon oprocz tego ma wszystko OK i komunikuje sie z kompem. Za co sie zabrac w pierwszej kolejnosci??? CCONT ??? Proszę o pomoc i oczywiscie z gory dzieki!!!
    Pozdrawiam!
  • #2 1130627
    TANGRAM1
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    prawdopodobnie zwarcie - na początek polecam dobrą kąpiel !!!
  • #3 1130898
    dj-bass
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Rowniez najpierw polecam porzadna kapiel i potem grzanie poniewaz moga byc jakies zwarcia. Pozniej sprawdz napiecie na R210. A od ladowania jest uklad N200 -Charge Control Module.
    Pozdrawiam
  • #4 1130900
    chincza
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Miałem coś podobnego zwarcie pod Ccont kąpiel nie pomogła postawiłem nowe kulki i jest cacy
  • #5 1132324
    morgan_exe
    Spec od GSM
    U mnie tez kapiel nie pomogła, no to teraz HA w dłoń... Jak zrobie napisze o rezultatach i rozdam należne punkty za pomoc :)
  • #6 1132551
    dyziek@
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 14
    najpierw podlej fluxem BGA (w szczegolnosci cconta i chapsa) i grzej
  • #7 1133598
    TANGRAM1
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    przy takim komunikacie na 99% styki złącza ładowarki lub baterii /jeżeli są ok./ to ccont do grzania lub wymiany.
  • #8 1136380
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Thx za podpowiedzi, mam HA od kilku dni i glownie cwicze na wrakach :)
    PS: W jakiej temp najlepiej grzac CCONT'a??? (sorry za to ze pisze takie banalne rzeczy ale moze admini mi to wybacza :))
  • #9 1137618
    Adamo3A
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    temperatura lotowania około 300 - 320 °C

zanim zaczniesz lutoać to przeczyść styki od bateri, możesz też wylutować PA bo to ona często powoduje zwarcie,jak to nie pomoże to zmień N200
  • #10 1139928
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Grzanie i wymiana N200 nie pomogło, jak przyjdzie paczka z sitami to CCONT'a postawie na nowo a zaraz zobacze jeszcze PA, moze to wlasnie boli tego phonika :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telefonu Nokia 3310, który po podłączeniu ładowarki wskazuje ładowanie, lecz wskaźnik baterii nie zmienia się, a po czasie pojawia się komunikat "nie ładuje". Bateria podczas ładowania silnie się grzeje, a na stykach ładowarki mierzone jest napięcie 4,5 V zamiast standardowych 3,75 V. Opór między stykami baterii w uszkodzonym telefonie wynosi 55 Ω, podczas gdy w sprawnym 395 Ω. Dodatkowo w głośniku słychać buczenie i zakłócenia. Wskazano, że przyczyną może być zwarcie, szczególnie w układzie CCONT (Charge Control Module). Zalecane jest przeprowadzenie kąpieli (czyszczenia) płyty, zastosowanie topnika (flux) i podgrzewanie elementów BGA, zwłaszcza CCONT i CHAPS. W przypadku braku efektu należy wymontować i wymienić kulki BGA pod CCONT lub wymienić sam moduł N200 odpowiedzialny za ładowanie. Temperatura lutowania powinna wynosić około 300-320°C. Dodatkowo sugeruje się oczyszczenie styków baterii i ewentualne wylutowanie oraz sprawdzenie modułu PA, który może powodować zwarcia. Grzanie i wymiana N200 nie zawsze rozwiązuje problem, dlatego wymiana CCONT i kontrola PA są kolejnymi krokami diagnostycznymi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA